VIDEO O pierdere pentru cinematografia franceză: actriţa Bernadette Lafont

Actriţa franceză Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val, a murit la vârsta de 74 de ani

Actriţa Bernadette Lafont, un simbol al Noului Val/  Nouvelle Vague din cinematografia franceză, care a primit recunoaştere în urma rolurilor jucate în filme regizate de François Truffaut, Claude Chabrol şi Claude Miller, a încetat din viaţă joi, 25 iulie, la vârsta de 74 de ani, conform Agence France-Presse.

Actriţa Bernardette Lafont, care a alternat de-a lungul carierei filmele de autor cu cele populare, a fost internată luni la un spital din Nimes, oraşul natal din sudul Franţei.
 
 
În 1957, Bernardette Lafont a jucat primul său rol:  Bernadette Jouve, în scurtmetrajul „Les Mistons”, regizat de François Truffaut (1932-1984). După ce a făcut parte din distribuţia a aproximativ 120 de filme, actriţa a jucat ultimul rol, cel al unei bunici care face trafic cu haşiş, în pelicula „Paulette” de Jérôme Enrico. Filmul a fost lansat în ianuarie şi a atras în cinematografele franceze peste 1 milion de spectatori.
 
Născută pe 26 octombrie 1938 într-o familie protestantă, Bernadette Lafont dorea să se dedice dansului, înainte de a se căsători cu actorul Gérard Blain (1930-2000). În timpul căsătoriei, cei doi s-au împrietenit cu tinerii scriitori, jurnalişti şi scenarişti de la Les Cahiers du Cinéma, care au revoluţionat cinematografia franceză, după ce au pus bazele Noului Val.
 
După „Les Mistons” de Truffaut, regizorul Claude Chabrol (1930-2010) i-a oferit lui Bernadette Lafont, în 1958, rolul principal feminin în „Le Beau Serge”.
 
Printre rolurile memorabile ale actriţei franceze se numără cele din filmele regizate de Claude Chabrol : „A double tour”, „Les bonnes femmes”, „Les Godelureaux”, precum şi rolul din pelicula „Une belle fille comme moi” a lui François Truffaut. 
 
Cu rolul din filmul „L'Effrontée”, în regia lui Claude Miller (1942-2012), Lafont a câştigat în 1985 premiul César - la categoria "Cea mai bună actriţă în rol secundar".
 
Bernadette Lafont a fost distinsă în 2003 cu premiul onorific César, acordat pentru întreaga carieră.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: