Oscarurile româneşti, Premiile Gopo: cine sunt favoriţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe Film Now
Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe Film Now

„Morometii 2”, „Charleston”, „Dragoste 1. Câine” şi „Pororoca“ sunt filmele cu cele mai multe nominălizari la Premiile Gopo 2019, care se acordă, în această seară, la Teatrul Naţional Bucureşti.

19 lungmetraje româneşti lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt „Morometii 2“ (14), „Charleston“ (13), Dragoste 1. Câine“ (11) şi „Pororoca” (10).

Gala are loc astăzi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti şi va fi transmisă în direct pe Film Now, începând cu ora 19.00, online pe premiilegopo.ro şi înregistrat pe Digi 24, pe 20 martie, de la ora 24.00.

Peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi pe covorul roşu din centrul capitalei, la gala prezentată, pentru a patra oară consecutiv, de actorul Alexandru Bogdan. Printre cei care vor urca pe scenă pentru a înmâna mult-râvnitele statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu, se regăsesc actori consacraţi precum Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Emilia Popescu, Carmen Tănase, Tania Filip, Alexandru Bindea, Ileana Popovici, dar şi tineri artişti ca regizorii Mona Nicoară, Marius Olteanu, actorii Victoria Răileanu, István Teglaş, Alina Şerban, Judith State, Cristi Balint, Ioana Bugarin, Ştefan Iancu, Adrian Nartea, Alina Nedelea, scriitorul Bogdan Ficeac, sau oameni de televiziune precum Oana Zamfir.

Nominalizările pentru Cel mai bun film 

„Charleston” (regia Andrei Cretulescu) este unul dintre cele cinci filme nominalizate pentru Cel mai bun film. Combinaţie de comedie neagră şi dramă, „Charleston” spune povestea a doi bărbaţi care plâng aceeaşi femeie. După câteva săptămâni de la moartea soţiei sale, Ioana (Ana Ularu), şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru (Şerban Pavlu) are parte de un „cadou” cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian (Radu Iacoban), care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni.„Charleston” are 13 nominalizări la Premiile Gopo, printre acestea numărându-se şi Cel mai bun actor într-un rol secundar, unde este nominalizat Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc în „Charleston”

Rebengiuc_Charleston

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ (regia Radu Jude) este un alt film care se află în cursa oficială la această categorie. Filmul tratează despre masacrarea populaţiei evreieşti din Odesa de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial.Scopul filmului este acela de a aduce în discuţie subiectul pentru a-l dezbate, după cum a declarat producătorul filmului, Ada Solomon.

Lista nominalizărilor pentru Cel mai bun film continuă cu  „Morometii 2” (regia Stere Gulea). Dacă primul film „Moromeţii” a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea, „Moromeţii 2” (regia Stere Gulea) are la bază un scenariu inspirat din cel de-al doilea volum din celebrulş roman,  din „Viaţa ca o pradă” şi din publicistica lui Marin Preda.  În competiţie pentru Cel mai bun film, mai sunt „Dragoste 1. Câine” (regia Florin Serban) şi „Pororoca” (regia Constantin Popescu).

Imagine indisponibilă

Castigatorii vor fi anuntati in cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marti, 19 martie, la Teatrul National din Bucuresti. Evenimentul va fi transmis live, începand cu ora 20.00, pe Film Now.

Cel mai bun regizor, cei mai buni actori 

Pentru categoria cel mai bun regizor, nominalizarile sunt: Andrei Cretulescu pentru “Charleston”, Florin Serban pentru „Dragoste 1. Caine”, Radu Jude pentru „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”, Stere Gulea pentru „Morometii 2” si Constantin Popescu pentru „Pororoca”.

Silvana Mihai şi  Florentina Nastase („Cateva conversatii despre o fata foarte inalta”), Cosmina Stratan (“Dragoste 1. Caine”), si Irina Velcescu („Secretul fericirii”) concureaza pentru statueta acordata celei mai bune actrite intr-un rol principal. De asemenea, la aceeaşi categorie, este nominalizată şi Dorotheea Petre, pentru personajul „K”, un judecător de 40 de ani, din filmul regizat de Mihaela Popescu,  „În pronuntare“. Actriţa interpretează partea raţională a personajului, în timp ce Toma Cuzin, pe cea animalică.

Dorotheea Petre_Toma Cuzin_În pronunţare_foto_aarc.ro

Dorotheea Petre şi Toma Cuzin, în „În pronunţare” (Foto: aarc.ro)

La categoria Cel mai bun actor intr-un rol principal au fost nominalizati Serban Pavlu („Charleston”), Valeriu Andriuta ( „Dragoste 1. Caine”), Horatiu Malaele („Morometii 2”), Bogdan Dumitrache („Pororoca”) si Vasile Pavel („Soldaţii. Poveste din Ferentari”).

„Caisa” (regia Alexandru Mavrodineanu), „Dacii liberi” (regia Andrei Gorgan si Monica Lazurean- Gorgan), “Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu), „Licu, o poveste romaneasca” (regia Ana Dumitrescu) si „PhoeniXXX” (regia Mihai Gavril Dragolea) sunt cele cinci productii care la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizari au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite in cinematografele din Romania anul trecut: “Dovlatov” (regia Aleksey German), „Uciderea cerbului sacru” / “The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos),  „Utøya - 22 iulie” / “Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe), „Chipuri, locuri” / “Visages villages” (regia JR, Agnès Varda), „Lumina dinauntru” / „Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis).

În cadrul celei de-a 13-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, actorul Constantin Dinulescu va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate, iar maestrul de lumini Ion Nica cu Premiul Special. De asemenea, premiul special va fi acordat la ediţia 2019 a Galei Premiilor Gopo apreciatului maestru de lumini Ion Nica, un profesionist cu o experienţă de peste 45 de ani pe platourile de filmare.

Cel mai bun actor într-un rol principal

Şerban Pavlu, pentru rolul Alexandru din „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu

Valeriu Andriuţă, pentru rolul Simion, din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Şerban

Horaţiu Mălăele, pentru rolul  Ilie Moromete, din „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea

Bogdan Dumitrache, pentru rolul Tudor, din „Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu

Vasile Pavel, pentru rolul Digudai, din „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic

Cea mai bună actriţă într-un rol principal

Silvana Mihai, pentru rolul din „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu

Florentina Năstase, pentru rolul din„Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu

Cosmina Stratan, pentru rolul Irina, din „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Şerban

Dorotheea Petre, pentru rolul „K”, din „În pronunţare”, în regia Mihaelei Popescu

Irina Velcescu, pentru rolul Ana, din „Secretul Fericirii”, în regia lui Vlad Zamfirescu

Cel mai bun actor într-un rol secundar

Victor Rebengiuc, pentru rolul domnul Antonescu, din „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu

Alexandru Dabija, pentru rolul domnul Movilă, din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude

Alexandru Nagy, pentru rolul Mitu, din „Moon Hotel Kabul”, în regia Ancăi Damian

Constantin Dogioiu, pentru rolul inspectorul Pricop, din „Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu

Laszlo Matray, pentru rolul László Féhér, din „Un prinţ şi jumătate”, în regia Anei Lungu

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar

Ofelia Popii, pentru rolul Ioana Preda, din „Moon Hotel Kabul”, în regia Ancăi Damian

Rodica Negrea, pentru rolul mama Ioanei, din „Moon Hotel Kabul”, în regia Ancăi Damian

Dana Dogaru, pentnru rolul Catrina Moromete, din „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea

Oana Pellea, pentru rolul Fica, din „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea.

Iulia Lumânare, pentru rolul Cristina din „Pororoca””, în regia lui Constantin Popescu

Cel mai bun film de lungmetraj

„Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu

„Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Şerban

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude

„Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea

„Pororoca”, în regia lui Constantin Popescu

Cel mai bun regizor

Andrei Creţulescu, pentru „Charleston”

Florin Şerban, pentru „Dragoste 1. Câine”

Radu Jude, pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Stere Gulea, pentru „Moromeţii 2”

Constantin Popescu, pentru „Pororoca”

 

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite