Nae Caranfil, „omul cu dileme“, la sărbătorirea a 24 de ani a revistei Dilema veche

Nae Caranfil, „omul cu dileme“, la sărbătorirea a 24 de ani a revistei Dilema veche

Regizorul Nae Caranfil                            FOTO: Dorin Constanda

Revista Dilema Veche a sărbătorit, luni seară, 24 de ani de existenţă. Invitaţi de seamă au venit la evenimentul de sărbătorire: Andrei Pleşu, Andrei Oişteanu, Mircea Vasilescu, Nae Caranfil,  Aurel Mitran, Mircea Hava, primarul de la Alba-Iulia, care a susţinut, prin primăria locală, Festivalul Dilema veche.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul acesta, premiul „Omul cu dileme“ i-a revenit regizorului Nae Caranfil. Ultimul său film, „6,9 pe scara Richter“, o comedie subtilă cu accente de musical, rulează acum pe marile ecrane. Peste 250 de invitaţi au participat, luni seară, la evenimentul de sărbătorire a „Dilemei vechi“.

La început a fost revista. Revista „Dilema”. Actul său de naştere poartă data de 14 ianuarie 1993. A fost un copil adorabil, mulţi pot da mărturie în acest sens, ce „măsura” 16 pagini la un preţ fără egal chiar şi azi, 50 de lei. Părinţi i-au fost Institutul Cultural Român şi Augustin Buzura, pe-atunci şeful acestei instituţii.

Din prima clipă a naşterii, „Dilema” a purtat permanent în „ADN-ul” identităţii sale valorice faptul că e „un săptămânal de tranziţie” condus de Andrei Pleşu, iniţial doar director, apoi din 16 ianuarie 2004, director fondator, dar şi credinţa că publicaţia a fost, este şi va fi un spaţiu de reflexie, în care fiecare tabără să-şi poată prezenta punctul de vedere.

Mircea Vasilescu s-a identificat mulţi ani cu Dilema veche, a fost redactor-şef timp de 17 ani.

Din echipa editorială de azi fac parte Andrei Pleşu, Radu Cosaşu, Mircea Vasilescu, Andrei Manolescu - redactor-şef adjunct, Marius Chivu, Luiza Vasiliu, Matei Martin, Adina Popescu, Iaromira Popovici, Dan Stanciu, Ana Maria Sandu, Stela Giurgeanu, Dana Călinescu, Matei Pleşu, Ruxandra Mihăilă, Adrian Damian.

Sever Voinescu este noul redactor-sef al revistei Dilema Veche de pe 1 ianuarie 2016.  

 

Radu Cosaşu, la aniversarea revistei                  FOTOGRAFII: David Muntean

Andrei Pleşu şi Alexandru Andrieş


Revista „Dilema veche” are deja un istoric bogat, cu peste 1000 de numere săptămânale tipărite, de numele ei fiind legat şi festivalul omonim organizat în ultimii ani la Alba Iulia, precum şi zeci de conferinţe, dezbateri şi evenimente culturale de prim rang. (Text de Alexandru Catalan)

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările