Oamenii care au dat 120.000 de euro pe controversata banană au explicat decizia: „Am fost conştienţi de absurditatea ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iubitoare de artă la galeria Art Basel din Miami FOTO Guliver/Getty Images
Iubitoare de artă la galeria Art Basel din Miami FOTO Guliver/Getty Images

Persoanele care au plătit 120.000 de euro pentru controversata operă de artă „Comediantul“ – o banană lipită de un perete cu bandă adezivă – au explicat motivele pentru care au făcut această achiziţie.

Lucrarea artistului italian Maurizio Cattelan a fost expusă în cadrul expoziţiei Art Basel din Miami Beach, Florida, pe 7 decembrie, şi a stârnit discuţii aprinse, mai ales după ce a fost vândută pentru fabuloasa sumă de 120.000 de dolari. Între timp, fructul a fost mâncat de un alt artist în cadrul performance-ului intitulat sugestiv „Artist flămând“. 

Într-un interviu pentru Page Six, cuplul care a cumpărat banana lipită cu bandă adezivă, Billy şi Beatrice Cox, şi-a explicat decizia. Potrivit sursei citate, Billy Cox ar fi moştenitorul familiei Bancroft, care a vândut, în 2007, acţiunile sale din Dow Jones către News Corp. pentru mai mult de 5 miliarde de dolari.

Cei doi, colecţionari de artă din Miami, au recunoscut că au fost conştienţi de absurditatea operei de artă, care în esenţă nu este altceva decât un produs ieftin şi perisabil. „Am decis să o cumpărăm în momentul în care am văzut dezbaterea publică despre artă şi societate stârnită de această lucrare. Ştiam că ne asumăm un risc, dar în cele din urmă considerăm că banana lui Catellan va deveni un obiect istoric emblematic“, a declarat cuplul. 

Ei au mai precizat că lucrarea i-a atras pentru că „oamenii care în mod normal nu sunt interesaţi de artă brusc şi-au dorit să vadă «acea banană». A deschis porţile către o dezbatere importantă despre valoarea pe care o acordăm operelor de artă şi obiectelor în general“.

Colecţionarii au comparat lucrarea cu opera lui Andy Warhol „Campbell Soup Cans“, precizând că şi atunci oamenii au râs iniţial la vederea ei. 

„Vedem această piesă ca pe un unicorn al lumii artei şi am cumpărat-o pentru a ne asigura că va fi accesibilă publicului larg pentru totdeauna, pentru a alimenta dezbaterea şi pentru a provoca gânduri şi emoţii în spaţiul public“, a mai adăugat familia Cox, precizând că banana va fi înlocuită o dată la două zile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite