O vară de concerte cu orgă la Sighişoara în Biserica din deal şi Biserica mănăstirii dominicane

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sighisoara

Interviu cu Theo Halmen, organistul bisericilor evanghelice din cetatea Sighişoarei. În week-end-ul 26-28 iulie, dacă treceţi prin Cetatea Sighişoarei, puteţi participa la un concert din seria Sommerkonzerte: vineri, 26 iulie, ora 18, concert de orgă KRISTÓFI LÁSZLO (Oradea), Biserica Mănăstirii.

Pe tema acestei stagiuni, am stat de vorbă cu domnul Theo Halmen, organist al celor trei biserici evanghelice din Sighişoara. Să ne spuneţi câte ceva despre aceste biserici pe care le avem în Sighişoara de ale căror orgi vă ocupaţi şi despre orgile lor.

Este, o dată, Biserica din Deal care este vizibilă – biserica oraşului de la început, datează din 1483, are o orgă mică, mecanică cu un singur manual şi pedalier al lui Karl Schneider din 1854. După aceea, vine Biserica Mănăstirii, fosta Biserică a mănăstirii dominicane, de lângă Turnul cu Ceas, foarte vizibilă. Mănăstirea s-a dărâmat în 1886 sau 1885 şi s-a făcut din materialul ei primăria de astăzi, în 1888, dar Biserica Mănăstirii este încă în picioare, cum o vedeţi chiar aici, are o orgă mai mare - a fraţilor Rieger, din 1905, are trei manuale şi pedalier, 36 registre şi e pneumatică – comanda între clape şi ventilul care deschide ultimul obstacol al aerului înaintea tuburilor fiind pneumatică, deschizându-se prin aer şi nu mecanic, ca cea de sus. Mai avem o mică bisericuţă, a leproşilor. În evul mediu era în afara oraşului, pe partea dreaptă al râului Târnava Mare. Acuma este în oraş bineînţeles, pentru că oraşul a crescut. Acolo a fost o orgă mică a lui Samuel Binder, tot mecanică, cu un singur manual, fără pedalier şi acea orgă este adusă acum tot aici, în Biserica Mănăstirii, într-o încăpere lăturalnică şi acolo ţinem noi slujbele iarna. Când nu se mai poate încălzi biserica mare ne retragem şi cântăm la orga lui Samuel Binder.

De când sunteţi organistul acestor trei biserici, respectiv orgi?

Din 1976.

Sighisoara

Într-adevăr, o experienţă considerabilă. În 2019, iată, iau pentru prima oară contact cu această stagiune de concerte de vară, Sommerkonzerte, care presupun că are parte de prezenţa turiştilor. De când există această stagiune, când v-a venit  ideea şi de când a ajuns la această anvergură... pentru că vorbim despre o stagiune amplă de aproape 4 luni, din ce văd eu aici?

Da. Este deja poate un pic prea mult să organizez atât de multe evenimente, pentru că Sighişoara este cunoscută pentru multe evenimente şi muzicale şi de alt gen. Nu ştiu exact când am început cu stagiunea, dar, în orice caz, după `90. Înainte de `90 am fost o dată interogat şi un pic chinuit de securitate după ce am făcut un concert mic tot aici, în Biserica Mănăstirii, cu un pianist neamţ şi un lautist. După `90, cândva, oricum, şi conducerea bisericii a fost interesată să arate frumuseţile orgii şi bisericilor şi lumea a început să întrebe dacă există şi altceva decât muzica din timpul slujbelor.

Văd acum că aveţi, practic, în fiecare zi de vineri seara concerte de orgă sau, nu numai de orgă.

Da.

Suntem la începutul lunii iulie, ce se mai întâmplă în perioada următoare la Biserica din Deal şi la Biserica Mănăstirii din Sighişoara pentru cei care ajung vineri seara în oraş? Care ar fi momentele pe care nu le-aţi rata dacă v-ar place muzica de acest gen şi aţi vrea să veniţi special de acum şi până la sfârşitul lunii septembrie?

Eu cred că merită fiecare concert. Aproape la fiecare concert a meritat să fiu acolo. Ne-am împărţit un pic zilele săptămânii cu colegii din Transilvania. Lunea sunt concertele din Mediaş, marţi sunt în Braşov – de altfel, Braşovul cred că are trei zile acum, pe timp de vară –, iar în Sighişoara facem concerte vinerea. Rar se întâmplă să vrea cineva neapărat să cânte dar să nu poată vineri şi atunci îl introducem într-o sâmbătă sau duminică. Sighişoara este cunoscută pentru concertele de vară din bisericile noastre, de vineri ora 18.00. Toate concertele sunt frumoase, chiar dacă nu te aştepţi, ele deschid lumi ale muzicii foarte diferite la fiecare concert.

Sighisoara

Am văzut că nu sunt doar concerte de orgă, ci doar orga este punctul central în jurul căreia aduceţi alte instrumente, aduceţi coruri în unele seri. Sunt numai din Transilvania sau aţi adus invitaţi şi din Germania sau alte...?

Sunt invitaţi şi din Germania, dar aceştia vin oarecum pe cont propriu. Adică vin şi ne întreabă: „Am văzut anul trecut sau acum 10 ani nişte orgi frumoase sau nişte biserici cu acustică fenomenală, am putea să cântăm şi noi?“ Şi atunci le zicem că noi nu putem plăti dar dacă vreţi să veniţi aşa... Şi ei zic: „Da, da, venim“. Le place să cânte aici.

Toate aceste concerte sunt cu intrare liberă?

Nu. Au fost la început cu intrare liberă dar dacă nu percepi un leu, omul zice: „Nu am plătit nimic, vin, mă uit un pic şi plec“ şi este o zarvă mare atunci. Aşa ne-am obişnuit să percepem o taxă de 8 lei. Nu este puţin, dar nici mult, şi atunci lumea spune: „Am plătit 8 lei, stau până la sfârşit să văd despre ce este vorba“.

Într-adevăr fermecătoare atmosfera concertelor de vară din bisericile din cetatea Sighişoarei, pe care le recomandăm oricui trece prin zonă. Vă mulţumim!

Sighisoara
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite