Noaptea albă a scriitoarelor din România la Granada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lizoanca la 11 ani carte

Zeci de cercetători, scriitori şi poeţi, universitari şi jurnalişti, din România şi din alte 20 de ţări, participă în Spania la Congresul  Internaţional cu tema „Corpuri de femei. Imagine şi timp, o istorie interdisciplinară a privirii”, organizat de Universitatea din Granada între 25 şi 28 iunie, împreună cu Lectoratul de limbă română de la Granada şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Adulat sau hulit, exhibat sau interzis, spionat de camerele de supraveghere, scanat de ştiinţă, dematerializat şi reîncarnat poetic de literatură şi artă, corpul e grădina, şi secretă şi publică, a fiecăruia. În căutarea identităţii, ne expunem la infinit corpul şi ne supunem tiranicei priviri a celuilalt.

Cercetătorii propun tematici diverse şi inedite, precum «corp şi hologramă, imaginea corpului femeii în industria de divertisment», sau «când partidul decide să controleze viaţa şi corpul», mizînd inclusiv pe abordări actuale şi sensibile, precum tema inspirată din migraţia femeilor din Est către Europa occidentală, «Badante: corp şi figură feminină între două lumi».

Pe 25 iunie «Noaptea albă a scriitoarelor din România» face loc poeziei  cu prezentareaantologiei „Corpuri de femei. 16 poete din România”, o selecţie de Oana Ursache, Svetlana Cârstean şi Ruxandra Cesereanu, cu traduceri  de texte în limba spaniolă. Sunt lansate şi cîteva traduceri recente din literatura română, cu un volum de Letitia Ilea în tălmăcirea lui Xavier Montoliu Pauli sau Lizoanca de Doina Ruşti în versiune spaniolă de Enrique Nogueras Valdivieso şi Oana Ursache.

Despre literatura română contemporană vor conferenţia criticul şi istoricul literar Liviu Papadima, scriitoarele Florina Ilis şi Ruxandra Cesereanu. Sunt invitaţi la „Noaptea albă a scriitoarelor din România” Ruxandra Cesereanu, Florina Ilis, Bruno Mazzoni, Xavier Montoliu, Miguel Angel Delgado, Javier Bozalongo, Ioana Anghel, Enrique Nogueras Valdivieso, Andrei Terian, Luminiţa Turcu, Adina Mocanu.

Universitatea din Granada găzduieşte de asemenea cea de-a treia ediţie a Simpozionului Internaţional „Predarea limbii române ca limbă străină. Misiune, materiale, manuale” care se desfăşoară în perioada 24-25 iunie 2014. Evenimentul internaţional îşi propune să reprezinte un forum de dezbateri între membri ai comunităţii academice din Granada şi lectori de limbă română, specialişti în predarea limbii române ca limbă străină, profesori de Limbă, cultura şi civilizaţie românească din Spania. Cu această ocazie lingvistul şi academicianul Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române, este invitat să susţină la Granada o serie de conferinţe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite