Muzicianul american Zlatomir Fung, în vârstă de 17 ani, a câştigat Concursul Enescu 2016, la secţiunea Violoncel

Muzicianul american Zlatomir Fung, în vârstă de 17 ani, a câştigat Concursul Enescu 2016, la secţiunea Violoncel

Zlatomir Fung      FOTO Cătălina Filip

Muzicianul american Zlatomir Fung, în vârstă de 17 ani, a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Violoncel, după o finală cu ovaţii, care a avut loc, marţi, la Ateneul Român şi în care a interpretat în premieră în istoria concursului Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu. Pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Ştiri pe aceeaşi temă

Zlatomir Fung a interpretat Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, urmându-şi visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii.

Zlatomir Fung a marcat o premieră în istoria Concursului Enescu, interpretând pentru prima dată într-o finală Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu. Fung a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitură obişnuită, cu hârtie, şi a dat paginile cu ajutorul unei pedale electronice.

Reputatul violoncelist David Geringas, preşedintele juriului Secţiunii Violoncel, a anunţat rezultatele finalei pe scena Ateneului Român.

Astfel, Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016, în valoare de 15.000 de euro, îi oferă câştigătorului Concursului Enescu 2016 şi posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului ”Enescu” alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. Dirijorul Alexandre Bloch a acordat de asemenea un premiu special tinerei violonceliste clasate pe locul al doilea, Anastasia Kobekina (Rusia), constând în posibilitatea de a interpreta sub bagheta lui, acompaniată de Orchestra din Lille în sezonul 2017-2018. Şi Frans Helmerson, membru al juriului Secţiunii Violoncel a acordat un premiu special, constând într-o bursă la prestigioasa Kronberg Academy acordată unui tânăr violoncelist semifinalist: Jamal Aliyev din Turcia.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, a fost realizat din cristal şi granit şi poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistei Han Wen Jennifer Yu.

Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii) este student în ultimul an la secţiunea Muzică de Cameră în cadrul New England Conservatory Preparatory School. A concertat în calitate de solist alături de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Peninsula Orchestra, The Grand Rapids Symphony, Symphony Pro Musica şi Lausanne Sinfonietta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările