O zi la Balkanik Festival. Muzică pentru toată lumea şi dans în ploaie FOTO VIDEO

Barcelona Gypsy Balkan Orchestra

Între 8 şi 10 septembrie, la Gara Regală Băneasa, are loc Balkanik Festival, un eveniment care adună oamenii pentru a se bucura, în primul rând de muzică, iar mai apoi, pentru proiecţii de filme, pentru expoziţii de fotografie sau pentru obiecte lucrate de meşteşugari. O zi de Balkanik Festival înseamnă o porţie din cea mai plăcută şi mai dorită epuizare- cea datorată dansului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziua de sâmbătă, cea de-a doua zi a festivalului dedicat world music şi culturii balcanice, i-a adus pe scenă pe suedezii de la SuperStar Orkestar, pe lituanienii care formează Baltic Balkan, pe belgienii rebeli de la Kermesz A L’Est şi, în închidere, pe cei de la Barcelona Gypsy Balkan Orchestra. Trăsătura definitorie a trupelor a fost energia molipsitoare care nu le-a permis celor prezenţi să se oprească din dansat până la pauzele dintre trupe.

Oamenii prezenţi la Balkanik fie au încins asfaltul din faţa scenei dansând până la epuizare, fie s-au relaxat ascultând piesele stând în spaţiile amenajate pe iarba, fie au cumpărat produse realizate de mâinile meşteşugarilor români. 

SuperStar Orkestar au făcut să salte trupuri şi inimi când au concertat în faţa Gării Băneasa. Veniţi din nordul rece al Europei, trupa şi-a făcut debutul  odată cu lansarea în cinematografele suedeze a filmului regizat de Emir Kusturică, „Pisică albă, pisică neagră”. SuperStar Orkestar se  inspiră de la muzica fanfarelor din Serbia şi Macedonia unde au adesea turnee.

Superstar Orkestar, cântând printre oameni (Foto: Miluţă Flueraş)

După momentul de pe scenă, aceştia au mutat petrecerea pe iarbă, între oameni, care s-au bucurat şi mai mult de această apropiere dintre ei şi muzicienii din Suedia. Majoritatea membrilor acestei trupe sunt profesori de muzică, lucru care s-a putut observa, mai ales în afara scenei,  în interacţiunea cu publicul pe care l-a impresionat cu instrumentele lor.

Baltic Balkan au continuat spectacolul Balkanik printr-o ţesătură de ritmuri, de la balcanice, la baltzice şi klezmer.  Lituanienii au inclus printre piesele cântate şi una cu inserţii româneşti ale cântecului popular, „Ionel, Ionelule”. Acest moment i-a încântat şi mai mult pe cei prezenţi care au căpătat forţe noi.

Baltic Balkan (Foto: Miluţă Flueraş)

Probabil că una dintre cele mai interesante apariţii pe scena de la Balkanik Festival au fost cei de la Kermesz A L’Est , în sensul stilurilor muzicale pe care le îmbină, balcanic cu metal şi rock. Belgienii s-au mişcat foarte mult, au sărit dintr-o parte în alta a scenei şi s-au bucurat de fiecare minut pe care l-au dedicat publicului bucureştean. Kermesz A L’Est a interacţionat mult cu publicul, invitându-i să facă hore şi sârbe, şi să cânte alături de ei.

Kermesz A L’Est  pe scena Balkanik Festival (Foto: Dana Mischie) 

Îmbrăcaţi în jachete din piele şi cu o atitudine sălbatică această trupă a adus la Balkanik nu doar muzică, ci şi un umor sarcastic, lucru evident mai ales la apariţia unuia dintre membrii trupei într-o rochie, ca răspuns, după cum au transmis chiar ei, la comentariile unor oameni cum că trupa ar fi prea masculină.

De asemenea, unul dintre membrii formaţiei, Maxime Tirtiaux, a comunicat cu publicul de la Bucureşti în română, belgianul fiin fascinat de România unde a studiat la Facultatea de Agronomie prin intermediul programului Erasmus.

Seara de sâmbătă s-a încheiat într-o notă mai romantică şi mai aşezată cu Barcelona Gypsy Balkan Orchestra.  După ce, preţ de câteva minute, publicul s-a bucurat de un instrumental melodic şi mai puţin zbuciumat decât cel belgian, pe scenă a urcat şi solista, Sandra Sangiao.

Barcelona Gypsy Balkan Orchestra concertând, pe ploaie (Foto: Dana Mischie)

Apariţia acesteia a fost primită cu urale şi ropote de aplauze şi, în schimb, Sangiao nu a dezamăgit cu nicio notă şi cu nicio mişcare.  În timpul acestui concert s-a pus ploaia care nu a făcut însă nimic altceva decât să completeze o atmosferă balcanică, în care omul se pierde în muzică şi în momentul pentru care a venit. 

Duminică, 10 septembrie, este ultima zi a Balkanik Festival, când cei care se vor aduna la Gara Regală Băneasa, îi vor putea asculta pe: Surorile Osoianu, Kolektif Istanbul, respectiv Fanfare Ciorcârlia ft. Adrian Raso.

Cea care va închide Balkanik Festival este Yasmine Hamdan, o binecunoscută cântăreaţă libaneză care a avut, de asemenea, o scenă şi în celebrul film al lui Jim Jarmusch, ”Only lovers left alive”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările