Filmele lui Cristi Puiu şi Cristian Mungiu, selectate în competiţie la Cannes. Puiu are şansa în premieră la un Palme d'Or. Bogdan Mirică, în Un Certain Regard

Filmele lui Cristi Puiu şi Cristian Mungiu, selectate în competiţie la Cannes. Puiu are şansa în premieră la un Palme d'Or. Bogdan Mirică, în Un Certain Regard

Regizorii Cristi Puiu şi Cristian Mungiu au fost selectaţi în competiţia Festivalului de la Cannes

„Sierra Nevada“, noul film al regizorului român Cristi Puiu, şi „Bacalaureat“, noul film al lui Cristian Mungiu, sunt selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc între 11 şi 22 mai. Totodată, filmul „Câini“ al regizorului Bogdan Mirică a fost inclus în competiţia secţiunii Un Certain Regard, având şanse şi la premiul Camera d'Or, pentru că este un debut în lungmetraj.

Întreaga selecţie a fost comunicată într-o conferinţă de presă azi, 14 aprilie, la ora 12.00, în prezenţa selecţionerului Thierry Frémaux şi a preşedintelui Pierre Lescure.

Printre titlurile incluse în competiţia oficială se află şi noua producţie a regizorului român Cristi Puiu (neinclus până acum în competiţia oficială cu vreun film), „Sierra Nevada“, despre un grup de români tipici strânşi la un parastas tradiţional, un film cu mult dialog savuros, spre deosebire de minimalismul narativ al unui „Aurora“, de exemplu.

Regizorul Cristi Puiu, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu filmul ”Sierra Nevada”, a declarat pentru News.ro că îşi doreşte ca spectatorii să vadă pelicula sa până la capăt.

”Sper ca oamenii să vadă filmul, să nu iasă din sală. Sper să fie bine primit”, a mărturisit, joi, regizorul.

„Bacalaureat“ este cea de-a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiţia oficială, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru „După dealuri“.

 

Printre celelalte filme selectate în competiţie se regăsesc cele mai noi titluri ale celebrilor Andrea Arnold („American Honey“), Paul Verhoeven („Elle“), Park Chan-wook, Xavier Dolan („Juste la fin du monde“), Pedro Almodóvar („Julieta“), Sean Penn, Jim Jarmusch („Paterson“), Olivier Assayas, Bruno Dumont, Nicole Garcia, Ken Loach, Nicolas Winding Refn şi fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne („La fille inconnue“).

În secţiunea Un Certain Regard, a fost selectat, printre altele, filmul japonezului Hirokazu Koreeda, „After the Storm“.

UPDATE: Filmul regizorului român Bogdan Mirică, „Câini“, este selectat în secţiunea Un Certain Regard. Mirică este cunoscut pentru serialul HBO „Umbre“.

În selecţia oficială, dar în afara competiţiei, vor fi proiectate filmele lui Steven Spielberg („The BFG“), Woody Allen („Café Society“, film de deschidere) şi Jodie Foster („Money Monster“).

Totodată, filmul de scurtmetraj „4:15 p.m. sfârşitul lumii“, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Cannes 2016, iar scurtmetrajul „Toate fluviile curg în mare“, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation, potrivit anunţului făcut ieri-seară de organizatori.

Filmul "Sierra Nevada", al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia.

Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.

Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, este scenarist şi regizor. A urmat studiile Şcolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, între 1992 - 1996, şi şi-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".

A debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa.

În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.

În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

"Regizorul rebel şi nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic şi inteligent în 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» şi suntem extrem de entuziasmaţi că revine cu filmul «Sierra Nevada» în «sfada» de la Cannes.

În vreme ce «Aurora» era ultaeconomic în ceea ce priveşte dialogul, noul film, prin contrast, se ţese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanţele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbeşte în film",

se spune în publicaţia Little White Lies, referitor la filmul "Sierra Nevada".

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 11 şi 22 mai, potrivit site-ului oficial al festivalului.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei. În acest an, George Miller şi ceilalţi membri ai juriului vor decerna trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Cannes.

Prezentăm în continuare selecţia completă a celor două secţiuni competitive ale Festivalului de la Cannes 2016:

In Competition
 

Opening Film    
     
Woody ALLEN (USA) CAFÉ SOCIETY Out of Comp.
     
  ***  
     
Maren ADE (Germany) TONI ERDMANN  
     
Pedro ALMODÓVAR (Spain) JULIETA  
     

Andrea ARNOLD (United-Kingdom)

AMERICAN HONEY  
     
Olivier ASSAYAS (France) PERSONAL SHOPPER  
     
Jean-Pierre DARDENNE, Luc DARDENNE (Belgium) LA FILLE INCONNUE  
     
Xavier DOLAN (Canada)

JUSTE LA FIN DU MONDE

(IT'S ONLY THE END OF THE WORLD)

 
     
Bruno DUMONT (France)

MA LOUTE

(SLACK BAY)

 
     
Nicole GARCIA (France) MAL DE PIERRES  
     
Alain GUIRAUDIE (France) RESTER VERTICAL  
     
Jim JARMUSCH (USA) PATERSON  
     
Kleber MENDONÇA FILHO (Brazil) AQUARIUS  
     
Ken LOACH (United-Kingdom) I, DANIEL BLAKE  
     
Brillante MENDOZA (Philippines)

MA' ROSA

 
     
Cristian MUNGIU (Romania) BACALAUREAT  
     
Jeff NICHOLS (USA) LOVING  
     
PARK Chan-Wook (South Korea) AGASSI
(THE HANDMAIDEN)
 
     
Sean PENN (USA) THE LAST FACE  
     
Cristi PUIU (Romania) SIERRA NEVADA  
     
Paul VERHOEVEN (Netherlands) ELLE  
     
Nicolas WINDING REFN (Denmark) THE NEON DEMON  
     

 

Un Certain Regard
 

     
Behnam BEHZADI (Iran) VAROONEGI
(INVERSION)
 
     
BOO Junfeng (Singapore) APPRENTICE  
     
Delphine COULIN, Muriel COULIN (France) VOIR DU PAYS
(THE STOPOVER)
 
     
Stéphanie DI GIUSTO (France) LA DANSEUSE
(THE DANCER)
1st film
     
Mohamed DIAB (Egypt) ESHTEBAK
(CLASH)
 
     
Michael DUDOK DE WIT (Netherlands) LA TORTUE ROUGE
(RED TURTLE)
1st film
     
FUKADA Kôji (Japan) FUCHI NI TATSU
(HARMONIUM)
 
     
Maha HAJ (Israel) OMOR SHAKHSIYA
(PERSONAL AFFAIRS)
1st film
     
Eran KOLIRIN (Israel) ME’EVER LAHARIM VEHAGVAOT
(BEYOND THE MOUNTAINS AND HILLS)
 
     
KORE-EDA Hirokazu (Japan) AFTER THE STORM  
     
Juho KUOSMANEN (Finland) HYMYILEVÄ MIES
(THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI)
1st film
     
Francisco MÁRQUEZ, Andrea TESTA (Argentina) LA LARGA NOCHE DE FRANCISCO SANCTIS
(FRANCISCO SANCTIS'S LONG NIGHT)
1st film
     
Bogdan MIRICA (Romania) CAINI
(DOGS)
1st film
     
Stefano MORDINI (Italy) PERICLE IL NERO  
     
Michael O’SHEA (USA) THE TRANSFIGURATION 1st film
     
Matt ROSS (USA) CAPTAIN FANTASTIC  
     
Kirill SEREBRENNIKOV (Russia) UCHENIK
(THE STUDENT)
 
     

 

Out of Competition

 

     
Shane BLACK (USA) THE NICE GUYS  
     
Jodie FOSTER (USA) MONEY MONSTER  
     
NA Hong-Jin (South Korea) GOKSUNG  
     
Steven SPIELBERG (USA) DISNEY’S THE BFG  
     

 

Midnight Screenings

 

     
Jim JARMUSCH (USA) GIMME DANGER  
     
YEON Sang-Ho (South Korea) BU-SAN-HAENG
(TRAIN TO BUSAN)
 
     

 

Special Screenings

 

     
Thanos ANASTOPOULOS (Greece)
Davide DEL DEGAN (Italy)
L'ULTIMA SPIAGGIA
(THE LAST RESORT)
 
     
Mahamat-Saleh HAROUN (Chad) HISSEIN HABRÉ, UNE TRAGÉDIE TCHADIENNE
(HISSEIN HABRÉ, A CHADIAN TRAGEDY)
 
     
Rithy PANH (Cambodia) EXIL  
     
Albert SERRA (Spain) LA MORT DE LOUIS XIV
(LAST DAYS OF LOUIS XIV)
 
     
Paul VECCHIALI (France) LE CANCRE  
   

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: