O mână de români duc arta românească contemporană la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul „Curators’ Network“, care se desfăşoară începând de astăzi până pe 14 iulie, va celebra un nou eveniment în spaţiul Intermediae din cadrul Matadero Madrid, unul dintre spaţiile emblematice ale capitalei Spaniei în materie de artă contemporană. România va fi reprezentată de curatorul Anca Mihuleţ şi artiştii Daniela Pălimariu, Irina Botea, Radu Cioca.

Tema aleasă, „Let us be known; let us be seen, and let us shine“, va reflecta, prin numeroasele activităţi pregătite, puntea creată între proiectele trecute şi cele ce vor urma. Evenimentul din acest an înglobează trei săptămâni de expoziţii, seminarii, ateliere, proiecţii nocturne, workshopuri şi dezbateri. Subiectul principal, de la care a pornit acest proiect, este arta contemporană care ia naştere independent de centrele consacrate, cu alte cuvinte, care se dezvoltă în alte spaţii decât cele obişnuite.

Cine şi ce este „Curators’ Network“

Platforma europeană „Curators’ Network“  este înfiinţată în anul 2010 la iniţiativa asociaţiei Hablarenarte şi este formată din cinci parteneri independenţi din Austria, Polonia, România, Spania şi Ungaria. Scopul acestei platforme este de a promova dialogul intercultural şi interconectarea scenei artistice din zonele periferice.  Mai mult, acest proiect încurajează artiştii aflaţi la început de drum  să intre în marile cercuri europene de artă, unde au ocazia să interacţioneze cu profesionişti şi să creeze legături strânse, durabile cu artişti europeni, manageri culturali şi curatori. 

O parte dintre activităţile propuse – expoziţii şi ateliere - reprezintă rezultatele obţinute în urma comunicării în reţea şi se divid în două secţiuni: reprezentanţii  Austriei, Poloniei, României şi Ungariei împreună cu artiştii participanţi la activităţile reţelei, alături de reţeaua independentă Hablarenarte, care va organiza trei seminarii despre teme şi probleme apărute de-a lungul ultimilor ani de activitate şi ale căror rezultate pot contribui la consolidarea şi îmbunătăţirea reţelei în viitor.

image

  Expoziţia Curators' Network din Polonia

Anca Mihuţ şi Radu Cioca, nume importante  în proiectul „Impossibility vs. Self-Censorship“ 

Institutul Cultural Român de la Madrid susţine proiectul „Impossibility vs. Self-Censorship“  în care sunt implicaţi curatoarea Anca Mihhuleţ şi artistul Radu Cioca, cel care a realizat conceptul vizual. Prin acest proiect se încearcă găsirea răspunsurilor pentru întrebările de care se lovesc artiştii, de tipul: Ce face imposibilă o operă de artă, un proiect sau o expoziţie? Ce conduce un artist să-şi cenzureze propria lucrare şi să abandoneze o idee fără să fie presionat din exterior? Care sunt justificările şi riscurile din spatele acestei atitudini? 

Cei care vor ajunge la eveniment mai pot vedea expoziţia „Los Susurradores“, care este rezultatul unei cercetări în domeniul antropologiei culturale, concentrată pe activităţile unei mişcări internaţionale cu caracter revoluţionar ce poartă acelaşi nume. Expoziţia prezintă obiecte, texte şi materiale audio-video din diferite părţi ale Europei care au legătură cu activitatea mişcării menţionate. De asemenea, pot participa la seminarii de artă şi promovare („Let us be known; let us be seen, and let us shine“), artă şi educaţie („I don’t think art can be taught. I really don’t.“), artă şi societate („Has the autonomy of art as formulated by modernity, perhaps had its day?“). 

Patru artişti reprezintă România

Anca Mihuleţ este curator independent, lucrează cu tineri artişti români, iar aria de cercetare acoperă subiecte de cercetare cu privire la implicaţiile cunoştinţelor, istoriei sau a peisajelor. Estea autorul proiectului câştigător la Bienala de la Veneţia 2013 pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a IRCCU Veneţia, „Centru de reflecţie pentru istorii suspendate“. Proiectul a pornit de la investigarea statutului actual al istoriei artei din România, iar expoziţia analizează istoriile minore care au în spate evenimente majore. 

Daniela Pălimariu a studiat la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi şi la University College Falmouth, UK. Printre lucrările importante se numără PLATFORMA, 2011 şi CAFE35, 2012. Practica sa artistică a evoluat în ultimii ani înspre evenimente publice / private şi obiecte locuibile care vorbesc despre ambiguitatea relaţiilor umane, nevoia de spaţiu personal, jocul şi subversiunile zilnice. 

Irina Botea investighează dinamicile socio-politice şi posibilitatea transformării acestora. Lucrările sale combină strategii de reconstituire istorică cu audiţii şi elemente de cinéma vérité pentru a investiga rolul traumei, al istoriei, al limbii şi al muzicii în formarea individului şi a comunităţii. 

Radu Cioca locuieşte şi lucrează în Cluj-Napoca, a studiat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi la Ecole Supérieure des Arts Saint Luc din Liège, Belgia. Opera sa se concentrează în jurul ideilor de interes general, independent de aflierea politică sau socială.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite