Naţionalism şi multiculturalism la Palatul Suţu

Naţionalism şi multiculturalism la Palatul Suţu

Adrian Majuru va fi unul dintre vorbitorii la conferinţă

„Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală - since 1918, România“, conferinţă cu invitaţi şi prezentare expoziţională de antropologie şi istoria artei, va avea loc la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2), joi, 19 ianuarie, ora 19.00.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul „Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” urmăreşte relaţiile între conceptele puternice de naţionalism şi multiculturalism în alcătuirea culturii şi identităţii vizuale din România, din perspectiva aniversării centenare.

Conferinţa aduce laolaltă istorici, sociologi, curatori, antropologi şi reprezentanţi ai celor 18 minorităţi etnice recunoscute din România. Se adresează şi profesioniştilor şi studenţilor din mediul academic, specialiştilor din zonele de sociologie şi istorie, reprezentanţilor din instituţiile publice de cultură şi instituţiilor culturale reprezentative ale minorităţilor etnice din România.

Vorbitori:

Adrian Majuru, istoric, antropograf  – „Bucureştiul multicultural post 1918”

Alin Ciupală, profesor Universitatea Bucureşti - „Naţiune şi naţionalism în opera lui Nicolae Grigorescu”

Cristian Vasile, cercetător ştiinţific; Institutul de Istorie „N. Iorga” - „Naţionalism şi internaţionalism în artele plastice în primul deceniu comunist: între reconciliere şi tensiune interetnică”

Cosmin Năsui, curator, istoric de artă – „Ideologii vizuale ale identităţii naţionale româneşti”

Moderator: Andreea Grecu, expert cultural, cadru universitar asociat la Universitatea din Bucureşti

Prezentările conferenţiarilor pun în valoare componentele interculturale între diferitele grupuri etnice de pe teritoriul României care contribuie la îmbogăţirea culturii şi identităţii naţionale. Definirea conceptelor de naţionalism şi multiculturalism în cultura largă, dar şi în cea vizuală, intersectează atât ideologii istorice diferite cât şi raportul acestor concepte cu diferite momente istorice şi puteri politice.

Conferinţa este însoţită de o prezentare expoziţională de antropologie şi istoria artei în care sunt prezentate exemple de cultură vizuală care ilustrează conceptul temei dedicate. Conferinţa şi prezentarea expoziţională beneficiază de o publicaţie tipărită, care va conţine dezbaterile pe tema proiectului, însoţite de o selecţie bogată de reproduceri de artă şi cultură vizuală din România. De asemenea, vor fi disponibile un documentar video, pe canalul http://www.youtube.com/user/modernismpunctro , şi o galerie foto, pe pagina www.facebook.com/MinoritiesVisualCulture

„Cele două filtre, naţionalism şi multiculturalism, sunt aplicate în cadrul proiectului „Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” din punct de vedere al culturii vizuale, înţeleasă ca un câmp larg de manifestări culturale şi artistice ce include artele vizuale, publicaţii grafice de tip periodic sau ediţie limitată, arhive fotografice, cărţi poştale, indexuri de semne şi simboluri create şi publicate pe teritoriul României.

Naţionalismul ca şi concept poate avea conotaţii sensibile în sens patriotard, atunci când este căutat specific de o ideologie sau o alta, însă cuprinde o puternică constantă culturală, care este alcătuită din bogăţia şi diversitatea tuturor grupurilor etnice şi care contribuie la cultura de pe teritoriul ţării.

Specificul naţional în arta românească poate fi evidenţiat, printre altele, prin reperele iconice ale carelor cu boi ale lui Grigorescu sau scenele inspirate din folclor şi mitologie dacică, scăldate în albastru de Voroneţ ale lui Bălaşa, ori prin Şcoala de la Balcic cu tătăroaicele pictate timp de câteva generaţii de artişti şi Şcoala de la Baia Mare cu exotismul şi cosmopolitismul artiştilor veniţi din toată lumea. Ne oprim şi la Avangarda reprezentată preponderent, naţional şi internaţional, de evreii din România, cât şi la cultura creată de români ca diasporă, de la Brâncuşi până la Ghenie.

Proiectul „Naţionalism şi multiculturalism în cultura vizuală din România, de la 1918 până în prezent” pune în valoare contribuţia minorităţilor naţionale la dezvoltarea culturii româneşti în ultima sută de ani, ca parte integrantă şi decisivă a culturii şi artei româneşti“, susţin organizatorii.

Info

Curator: Cosmin Năsui

Producător: PostModernism Museum

Co-organizator: Muzeul Municipiului Bucureşti

Parteneri: Modernism.ro, Asociaţia Operatorilor Culturali din România

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în urma unui apel public de proiecte, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările