Opera „Così fan tutte” de Mozart, premiera la Opera Naţionala Bucureşti

Opera „Così fan tutte” de Mozart, premiera la Opera Naţionala Bucureşti

Andreea Soare, în rolul lui Fiordiligi din "Cosi fan tutte"

Sâmbătă, 27 februarie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti are loc premiera spectacolului de operă „Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia artistului britanic John Fulljames, regizor asociat al Royal Opera House „Covent Garden” din Londra.

Ştiri pe aceeaşi temă

Realizată în co-producţie cu Opera Garsington din Marea Britanie – instituţie situată pe proprietatea Wormsley din Buckinghamshire, în apropiere de Londra, care organizează anual unul dintre festivalurile consacrate de operă din Europa –, această montare a operei „Così fan tutte” este rezultatul unui tip de cooperare internaţională între instituţii din ce în ce mai des întâlnită la nivel mondial datorită oportunităţilor artistice şi de producţie fără precedent pe care le oferă. Premiera va beneficia de participarea solistei invitate Andreea Soare (rolul Fiordiligi), soprană ce a făcut parte şi din distribuţia de la Opera Garsington şi care colaborează frecvent cu Opéra National de Paris. Dirijor este Adrian Morar.

„În primul rând, am fost atras de muzica lui Mozart, care surprinde precis vârtejul emoţional în care sunt prinşi cei patru îndrăgostiţi, pe măsură ce descoperă pentru prima dată iubirea şi devin neputincioşi în faţa unor forţe pe care nu le pot controla. În plus, sunt atras de salturile magice ale operei de la formalitatea ei. Într-un cadru perfect simetric din punct de vedere al formei, sunt dezlănţuite forţe ale hazardului. Observăm astfel că simetria reprezintă doar o faţadă, un pretext, iar dedesubt se află ceva lipsit de ordine, întunecat”, spune regizorul, care a transpus povestea operei în zilele noastre.


Legat de viziunea lui John Fulljames privind spectacolul de operă, viziune pe care o regăsim şi în această montare a operei „Così fan tutte”, acesta declara: „Printr-o muncă de înaltă calitate, pe oricare dintre platforme, putem să atragem noi tipuri de public şi, de asemenea, alte poveşti şi idei. Eu cred că opera trebuie să fie o formă de artă contemporană vibrantă, nu o moştenire a trecutului. Opera trebuie să se integreze în peisajul artelor contemporane: în acest moment, are tendinţa să stea un pic deoparte. Trebuie să interacţioneze mai mult cu filmul, dansul, artele vizuale şi să vină cu noi idei – aceasta este calea pe care vreau să o urmez”.

John Fulljames este regizor asociat la Royal Opera House „Covent Garden” din Londra, a fost co-fondator şi director artistic al The Opera Group, iar despre el se scria într-un articol al publicaţiei The Telegraph că „a devenit un regizor de primă importanţă abordând fiecare operă într-un mod nou”. Printre producţiile sale recente se numără „Ascensiunea şi căderea oraşului Mahagonny” de Kurt Weill şi Bertolt Brecht, „Orfeu şi Euridice” de C. W. Gluck, „La donna del lago” de Gioachino Rossini (la Royal Opera House din Londra); „Nabucco” de Giuseppe Verdi (la Opéra de Lorraine, Nancy); „Quartet” de Luca Francesconi (la Royal Opera House din Londra şi în Rouen); „Juliette ou la Clé des songes” de Bohuslav Martinů (la Opera din Bremen); „La clemenza di Tito” de Wolfgang Amadeus Mozart (la Opera North şi la Nancy) etc.
Următoarele reprezentaţii ale acestui spectacol au loc în 28 februarie şi 7 aprilie.

Sâmbătă, 27 februarie, ora 19:00
„Così fan tutte” – Premieră
Operă bufă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart
Libretul de Lorenzo da Ponte

Spectacol realizat în co-producţie cu Opera Garsington din Marea Britanie

Regia: John Fulljames  ~  Dirijor: Adrian Morar
Scenografia: Dick Bird
Lighting designer: Bruno Poet
Coregrafia: Tim Claydon
Maestru de cor: Daniel Jinga
Asistent de regie: Paula Gherghe

Asistent de scenografie: Alina Petrovschi
Asistent lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu
Asistenţi de coregrafie: Oana Bădănoiu-Vuluţă, Răzvan Marinescu
Producător delegat: Ioana Petre

Distribuţia premierei:
Fiordiligi - Andreea Soare (invitată)
Dorabella - Oana Andra
Ferrando - Lucian Corchiş
Guglielmo - Cătălin Ţoropoc
Despina - Cristina Eremia
Don Alfonso - Vicenţiu Ţăranu


Distribuţia din data de 28 februarie:
Fiordiligi - Simona Neagu
Dorabella - Maria Jinga
Ferrando - Andrei Lazăr
Guglielmo - Daniel Filipescu
Despina - Florina Ilie (invitată)
Don Alfonso - Iustinian Zetea

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările