Nicolae Manolescu: „Cum să respecţi valorile naţionale dacă nu le cunoşti?”

Nicolae Manolescu: „Cum să respecţi valorile naţionale dacă nu le cunoşti?”

Nicolae Manolescu, ambasador al României la UNESCO şi preşedintele USR

Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a vorbit despre diferenţa dintre educaţie şi învăţământ, despre promovarea valorilor româneşti, dar şi despre cum poate fi salvată cultura din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Invitat la emisiunea lui Adrian Ursu, Secvenţial, de pe Antena3, profesorul Nicolae Manolescu a declarat că românii nu îşi cunosc valorile naţionale, motiv pentru care este aproape imposibil ca ei să le iubesc şi le respecte, atât timp cât banii investiţi în promovarea lor sunt foarte puţini. 

„Ne-ar trebui mai mulţi bani pentru cultură, fără bani nu se poate face absolut nimic, se pot face breşe cum s-a întâmplat cu filmele care au luat premii internaţionale. Dar am înţeles că instituţiile abilitate au dat mai degrabă bani altor filme, nu celor câştigătoare. Ar trebui să ne intrebam daca omul potrivit la locul potrivit e peste tot?”, a spus Manolescu. 

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România a adăugat că „valorile naţionale trebuie cunoscute înainte să fie iubite şi respectate”, iar Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ar trebui să fie înainte de toate un „minister al învăţământului”. 

„Întâi învăţăm şi apoi ne educăm, ne instruim. Ce a făcut comunismul:, a ţinut bine pitit tot ce puteam învăţa şi ne-a educat. Dar noi nu mai învăţăm. (..) Au format omul nou, care este de fapt un om gol,” a afirmat el. 

Nicoale Manolescu a completat cu modelul francez al educaţiei: „În Franţa copiii sunt luaţi de la clasele mici, sunt duşi în muzee, în diverse instituţii culutrale, sau chiar la mormântul lui Napoleon, pe când noi, chiar dacă am vrea să facem, unde îi ducem? Am terminat în trei ieşiri cam tot ce e de văzut în Bucureşti, iar în alte părţi nu ne trebuie mai multe.” 

Cum să respecţi ceva ce nu cunoşti?

Dacă ar avea îndeajuns de mulţi bani la dispoziţie, Manolescu a spus că ar încerca să stabilizeze material cultura. „Există segmente unde se dau bani, cinematografia, teatrele sun subvenţionate cele mai multe de stat, dar există literatura, arta plastică, muzica, unde subvenţiile au fost ca şi inexistente,” a adăugat criticul literar. 

”Acum câţiva ani, când am făcut nişte demersuri pe lângă guvern, am avut înţelegere şi am obţinut nişte sume importante pentru Uniunea Scriitorilor, reviste şi altele. Când te baţi pentru asta, reuşeşti, dar noi nu prevedem în buget sume care curg de multă vreme, precum cotizaţiile la organismele internaţionale. La Uniune şi la UNESCO, 90% din ce am reuşit să fac a fost prin telefoane şi intervenţii personale, 10% am reuşit prin reglementări şi instituţii,” a mai spus Nicolae Manolescu.

Întrebat dacă s-ar mai întoarce în politică, Manolescu a declarat că nu ar mai face asta pentru că nu-i place cum arată: „Nu-mi place numărul prea mare de parlamentari, multe nu-mi plac, eu aş spune că de la cap trebuie să înceapă reparaţia. Numirile sunt pur politice, fără nicio legătură cu subiectul. Să dăm independenţă instituţiilor culturale, peste tot trebuie făcută puţină ordine.” 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările