Muzici de vacanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summer in February şi o coloană sonoră răscolitoare
Summer in February şi o coloană sonoră răscolitoare

Pentru mine vor rămâne muzicile vacanţei 2013. Vouă vi s-a întâmplat să asociaţi inedit anumite lucrări muzicale cu un moment anume din viaţă? Pentru mine, Concertul nr.5 pentru pian şi orchestră de Beethoven înseamnă prima iubire din adolescenţă, Requiemul de Mozart, prima dezamăgire în dragoste. Iar muzicile lui Benjamin Wallfisch şi Sven Helbig vor rămâne muzicile vacanţei 2013.

Summer in february

…se intitulează un film lansat în Marea Britanie în 14 iunie 2013, a cărui coloană sonoră a apărut pe un disc Deutsche Grammophon în 21 iunie 2013, un disc pe care-l puteţi asculta la Radio România Muzical luni, 22 iulie, de la ora 20.

Am inclus acest disc în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” şi aceasta, nu întâmplător. Pentru că (amintindu-mi aici de ceea ce-mi spunea directorul postului de muzică clasică din Irlanda), muzica de film este una dintre formele de exprimare ale muzicii culte contemporane ce poate fi uşor înţeleasă şi acceptată de public.

Coloana sonoră a filmului Summer in february este o astfel de muzică clasică – foarte rasată şi totuşi atât de uşor de acceptat, cu minunate momente solistice interpretate de celebra pianistă chineză Yuja Wang; o muzică excepţională creată de britanicul Benjamin Wallfisch, autor şi al altor coloane sonore din filme celebre contemporane: Eat, pray, love cu Julia Roberts, Fraţii Grimm, Atonemenent sau Robin Hood cu Russel Crowe.

Filmul nu este distribuit încă în România, muzica poate fi însă ascultată la Radio România Muzical sau de pe discurile disponibile în România.

Simfonii de buzunar

Altă muzică pe care am ascultat-o cu mare încântare pe parcursul vacanţei mele au fost cele 12 Pocket Symphonies de pe un disc lansat în 5 iulie 2013 de compozitorul german Sven Helbig.

12 poveşti de viaţă spune de fapt Sven Helbig în aceste simfonii de buzunar ce au maxim 5 minute. O muzică pe gustul oamenilor de astăzi şi totuşi atât de departe de tot ce înseamnă o muzică făcută doar să se vândă bine. Ceea ce nu înseamnă că dispreţuiesc muzicile făcute doar să se vândă bine, dispreţuiesc însă muzicile făcute să trezească în om doar instinctele lui animalice. Însă muzica lui Sven Helbig trezeşte nu animalul, ci fiinţa superioară din om: este o muzică bogată, foarte frumos orchestrată, admirabil interpretată şi un linii melodice foarte uşor de reţinut şi de acceptat. Muzica aceasta mi s-a părut că seamănă cu aventura mea într-una dintre peşterile României, când am descoperit că forma sobelor de astăzi a fost copiată de omul preistoric după ceea ce natura crease în grotele subpământene. Are şi ceva nou, şi ceva vechi, dar mai ales ceva măreţ şi totuşi foarte familiar.

Dacă sunteţi curioşi cum sună această muzică, vă stă la dispoziţie site-ul proiectului „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de la www.romania-muzical.ro şi ediţia din 15 iulie a emisiunii „Music box”.

Neobositul Daniel Barenboim

Nu l-am ascultat pe Barenboim înainte de vacanţă, ci chiar înainte să plec şi m-am gândit că există anumiţi oameni care au o energie inepuizabilă. Daniel Barenboim a împlinit în noiembrie 2012 70 ani; recunosc că mi-ar plăcea să mai am şi eu la 70 ani verva şi proiectele lui Daniel Barenboim.

Că vine la Festivalul Enescu şi deschide acest eveniment alături de Radu Lupu, cred că toţi cei interesaţi de muzică clasică ştiu. Şi eu mi-am cumpărat bilete la concertele din 1 şi 2 septembrie.

Însă că la început de iulie Daniel Barenboim şi-a lansat un CD şi 4 DVD-uri, toate având legătură cu festivalul BBC Proms, iar că în 5 august va lansa un nou disc, primul rezultat al colaborării sale cu Teatrul Scala din Milano, cred că nu ştiaţi la fel de bine.

Alături de West Eastern Divan, formaţia pe care el însuşi a înfiinţat-o, ce include muzicieni evrei şi arabi, a concertat în 2009 la Festivalul BBC Proms: au interpretat atunci Simfonia Fantastică de Hector Berlioz şi poemul simfonic „Preludiile” de Franz Liszt, versiuni răscolitoare, pline de nerv, atribute specifice tinereţii membrilor orchestrei. Înregistrarea concertului a fost editată pe un disc ce a apărut în 1 iulie 2013 şi este disponibil şi în România, un disc difuzat la Radio România Muzical în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, ediţia din 1 iulie a emisiunii „Music box”.

Şi tot în 1 iulie, a apărut şi un cofret de 4 DVD-uri ce cuprind filmările cu integrala simfoniilor de Beethoven, interpretate de Daniel Barenboim şi West Wastern Divan în Festivalul BBC Proms 2012.

Daniel Barenboim la BBC Proms 2013

Neobositul Daniel Barenboim  apare şi în programul de anul acesta al Festivalului BBC Proms: de data aceasta alături de Capela de stat din Berlin, ansamblul cu care va evolua şi la Bucureşti. Pe scena de la Royal Albert Hall, Daniel Barenboim , Capela de stat din Berlin şi o galerie de interpreţi iluştri, printre care şi tenorul Marius Vlad Budoiu, vor interpreta tetralogia „Inelul nibelungului” de Richard Wagner. Pentru că este un an Wagner (s-au împlinit 200 ani de la naşterea lui Wagner în 22 mai 2013), dar şi pentru că Bareboim rămâne primul muzician care a îndrăznit să cânte Wagner în Israel după al doilea război mondial.

Aşadar, în 22, 23, 26 şi 28 iulie, Daniel Barenboim la BBC Proms şi ocazia unică de a asculta live cele 4 seri wagneriene: numai la Radio România Muzical care preia aceste transmisiuni graţie colaborării cu Uniunea Europeană de Radio. Pentru programul complet al transmisiunilor directe, accesaţi aici.

Şi pentru cei interesaţi, discurile despre care am scris mai sus pot fi achiziţionate şi în România, în magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro, dar şi de pe site-urile www.deutschegrammophon.com şi www.itunes.com.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite