Orchestra Română de Tineret, din nou pe scena Young Euro Classic. Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR: "În seara asta, la Berlin, voi sunteţi România"

Orchestra Română de Tineret, din nou pe scena Young Euro Classic. Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR:

Cristian Mandeal, dirijând Orchestra Română de Tineret la Berlin FOTO: Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret a fost invitată şi a evoluat pentru a patra oară, într-un concert susţinut pe 9 august în prestigiosul Konzerthaus Berlin, din Gendarmenmarkt, centrul istoric al oraşului, în cadrul Festivalului Young Euro Classic, platformă ce reuneşte anual cele mai înzestrate orchestre simfonice de tineret de pe toate continentele şi care a ajuns în acest an la a 18-a ediţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

După două evenimente susţinute cu succes în cadrul a doua festivaluri internaţionale de vara de la Sinaia şi Bucureşti, Orchestra Română de Tineret şi Cristian Mandeal au concertat la Festivalul Young Euro Classics de la Konzerthaus, Berlin pe 9 august şi la Festivalul „Alto Adige” de la Dobbiaco (Italia) pe 12 august.

Între oaspeţii de seamă la concert, alături de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai mediului academic şi artistic, ai presei, cercurilor de afaceri, s-au aflat Willi Steul, director general al Deutschlandradio, totodată iniţiator, în anul 2000, al YEC, şi dr. Gabriele Minz, organizatoarea Festivalului. Din partea română au participat la eveniment Liliana Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român, Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, şi Claudiu Florian, director al ICR ”Titu Maiorescu” Berlin.

Programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins, sub bagheta lui Cristian Mandeal, interpretarea, în primă audiţie, a concertului ”Levant”, de Dan Dediu, Concertul de Pian nr. 1 în D-dur, de Ludwig van Beethoven, la pian Mihai Ritivoiu, precum şi simfonia nr. 11 ”Anul 1905”, de Dimitri Şostacovici.

Publicul prezent, numărând peste 1200 de persoane, a primit cu entuziasm şi standing ovations performanţa orchestrei româneşti, doar ora înaintată făcând să nu poată fi oferite decât două bisuri.

Concertul a fost urmat de o recepţie oferită de Ambasada României la Berlin, în spaţiile de reprezentare, pentru organizatori şi membrii orchestrei.

În mesajul adresat celor prezenţi, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a accentuat faptul că prezenţa Orchestrei Române de Tineret în cadrul Festivalului Young Euro Classic de la Berlin a devenit deja o tradiţie, participarea din acest an fiind pusă sub egida Centenarului, Ambasada înregistrând de fiecare dată, ca un ecou al prestaţiei româneşti, numeroase aprecieri la superlativ din partea lumii culturale berlineze. A evidenţiat faptul că unitatea, coerenţa şi armonia de care tinerii muzicieni dau dovadă în cadrul orchestrei, la propriu şi la figurat, reprezintă un exemplu de urmat pentru multe alte domenii ale unei societăţi în prezent destul de agitate.

În seara aceasta, la Berlin, voi sunteţi România, s-a adresat tinerilor muzicieni preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu (foto alături de Emil Hurezeanu).

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a subliniat sprijinul constant  şi crescător pe care instituţia condusă de domnia sa îl acordă promovării în ţară şi lume, prin cele 18 reprezentanţe, a întregii varietăţi a culturii române, cu precădere într-un an jubiliar precum cel de faţă. Menţionând semnificaţia Centenarului, a ţinut să evidenţieze faptul că prin performanţa din această seară, în faţa unui public internaţional pe cât de numeros, pe atât de select, Orchestra Română de Tineret nu s-a reprezentat doar pe sine însăşi, ci a reprezentat România, cu tot ce are mai bun. În opinia domniei sale, concertul de la Berlin se înscrie în ciclul marilor evenimente culturale româneşti din această perioadă, care va continua cu apropiata deschidere a Sezonului Cultural România-Franţa, de către aceeaşi orchestră, cu participarea României în cadrul Festivalului Internaţional Europalia şi cu evenimentele conexe dedicate preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de iniţiator, în anul 2000, al Festivalului Young Euro Classic şi totodată de director general al postului  naţional german Deutschlandradio, Willi Steul a vorbit la superlativ despre fiecare din cele patru prezenţe de până acum la Berlin, în acest cadru, ale orchestrei Române de Tineret, condusă de către maestrul Cristian Mandeal. A apreciat că performanţa din seara zilei de 9 august le-a întrecut pe toate celelalte, prin oferirea unor concerte şi lucrări simfonice pe cât de spectaculoase, pe atât de dificil de interpretat. El a ţinut să invite Orchestra Română de Tineret şi la ediţiile viitoare ale Festivalului Young Euro Classic, apreciind că prezenţa românească contribuie la calitatea şi strălucirea festivalului.

Marin Cazacu, Liliana Ţuroiu, Cristian Mandeal

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările