Nicolae Breban loveşte din nou: „Patapievici şi Liiceanu ar trebui împuşcaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o şedinţă a Academiei Române, scriitorul Nicolae Breban, propus la începutul acestei luni să fie preşedinte onorific al Consiliului consultativ al Institutului Cultural Român (ICR), a făcut afirmaţii scandaloase

După ce, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ICR şi în care se anunţa numirea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei, Nicolae Breban îi ataca violent pe Horia-Roman Patapievici şi pe Gabriel Liiceanu, scriitorul a comis-o din nou, de data asta la Academia Română. Nicolae Breban a afirmat în cadrul unei şedinţe a secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române că Patapievici şi Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a cerut Academiei Române să se delimiteze de afirmaţiile lui Nicolae Breban, după ce, vineri, 29 mai, Radu Boroianu, preşedintele ICR a hotărât să ia atitudine faţă de scriitorul pe care-l invitase să-i fie consultant. Într-un text intitulat „Despărţirea de Breban (şi nu numai)?”, semnat de noul preşedinte al ICR şi publicat vineri pe site-ul instituţiei, Boroianu îşi expune pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul şi scriitorul Nicolae Breban, care urma să ocupe funcţia onorifică de preşedinte al Consiliului consultativ al instituţiei. Astfel, Boroianu se declară „marcat” de „ieşirea curmezişe” a lui Breban, comentând că e evident că scriitorul „s-a închipuit instalat ca Despot” al ICR.

Afirmaţiile scandaloase ale scriitorului care profera injurii la adresa mai multor intelectuali români nu s-au oprit însă la acea conferinţă, iar furia lui s-a revărsat din nou într-o şedinţă a Academiei Române, în care a susţinut că pentru ceea ce au scris despre poporul român, Patapievici şi Liiceanu „ar trebui împuşcaţi”. Pe pagina lui de Facebook, Theodor Paleologu a făcut publice cuvintele lui Nicolae Breban şi a cerut conducerii Academiei Române să urmeze exemplul lui Radu Boroianu şi să se delimiteze de afirmaţiile sale.

„Îl felicit pe Radu Boroianu, preşedintele ICR, pentru delimitarea neechivocă de scandaloasele declaraţii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme. Aştept acelaşi gest din partea conducerii Academiei Române, după apelul la asasinat lansat în plină şedinţă a secţiei de filologie şi literatură: Patapievici şi Liiceanu, a spus el, ar trebui împuşcaţi. Dacă Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de demenţă senilă cu puseuri de violenţă verbală dusă la extrem. Dar nu e acceptabil să angajeze instituţii precum Institutul Cultural şi Academia Română”, a scris Theodor Paleologu pe reţeaua de socializare.

Legat de afirmaţiile sale, Nicolae Breban a declarat pentru Mediafax că „a fost o metaforă”. „Asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam”, şi-a justificat Breban afirmaţiile făcute într-o şedinţă a Academiei Române, unde, se pare, numai doi academicieni ar fi reacţionat la cuvintele sale. De asemenea, Breban s-a „disculpat” spunând că, de fapt, cuvintele sale se refereau doar la Horia-Roman Patapievici, nu şi la Gabriel Liiceanu.

Revenirea lui Nicolae Breban în atenţia massmedia s-a petrecut după ce, pe data de 5 mai, la sediul ICR, scriitorul a stârnit un întreg scandal, cu prilejul unei conferinţe de presă în cadrul căreia noul preşedinte îşi anunţa consilierii şi un aşa-zis program. La acel moment, Nicolae Breban a decalarat: „Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri”. Iar afirmaţiile de acest gen au continuat implicând mai mulţi intelectuali, de la Gabriel Liiceanu, la Andrei Pleşu, Lucian Pintilie, Cristian Mungiu şi alţii, acredintând ideea că singura generaţie valabilă în cultura română este cea căreia îi aparţine.

Radu Boroianu şi-a asumat eroarea într-o scrisoare publică invitând la o curmare a disputei stârnite de propunerea lui ca Breban să fie preşedintele onorific al Consiliului Consultativ:

„Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a închipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali”, se arată în textul de pe pagina ICR.

„Oricât te-aş preţui, oricât m-aş fi opus şi altor excluderi aberante apărute din orgoliile altora şi citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivănescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban şi Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, şi chiar Horia Bernea, mă despart şi de atitudinea Domniei Tale. Şi de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca să reteze! Voi continua să cred în valoarea operei tale scriitoriceşti şi în special în informaţia ta enciclopedică, Nicolae Breban!

Îi invit pe cei doritori să continue disputa astfel stârnită, să o curme. Eu unul nu aşa înţeleg polemica de idei şi nu voi mai răspunde decât pentru vorbele sau faptele mele. Cei condamnaţi la singurătate, să şi-o asume. Cei darnici şi dornici, tineri sau maturi deopotrivă, să ni se alăture! Pentru mine, odată cu a doua ieşire din politică în favoarea diplomaţiei, de această dată culturale, cele două propoziţii limpezi şi tăioase, scrise de Alexandru Paleologu, îmi devin îndreptar de conduită:
„De aceea cultura este un imperiu al păcii. De aceea anticultura este atât de agresivă.“

Şi tot de aceea mi-am permis să pun, în faţa acestei publice luări de poziţie, credo-ul meu profund! De acum înainte, eliberat din zodia răspărului, alături de colegii mei, vreau să trecem la fapte!” se delimitează Boroianu de cel pe care l-a susţinut iniţial.

Nicolae Breban pare însă a-şi continua lupta şi-l atacă, ceva mai puţin direct pe Theodor Paleologu, spunând, pentru Mediafax: "Eu am fost prieten cu tatăl lui, l-am stimat. Cariera domnului Paleologu tânăr mă interesează mai puţin".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite