Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană, nevoită să se mute în Italia din cauza Brexit-ului

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană, nevoită să se mute în Italia din cauza Brexit-ului

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană (The European Union Youth Orchestra)            FOTO: euyo.eu

După ce timp de 40 de ani, a avut sediul în Londram, Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană (The European Union Youth Orchestra- EUYO) se mută din capitala Marii Britanii în Italia, din cauza Brexit-ului, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prestigioasa orchestră care a lucrat unii dintre cei mai renumiţi dirijori ai lumii, se bazează pe finanţări venite din partea Uniunii Europene, finanţări care nu ar mai fi disponibile pentru organizaţia cu sediul în Marea Britanie, după ce aceasta din urmă va părăsi UE, în 2019.

Orchestra se va muta la noile sedii din Roma şi din Ferrara, un oraş din nordul Italiei. Regretatul Claudio Abbado,  care a fost directorul muzical fondator al orchestrei, fusese invitat să se mute în Italia de ministrul culturii al acestei ţări, Dario Franceschini.

„Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană este o resursă culturală şi politică vitală pentru Europa şi pentru UE, şi sunt încântat de faptul că stablitatea pe termen lung a acesteia s-a concretizat”, a spus Vasily Petrenko, dirijor-şef al orchestrei, citat de Reuters

Creată în Londra, în 1976, Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană a avut de atunci sediul în capitala britanică. Orchestra organizează audiţii în fiecare an, condiţia fiind ca cei care se înscriu, să aibă vârsta între 16 şi 26 de ani şi să fie dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, mai scrie agenţia de ştiri.

Conform site-ului EUYO, muzicienii din Marea Britanie încă sunt eligibili să se alăture orchestrei în 2018, căci aceasta încă va fi partea din UE.

„Înţelegerea pentru anii viitori va depinde de detaliile acordului care se va stabili între UE şi Marea Britanie”, se menţionează pe site.

Decizia luată de Marea Britanie printr-un referendum organizat în iunie 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a creat mari probleme pentru multe persoane care lucrează în industria artistică, zonă în care colaborările peste graniţe şi abilitatea de a călători în turnee, prin Europa, fără obligativitatea unor vize, sunt extrem de apreciate.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările