O lucrare celebră a lui Grigorescu a intrat în posesia unui colecţionar român, pentru suma de 320.000 de euro. Statul nu a fost interesat de achiziţie EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Care cu boi la amiază”, de Nicolae Grigorescu, s-a vândut cu 60.000 de euro
„Care cu boi la amiază”, de Nicolae Grigorescu, s-a vândut cu 60.000 de euro

Tabloul „Ţărăncuţe (De la fântână)“, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record în piaţa de artă din România, fiind adjudecat marţi seară, în licitaţia de la Artmark, pentru suma de 320.000 de euro. Lucrarea provenea din colecţia sculptorului Constantin Baraschi, fiind vândută de către un urmaş al acestuia, şi a fost achiziţionată de un colecţionar român, care deocamdată doreşte să rămână anonim.

Contactat de „Adevărul“, Valeriu Sângeorzan, director în casa de licitaţie Artmark, a spus că, în momentul în care lucrarea lui Grigorescu a intrat în custodia casei de licitaţii, acum o lună, aceasta, conform legii, a solicitat declanşarea procedurii de clasare a picturii în patrimoniul cultural naţional. Deşi era suficient timp la dispoziţie, până acum nu s-a primit niciun răspuns din partea Comisiei de Patrimoniu a Ministerului Culturii.

Dacă lucrarea ar fi fost clasată ca operă de patrimoniu, statul şi-ar fi putut exercita dreptul la preempţiune, în măsura în care ar fi fost interesat. Nefiind încă clasată, lucrarea „Ţărăncuţe“ putea intra, la licitaţia de marţi, chiar şi în posesia unui colecţionar străin. Valeriu Sângeorzan a specificat că acest lucru nu s-a întâmplat, tabloul fiind adjudecat, pentru suma de 320.000 de euro, de către un colecţionar român, dar acesta doreşte, deocamdată, să-şi păstreze anonimatul, conform contractului cu casa de licitaţii.

Silenzio stampa de la Minister şi Muzeul Naţional de Artă

Conform lui Valeriu Sângerozan, toţi specialiştii în opera lui Grigorescu care-au fost consultaţi consideră lucrarea „Ţărăncuţe (De la fântână)“ (foto dreapta) ca fiind, din punct de vedere valoric, una dintre primele cinci pictate de marele artist. Deşi face parte din canonul grigorescian, lucrarea nu a mai putut fi văzută de public de şase decenii. Opera a aparţinut colecţiei istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziţia retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., Bucureşti, dar nu şi la marile expoziţii retrospective ale artistului român din anii ’80 şi din 2008 sau la alte expoziţii temporare.

Colecţionarul care a pus-o acum în vânzare, unul dintre decendenţii lui Baraschi, declara, înainte de licitaţie, că speră că, „date fiind simbolistica naţională şi celebritatea iconografiei conţinute“, aceasta va fi achiziţionată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg. Conform spuselor lui Sângeorzan, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), condus în prezent de Călin Stegerean, şi nici alt muzeu de pe teritoriul ţării, nu şi-au trimis reprezentanţii pentru a licita lucrarea grigoresciană, estimată la un preţ cuprins între 90.000 şi 160.000 de euro. Este greu de înţeles, pentru că, deşi MNAR deţine un fond bogat de lucrări ale marelui artist, era vorba acum, conform opiniei specialiştilor, de una dintre primele cinci opere din canonul grigorescian.

S-au mai vândut Tonitza, Ghenie şi Baba

Licitaţia de iarnă a casei Artmark, care s-a desfăşurat, marţi, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, a reprezentat o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti, conform agenţiei News.ro, cu opere semnate de artişti de renume din ţara noastră, precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu.

O altă lucrare, care s-a vândut cu preţ mai mare decât cel estimat, a fost ”Intimitate” de Nicolae Tonitza. Lotul s-a vândut cu 65.000 de euro.

”Pod”, de Adrian Ghenie, a fost adjudecat la 60.000 de euro, după ce fusese estimat între 7.000 şi 12.000 de euro.

”Care cu boi la amiază”, semnat Nicolae Grigorescu, s-a vândut cu 60.000 de euro, iar ”Pieta” lui Corneliu Baba a fost adjudecată cu 47.500 de euro.

Licitaţia de Iarnă Artmark 2016, ediţie aniversară pentru Casa Artmark, a marcat împlinirea a opt ani de când a demarat astfel proiecte culturale în piaţa românească de artă. Organizatorii licitaţiei anunţau că evenimentul va fi „o sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural naţional”.

Licitaţia de Iarnă Artmark a inclus şi o colecţie Jules Pascin şi secvenţe din colecţiile Lucian Blaga şi cea a generalului Constantin Doncea.

Nicolae Grigorescu
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite