O lucrare a lui Theodor Aman, marea vedetă a licitaţiei de vară, în expoziţie deschisă publicului

O lucrare a lui Theodor Aman, marea vedetă a licitaţiei de vară, în expoziţie deschisă publicului

„Natură statică cu cireşe, caise şi tutun“, de Theodor Aman

Joi, 23 iunie, va avea loc Licitaţia de Vară de la Artmark. Printre piesele scoase la licitaţie se numără şi „Natură statică cu cireşe, caise şi tutun“ a lui Theodor Aman şi „Mocan cu turma de oi“ a lui Nicolae Grigorescu. Expoziţia va fi deschisă pentru public până miercuri, 22 iunie, la Artmark.

Ştiri pe aceeaşi temă

Licitaţia va avea loc joi, 23 iunie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.  Vedeta este tabloul ”Natură statică cu cireşe, caise şi tutun” de Theodor Aman, ce a fost estimat la un preţ cuprins între 70.000 şi 110.000 de euro, în timp ce pictura "Natură statică cu căpşuni", semnată Theodor Aman, a obţinut un record absolut de preţ pentru artist - 160.000 euro- în 2015. Cele două lucrări au fost realizate în aceeaşi perioadă de creaţie.

Opera de artă provine din colecţia istorică a medicului Carmen Buşulenga-Nicolau, autoare a numeroase studii de specialitate (ginecologie, medicină infantilă şi pediatrică, pneumologie) şi medic la Clinica de Pediatrie a Spitalului "Grigore Alexandrescu" în anii '60-'70.

Opere corespondente cu cea din licitaţia actuală, a cărei valoare artistică este de calibru muzeal, se pot întâlni la unele dintre cele mai importante muzee de artă din ţară: Muzeul Aman, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional Brukenthal sau Muzeul de Artă Craiova.

Tot în Licitaţia de Vară vor fi expuse şi lucrări de Nicolae Grigorescu cu "Mocan cu turma de oi". Opera este realizată în ultima perioadă artistică a pictorului, atunci când starea de sănătate precară nu îi permitea să mai petreacă prea mult timp afară pictând. Atunci el folosea panele mici şi medii de lemn (aşa cum este şi al operei de faţă, cu dimeniuni de 24 x 14 cm), care puteau fi transportate şi pictate în faţa motivului. Opera este estimată între 20.000 - 35.000 euro.

Eu nu reviu. Cât am putut prinde dintr-o dată, atâta rămâne. Dacă nu-mi place, şterg şi încep din nou -Nicolae Grigorescu


Între cele 181 de loturi scoase la licitaţie se regăsesc lucrări de Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Dărăscu, Ion Theodorescu-Sion, Ştefan Dumitrescu, Camil Ressu, Adam Bălţatu, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Horia Bernea, Constantin Piliuţă.

Expoziţia va fi deschisă până miercuri, 22 iunie, la Artmark, iar Licitaţia de Vară va avea loc joi, 23 iunie, de ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările