O familie cu grădini şi scoici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 26 ianuarie, în strada Luca Stroici este deschisă expoziţia „Ion Gheorghiu şi Anamaria Smigelschi”. În recent înfiinţata galerie „ArtSociety”, expoziţia „Ion Gheorghiu şi Anamaria Smigelschi” deschide proiectul „Suflete–pereche”.

Putem vorbi, de fapt, despre două expoziţii, fiecare dintre expuneri (Ion Gheorghiu, la parter, Anamaria Smigelschi, la etaj) prezentând vizitatorului două universuri artistice perfect articulate şi individualizate. Le apropie nu atât viaţa comună a celor doi soţi, cât o pasiune ce transpare din operele fiecăruia: dragostea pentru lumea înconjurătoare.

Grădinile exuberante ale lui Alin Gheorghiu celebrează viaţa vegetală în tot ce are ea mai fastuos, mai suculent, mai senzual. Peste construcţia aproape abstractă a compoziţiilor se aşterne culoarea strălucitoare, iradiind lumină, chemând ochiul cu şerpuirile ei îngrădite aparent de linia fină de alb menită de fapt să le exalte.

Câteva tonuri creează vastitatea lumii exterioare şi mişcarea pasionată a lumii interioare a artistului. Deschiderea exuberantă a corolelor, vegetaţia întreţesută, roşurile incendiare, albastrurile profunde, verdele temperat de negru sau exaltat de galben, violeturile şi ocrurile devin simboluri ale pulsaţiilor, ale împătimitei nevoi de a pătrunde misterul lumii, cu luciditatea minţii, cu profunzimea viscerală a sufletului.

Aceeaşi subtilă îmbinare de căutare intelectuală şi de senzualitate tactilă ne întâmpină la sculpturile lui, indiferent de materialul în care sunt realizate, de finisarea strălucită a armurii sau de patina care pune pete de culoare pe branzurile himerelor.

Excelenta panotare şi inspirata direcţionare a luminii facilitează, în această expoziţie, incursiunea în lumea unui artist care scria într-un text-profesiune de credinţă: „Voi colora lumea exterioară/ cu bucăţi dezlipite/ Din sufletul meu”.

Poezia  lucrurilor mărunte

Tot pasiunea pentru lumea înconjurătoare guvernează şi grafica Anamariei Smigelschi. Dar, de data aceasta, artista creează universul din lucrurile mărunte aruncate de mare pe ţărm. Scoici, capete de odgoane rupte, zalele unui capăt de lanţ, pietricele de pe plajă devin monumentale dovezi ale universului.

Şi aici compoziţia este riguros structurată, fiecare element jucând un rol precis în teatrul lumii a cărei esenţă o înglobează. Şi aici, culoarea, transparentă, fluidă, vibrantă conferă viaţă şi poezie. Şi aici există o tensiune resimţită cu forţă între elementele operei, între fragilele scoici ce devin uneori monumentale ocheane prin care se vede imensitatea mării şi odgoanele-metaforă a captivităţii, de exemplu.

Poezia lucrurilor mărunte (fără a fi intimistă) se aşterne peste aceste naturi statice, de multe ori cu o irezistibilă notă de umor, ca în „Portret de nod” sau „Viaţa e o luptă”, alteori cu o uimită privire asupra obiectelor, ca în „Mica perfecţiune”, rareori, cu tristeţea lumii („Pîine arsă”).

Fie că este vorba despre desene sau despre gravură, creaţia Anamariei Smigelschi este o combinaţie sofisticată de realism şi suprarealism, de exactitate şi vis, de disecare a obiectului pentru a-i intui forţa de expresie şi a-i conferi esenţialitate. Nu lipseşte din aceste bijuterii latura pasională, o sensibilitate viscerală vizibilă în detalierea scoi-cilor, în împletirea odgoanelor, în lumina solară care scaldă totul.

Fiecare dintre cei doi artişti şi-a construit propriul alfabet plastic, propria viziune artistică vădind capacitatea talentului real de a-şi păstra independenţa, de a-şi ocroti intimitatea creatoare.

Info

Expoziţie: Gheorghiu&Smigelschi
Loc: ArtSociety, str. Luca Stroici nr. 18, Bucureşti
Program: marţi – vineri, orele 10.00 – 20.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite