„O Lume Nouă“, un scurtmetraj despre emigranţii din secolul XX, cu actriţa Olimpia Melinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurtmetrajul "O Lume Nouă", regizat de Luiza Pârvu, după un scenariu de Toma Peiu, va fi proiectat, vineri, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti, la Noaptea Institutelor Culturale. Filmul prezintă drama românilor plecaţi peste Ocean la începutul secolului XX, din România sau Austro-Ungaria.

Din distribuţia scurtmetrajului fac parte actorii Olimpia Melinte şi Florin Penişoară. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere moderată de Oana Suciu.

Filmul, bazat pe o poveste concepută de Luiza Pârvu şi Toma Peiu, se apropie de drama trăită de generaţia de emigranţi "uitată" de manualele de istorie. "O Lume Nouă" spune una dintre milioanele de poveşti posibile din biografiile românilor plecaţi peste Ocean la 1900, din România sau Austro-Ungaria.

Povestea are ca sursă de inspiraţie evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puţin cunoscute publicului larg din România sau Statele Unite ale Americii: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile şi şansa unui nou început, indiferent de originea socială, naţionalitate sau nivelul de şcolarizare. Dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria, ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput.

Acţiunea se petrece în decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloş călătoreşte însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-şi întâlni soţul, pe Pavel. La destinaţie, o aşteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente şi datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează, însă, de soarta Annei şi sentimentele lui Petru faţă de ea. Lumea nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci şi unul al capcanelor.

Luiza Pârvu a regizat până în prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, "My Baby" (2013), "Draft 7" (2011), "Aniversarea" (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate.

În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului "Draft 7". Regizoarei i-a fost oferită, în 2012, o bursă pentru a putea urma un masterat de regie de film în cadrul New York University Tisch School of the Arts, fiind pe cale de a deveni primul absolvent român al prestigioasei şcoli de film, cotate între primele trei din SUA şi din lume.

Filmările pentru scurtmetrajul "O Lume Nouă" s-au desfăşurat în noiembrie 2013 la New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China), sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh), inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar şi scenografele românce Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite