Nobelul în Literatură a fost câştigat de scriitorul chinez Mo Yan

Nobelul în Literatură a fost câştigat de scriitorul chinez Mo Yan

Scriitorul chinez Mo Yan a câştigat premiul Nobel pentru Literatură FOTO: Mediafax

Autorul chinez Mo Yan a fost desemnat laureat al premiului Nobel pentru Literatură de către Comisia Academiei Suedeze. În topul primilor zece autori clasaţi s-au numărat Haruki Murakami, Peter Nadas, Bob Dylan, Ismar Kadare şi alţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Romanul care l-a făcut celebru pe Mo Yan este "Sorgul roşu" (1987), ecranizat sub acelaşi nume şi în acelaşi an. Producţia a fost recompensată cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin din 1988. Romanul său este publicat în limba română la editura Humanitas. 
 
Romanele lui Mo Yan tratează în special condiţia omului care locuieşte la ţară, el însuşi provenind dintr-o familie de ţărani. 
 
Mo Yan s-a născut pe 17 februarie 1955 în Gaomi, oraş situat în provincia Shandong din estul Chinei. După clasa a V-a, a fost nevoit să renunţe la şcoală, din cauza Revoluţiei culturale, şi să lucreze pe câmp. 
 
 
 
 
Parcurs literar
 
După ce a debutat în 1981 cu povestirea "Potopul din noaptea de primăvară", scriitorul a publicat mult în ultimii 20 de ani, peste 80 de povestiri şi peste 10 romane. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numǎrǎ: „Cântecele usturoiului din Paradis/Tiantang suantai zhi ge” (1988), „Ţara bǎuturii/ Jiu guo (1993), „Sâni bogaţi şi fese mari /Fengfu feitun” (1995), „Patruzeci şi una de bombe/ Sishiyi pao” (2003), „Oboseala de viaţǎ, oboseala de moarte /Shengsi pilao” (2006) şi altele. Mo Yan a dobândit premii naţionale şi internaţionale (printre cele mai recente, în 2008, se numǎrǎ Premiul „Visul din pavilionul roşu” al Universitǎţii Baptiste din Hong-Kong şi Premiul Newman pentru literaturǎ chinezǎ), fiind unul dintre mai apreciaţi scriitori chinezi contemporani.
 
Japonezul şi Cărtărescu au pierdut competiţia 
 
Cu câteva ore de desemnarea câştigătorului, favoritul pariorilor era autorul japonez Haruki Murakami, urmat de maghiarul Peter Nadas, de irlandezul William Trevor şi chinezul Mo Yan. Bazându-se pe aceastǎ listǎ, experţii deplângeau absenţa numelor mari de scriitori.
 
Dintre americani, casele de pariuri indicau cǎ cel care avea cele mai mari şase la Nobel ar fi Bob Dylan. Un american nu a mai obţinut premiul Nobel din 1993, când medalia i-a fost acordatǎ lui Toni Morrison.
 
Pe listele întocmite de casele de pariuri s-a aflat şi Mircea Cǎrtǎrescu pe poziţia 26. Scriitorul a remarcat într-o emisiune: „ Nu vreau să se aştepte nimeni să iau premiul anul acesta sau în următorii câţiva ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de vârstă a celor 100 de scriitori de pe listă este de peste 70 de ani”.
 
Laureaţii premiului Nobel pentru Literatură din ultimii 10 ani 
 
2012
Mo Yan (China)
 
2011
Tomas Transtromer (Suedia)
 
2010 
Mario Vargas Llosa (Peru)
 
2009 
Herta Muller (România)
 
2008
Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa)
 
2007
Doris Lessing (Marea Britanie)
 
2006
Orhan Pamuk (Turcia)
 
2005
Harold Pinter (Marea Britanie)
 
2004
Elfriede Jelinek (Austria)
 
2003
John M. Coetzee (Cape Town, Africa de Sud)
 
2002
Imre Kertész (Ungaria)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: