O operă de artă înfăţişând o banană lipită cu bandă adezivă, vândută cu 120.000 de dolari la Miami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul a folosit o banană cumpărată de la un supermarket din Miami FOTO captură You Tube hello Tv
Artistul a folosit o banană cumpărată de la un supermarket din Miami FOTO captură You Tube hello Tv

O operă de artă constând într-o banană lipită de perete cu bandă adezivă a fost pusă la vânzare săptămâna aceasta la Art Basel Miami Beach la preţul de 120.000 de dolari. Cu toate că banana este una reală, deci perisabilă, o ultimă copie se vinde cu 150.000 de dolari.

Intitulată „Comediantul”, opera de artă aparţinând artistului italian Maurizio Cattelan a fost expusă miercuri de către o galerie de artă contemporană înfiinţată la Paris, Perrotin. Două dintre cele trei copii s-au vândut deja, cea de-a treia având un preţ mai ridicat: 150.000 de dolari.

Artistul a folosit o banană cumpărată de la un supermarket din Miami, punând în practică o idee care i-a venit în urmă cu un an. Deşi s-a gândit de la început la o banană reală, pe parcursul câtorva luni de zile a realizat mai multe sculpturi în formă de banană – din răşină, din bronz, din bronz pictat. Banane reale agătaţe de perete în camerele de hotel i-au folosit drept inspiraţie. 

Înainte de expoziţia cu vânzare, fondatorul galeriei, Emmanuel Perrotin, a declarat pentru CNN că bananele sunt „un simbol al comerţului global, au un dublu înţeles, dar sunt şi un dispozitiv clasic de umor”, artistul fiind recunoscut pentru faptul că preschimbă obiecte comune în „vehicule deopotrivă ale încântării şi criticii”.

        Vezi această postare pe Instagram                   The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan’s “Comedian,” a banana 🍌 duct taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin 😉 read more, including about the banana my husband, @nnddmmyy, hung on his dorm wall for two years, on Artnet News, link in bio @artnet @galerieperrotin @mauriziocattelan @artbasel #art #conceptualart #banana #sculpture #artbasel #artbaselmiamibeach #artbaselmiami #artfair #artgallery #artwork #whatisart #isthisart #miami #miamibeach #florida #miamiflorida #mauriziocattelan #perrotin #galerieperrotin #artist #bananapeel #ducttape #artnetnews #artcollector #vippreview #artjournalism #artjournalist #openingday #artgallery #gallery #artworld O postare distribuită de Sarah Cascone (@sarahecascone) pe Dec 4, 2019 la 3:45 PST

Artistul nu este la prima operă de acest gen: în 1999, a folosit bandă adezivă de aceeaşi culoare pentru a-l lipi de un perete al propriei galerii de artă pe dealerul de artă italian Massimo De Carlo.

Într-un interviu acordat ARTnews în urmă cu câteva luni, Cattelan a spus că „atunci când un artist evită reprezentările simple, pentru a-şi concentra atenţia asupra redării nuanţelor, poate ajunge să spună lucruri pe care oamenii ar prefera să nu le audă”.

Cattelan este autorul faimoasei toalete din aur de 18 carate furate acum trei luni de la Palatul Bleinheim din Anglia, după ce a fost smulsă din perete. Estimată la 6 milioane de dolari, toaleta, una perfect funcţională, a fost intitulată „America” şi era parte a expoziţiei „Victoria nu este o opţiune”. Cinci oameni au fost arestaţi în legătură cu furtul, a fost oferită şi o recompensă, însă până azi piesa nu a fost recuperată.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite