Opere în câmpul de orez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opere în câmpul de orez
Opere în câmpul de orez

Trienala de artă de la Echigo-Tsumari, din ţinutul Niigata, este deschisă până la 13 septembrie.Ajunsă la a patra ediţie, cea mai mare manifestare de artă în aer liber din lume găzduieşte în acest an peste 370 de lucrări realizate de artişti din 38 de ţări.

Proiectul iniţiat de Soichiro Fukutake a vizat, încă de la început, revigorarea unei zone cu ajutorul evenimentelor artistice. Fenomenul l-am întâlnit, ceva mai recent, şi la New Orleans, unde autorităţile au înfiinţat un Târg internaţional de artă pentru a contribui la renaşterea zonei după distrugerile produse de uraganul Katrina.

Regiunea Niigata, în inima căreaia este organizată Trienala, este cunoscută pentru cantităţile mari de zăpadă căzute în timpul iernii (stratul de nea atinge până la trei metri), şi pentru cutremurele frecvente şi violente. Treptat şi-a pierdut o bună parte a populaţiei, fiind ameninţată cu depopularea completă. 

Pânze de păianjen, baloane, oglinzi

Artişti din Japonia, dar şi din Franţa, Elveţia, Canada, Indonezia, SUA, Germania, Austria, Israel, Olanda, Croaţia, Polonia sau Finlanda au venit încă de la prima ediţie. Sculpturile, picturile sau instalaţiile lor sunt răspândite în văile şi pe munţii din zonă, pe o suprafaţă de 300 de kilometri pătraţi.

Casele părăsite, şcolile în care nu se mai ţin cursuri din cauza lipsei elevilor, multe dintre ele într-o stare de conservare deplorabilă, au devenit subiect al creaţiilor numeroşilor artişti. Interioarele lor sunt locul unor instalaţii ce urmează a fi permanente. Alţi participanţi s-au hotărât să reînvie tehnici tradiţionale aproape uitate în domeniile ceramicii şi mătăsii, de exemplu. 

Artistul american James Turell a transformat o casă într-un fel de cutie luminoasă, amenajând un acoperiş culisant, care permite celui dinăuntru să urmărească culorile schimbătoare ale cerului. O şcoală dezafectată a fost aleasă de Christian Boltanski pentru una dintre cele mai mari instalaţii din lume.

image

Pădurea ca matrice a vieţii, gândită de artistul Satoshi Ohno



Baloane care zboară, mişcare de aerul învolburat de ventilatoare puse pe un strat de paie, un fel de catafalcuri din pânză albă prevăzute cu tuburi de neon, a căror lumină pâlpâie în ritmul bătăilor inimii, creează un interior straniu, de emoţionalitate intensă. Pentru a verifica impactul creaţiei sale, artistul a propus vizitatorilor să-şi înregistreze ritmul cardiac la ieşire.  Un alt nume de prim rang, prezent la Niigata, este britanicul Anthony Gromley, încântat de idee şi de oamenii locului.

Criticii consideră lucrarea lui de la Trienală, intitualtă „Another Singularity“, o capodoperă. Sub şarpanta întunecată a unei case, a ţesut o reţea de fibre, o imensă pânză de păianjen printre ale cărei fire vizitatorul abia se poate strecura. O versiune sculpturală a unei cărţi de pictură pop-art din bomboane colorate îi aparţine japonezului Seizo Tashima, iar artista din Serbia, Marina Abramovici, a creat „Dream House“, lucrând asupra unei vechi case din lemn, pe care a redesenat-o cu ajutorul cristalurilor şi oglinzilor. 

300.000 este numărul de vizitatori estimat pentru 2009

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite