Orchestra Română de Tineret, condusă de concertmaistrul Rafael Butaru, concertează la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artişti talentaţi din Orchestra Română de Tineret                           FOTOGRAFII: Virgil Oprina
Artişti talentaţi din Orchestra Română de Tineret                           FOTOGRAFII: Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret revine pe afişele internaţionale în formula sa de cameră, condusă de concertmaistrul şi solistul ei Rafael Butaru cu un concert eveniment ce va avea loc la Roma, la Auditorium Santa Cecilia pe data de 5 mai. Evenimentul este inclus în seria concertelor ce marchează preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, fiind organizat de Centrul Tinerimea Română, ICR, Accademia di Romania, Ambasada României la Roma.

Concertul va avea ca solişti muzicieni ce cântă sau au fost membri ai orchestrei pe parcursul mai multor proiecte, respectiv Iulia Adriana Cazacu – vioară, Ioana Jijian – vioară, Mircea Lazăr – vioară, Radu Dunca – vioară, Ştefan Cazacu – violoncel.
Programul cuprinde lucrări celebre ale repertoriului universal, dar şi piese româneşti, pentru a marca evenimentul căruia îi este dedicat, mai precis : Arcangelo Corelli – Sarabandă, Gigă şi Badinerie, Antonio Vivaldi – Concert pentru 4 viori în si minor, W.A. Mozart – Divertimento KV 136 in Re major,  Luigi Boccherini – Fandango, Giacomo Puccini – Crisantemi, Constantin Dimitrescu – Serenada română pentru violoncel şi orchestră şi Dans ţărănesc pentru violoncel şi orchestră, George Enescu  - Balada, Sabin Păutza – Dans din Maramureş, Bela Bartok – Dansuri populare româneşti.
 Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” declara în pregătirea evenimentului: „Această formulă de orchestră de cameră, înfiinţată mai recent în cadrul proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României are acum ocazia de a concerta pe o scenă emblematică a vieţii muzicale europene, Auditorium Santa Cecilia din Roma, iar fiecare dintre tinerii care vor putea fi văzuţi acum şi în ipostaze solistice cu siguranţă vor încânta publicul”.
Organizatorii concertului sunt Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română", Institutul Cultural Român, Accademia di Romania, Ambasada României la Roma

Orchestra Română de Tineret


    
Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului şi profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic dedicat formării la cel mai înalt nivel profesional al tinerelor generaţii de muzicieni sprijinit de Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ şi Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din ţară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp şi pe plan muzical internaţional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
 De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanţa de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruieşte astfel ţării o orchestră de nivel internaţional care impune un standard prin excelenţă.
 În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activităţi de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, şi cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori,compozitori şi solişti de renume internaţional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vladimir Cosma, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniţă, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniţă, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko şi Pinchas Zukerman.
 Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internaţional „George Enescu“ şi pe scene intenaţionale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin şi Filarmonica din Berlin, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, Sala Bozar din Bruxelles ş.a..
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
 Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.
    
 

Orchestra Romana de Tineret foto Virgil Oprina
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite