Poveşti de la cititori: „Zidul” – simbol artistic protestatar, conceput de artistul român Neculai Păduraru cu mult înaintea lui Roger Waters

Poveşti de la cititori: „Zidul” – simbol artistic protestatar, conceput de artistul român Neculai Păduraru cu mult înaintea lui Roger Waters

Ieşirea din zid, desen din ciclul ”Zidul”

Neculai Păduraru este unul dintre cei mai valoroşi şi prestigioşi exponenţi al artelor româneşti, evident - prea puţin cunoscut în afara cercurilor de specialitate. S-a născut la Sagna, judeţul Neamţ în 1946, a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu, este doctor în arte vizuale şi profesor universitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

A obţinut numeroase premii în ţară şi peste hotare, are participări la expoziţii internaţionale, lucrări în diverse colecţii private şi muzee. Deşi este cunoscut mai mult ca sculptor, Neculai Păduraru ”de la Sagna” are notabile reuşite în domeniul graficii, picturii, instalaţiior vizuale şi….poeziei. 
 
După cum aflăm din aspectuosul volum autobiografic ”Zidul şi alte lumi colorate”, tema zidului a început să-l preocupe după vestitele teze de la Mangalia din 1971, prin care s-a introdus cenzura culturală: şi-a manifestat protestul artistic împotriva dictaturii, realizând mai multe lucrării din ciclul ”Zidul” prezentate publicului român în expoziţiile personale din 1974, 1980, 1981, 1982, 1984, 1988, 1989, dar şi în străinătate, la Bienalele de la Budapesta, Ravenna, Padova, Ankara. 
”În acele momente, a trebuit să aleg lumea de partea căreia mă aflam”. 
Primele lucrări din ciclul acesta le-a expus la Galeria Apollo de pe Calea Victoriei în 74, exprimând revolta sa împotriva îngrădirii libertăţii. Apar simboluri precum personajele legate în chingi de la picioare şi până în vârful capului, având ochii şi gura acoperite dar reuşind să împingă chingile cu braţele larg deschise ca un orator care vorbeşte mulţimii ( idée prezentă, în altă formă, şi în opera rock ”Tommy”- The Who, reluată parţial şi în ”The Wall”), sau un tânăr legat care încearcă să meargă cu capul în nisip .
 
 
Elev la Liceul de arte din Iaşi, a fondat clubul de audiţii muzicale Beat Box cu câţiva prieteni: securitatea i-a arestat, le-a confiscat benzile de magnetofon cu Beatles sau Rolling Stones, i-a fotografiat, i-a tuns şi bătut. Nu a fost niciodată membru UTM, UTC sau PCR, i s-au pus microfoane în casă şi atelier, aşa că şi-a descoperit şi dosarul cu numele de cod ”Pintea” (era un fel de haiduc, nu ?) la CNSAS. L-am întâlnit la Bucureşti în anii 70 prin cluburile unde prezentam discuri, la concerte, în cercurile artistice boeme ale vremii, şi întotdeauna ”Clici” (aşa cum i se spune de către prieteni) atrăgea atenţia printr-o prezenţă care trăda o forţă interioară evidentă, greu de negat. 
 
Spune : ”Dacă ar fi avut bani mulţi, aş fi realizat lucrările din ciclul ”Zidul” la mari dimensiuni şi impactul cu publicul ar fi fost mult mai mare”. Iată că un artist englez a putut aplica ideea. Sunt convins că dacă Clici şi Waters s-ar fi întâlnit în 1971, altfel ar fi arătat prezentarea vizuală a showului de astăzi – mai elaborată, mai profundă, mai complexă. Între timp, muzicianul protestatar de la Pink Floyd este multi-milionar, iar Neculai Păduraru trăieşte cu soţia într-o garsonieră fără bucătărie… 
 
Ar fi frumos să se aranjeze o întânire între aceşti doi artişti, să se cunoască, să-şi dea mâna; poate o expoziţie cu fotografiile lucrărilor din ciclul ”Zidul” ar putea întâmpina spectatorii veniţi la concerte în toată lumea. Chiar o proiecţie măcar fugară în concert a acestor fotografii care spun multe despre totalitarismul despre care cântă Waters (dar pe care nu l-a cunoscut ”pe viu”) ar da o tentă mai adâncă unui show care se vrea de conţinut, nu numai de aspect.
 

Text semnat de Florin-Silviu Ursulescu. A câştigat colecţia integrală Pink Floyd, în 14 CD-uri.
 


Toate poveştile trimise de voi pe adresa redacţiei contact@adevarul.ro intră automat în cursa pentru marele premiu: un pachet complet (carte, DVD şi CD-uri) plus o invitaţie dublă la concertul Roger Waters, de la Bucureşti, din 28 august. 

Premiul cel mare va fi acordat pentru cea mai populară poveste - care adună cele mai multe LIKE-uri şi SHARE-uri pe Facebook de pe site-ul adevarul.ro. 

Mai mult, autorii vor câştiga, prin tragere la sorţi, unul dintre premiile oferite zilnic de „Adevărul” şi partenerii săi, începând de luni, 19 august, până vineri, 30 august:

- Volumul „Inside out. O istorie personală a Pink Floyd” de Nick Mason

- DVD cu filmul Pink Floyd „The Wall”, în regia lui Alan Parker

- DVD Concert Pink Floyd „The Wall” - Live in Berlin 1990

- Colecţia integrală Pink Floyd, în 14 CD-uri 

 

Pentru mai multe detalii despre concurs ciţiti şi: CONCURS „Dărâmă zidul care ne înconjoară!” Câştigă o invitaţie dublă la concertul Roger Waters din 28 august”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările