Noutăţi despre Concursul George Enescu: Gala de deschidere, deja sold-out, va fi transmisă în direct online, pe TVR2 şi pe un ecran plasat în faţa Ateneului

Noutăţi despre Concursul George Enescu: Gala de deschidere, deja sold-out, va fi transmisă în direct online, pe TVR2 şi pe un ecran plasat în faţa Ateneului

În faţa Ateneului va fi proiectat pe un ecran concertul de deschidere

Gala de deschidere a Concursului ”George Enescu” este sold-out, iar concertul poate fi urmărit în direct online, pe TVR2 şi în faţa Ateneului. În cadrul concursului, artişti din 38 de ţări vor concura în patru secţiuni, iar premiile au o valoare totală de 115.000 de euro, informează organziatorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concertul galei de deschidere a Concursului Internaţional ”George Enescu” va fi susţinut de Anna Tifu (laureat vioară, 2007), Mihai Ritivoiu (laureat pian, 2011) şi Valentin Răduţiu (laureat violoncel, 2014). Ei vor interpreta Beethoven – Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56, Respighi – Poemul Simfonic ”Pini di Roma”, dar şi compoziţia lui Sebastian Androne – ”Tektonum”, recompensată cu premiul I al secţiunii Compoziţie, la Concursul Internaţional ”George Enescu”, ediţia 2014.

Stabilită în Italia, Anna Tifu, pe jumătate româncă - tatăl său a făcut parte din Filarmonica ”George Enescu” - a declarat în conferinţa de presă care a avut loc joi că a fost onorată să câştige competiţia de vioară.

”În munca noastră, trebuie să trăim pentru muzică. Este o meserie grea”, a spus ea. 

Despre reuşita sa, compozitorul Sebastian Androne a mărturisit că i-a provocat mari emoţii.

”Când am aflat că am câştigat, era să leşin. Am participat, m-am înscris în ultima zi. Denumirea lucrării, care a fost scrisă în urmă cu mulţi ani, i-am dat-o cu o zi înainte. Câştigarea acestui concurs este o carte de vizită care cântăreşte foarte mult”, a mărturisit el.

În seara de gală, Sebastian Androne va fi prezent în sala de concert, controlând volumul simtetizatorului.

Toate recitalurile şi concursurile de anul acesta vor fi transmise în direct pe canalul online de muzică clasică Medici.tv.

Cu excepţia finalei de pian, care va avea loc pe 25 septembrie, toate celelalte evenimente vor fi proiectate pe un ecran amplasat pe Ateneul Român. În ultima seară a concursului, un eveniment special va cuprinde proiecţii speciale.

O parte dintre evenimente vor fi transmise pe TVR2, transmisiile din concurs pot fi vizionate pe site-ul festivalenescu.ro, pe MediciTV şi Mezzo.

Un număr de 196 de artişti vor concura la cele patru secţiuni, dintre care 56, la Vioară, 53, la Violoncel, 53, la Pian, şi 34, la Compoziţie.

Despre modul de jurizare la secţiunea Compoziţie, compozitorul Dan Dediu, care a câştigat în urmă cu 25 de ani concursul, a declarat că, anul acesta, la fiecare dintre cele două subsecţiuni - compoziţie simfonică şi muzică de cameră - au fost 4 - 5 compoziţii ”excepţionale”.

Compoziţiile parvin juriului fără numele autorului, iar câştigătorul a fost ales deja. ”Concursul de compoziţie se desfăşoară anonim. Ceva mai obiectiv de atât nu există. Doar organizatorii cunosc numele. Ar fi bine să aflăm şi noi, la un moment dat, cine ce lucrări a trimis, pentru că rămânem cu câte o piesă care ne-a plăcut mult, dar care n-a câştigat şi nu ştim cui să o atribuim”, a spus Dediu.

”România este printre ţările importante, din punct de vedere al compoziţiei. Însă, se vede cine studiază la Paris sau Viena - există o şampilă artistică”, a mai afirmat compozitorul.

În concurs au rămas artişti din 38 de ţări, între care se află Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, România şi Croaţia.

Etapa I, eliminatorie, are loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde accesul publicului este gratuit.

Etapa a II-a constă într-o serie de recitaluri pe care cei 12 artişti selectaţi de juriile fiecărei secţiuni în urma evoluţiilor din etapa I le vor susţine pe scena Ateneului Român pentru a se califica în semifinale.

În etapa a III-a, şase artişti selectaţi de juriile secţiunilor susţin recitaluri pe scena Ateneului, iar trei pentru fiecare secţiune vor intra în finală.

Finala la Violoncel va avea loc pe 13 septembrie, cea la Vioară, pe 19 septembrie, iar cea de Pian, pe 25 ale lunii.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni este de 115.000 de euro (15.000 de euro, 10.000 de euro, 5.000 de euro, locurile I, II şi III, pentru fiecare secţiune). În ceea ce priveşte compoziţia, premiul pentru secţiunea de muzică simfonică este de 10.000 de euro, iar cel pentru secţiunea muzică de cameră este de 7.000 de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările