Muzică vieneză, alături de Simfonia nr. 4 de Robert Schumann, dirijate de Christian Badea la Ateneu

Muzică vieneză, alături de Simfonia nr. 4 de Robert Schumann, dirijate de Christian Badea la Ateneu

Dirijorul Christian Badea FOTO Eduard Enea

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, va prezenta joi şi vineri, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului, un program cu lucrări semnate de Anton Webern (Im Sommerwind) şi Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 21, în do major, pentru pian şi orchestră, KV 467). Solist va fi pianistul spaniol Josu de Soluan.În partea a doua a programului, va fi interpretată Simfonia nr. 4 de Robert Schumann.

Ştiri pe aceeaşi temă

După premiera cu „Tosca” la Opera din Sydney de la începutul acestui an, maestrul Christian Badea, unul dintre cei mai importanţi dirijori români de operă, a revenit la Bucureşti pentru seria de patru concerte de la Filarmonica „George Enescu” în a doua jumătate a lunii martie 2017.

Joi, 23 martie, şi vineri, 24 martie, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului Român, un program cu lucrări semnate de Anton Webern (Im Sommerwind) şi Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 21, în do major, pentru pian şi orchestră, KV 467). Solist va fi pianistul spaniol Josu de Soluan. În partea a doua a programului, va fi interpretată Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120 de Robert Schumann.Legat de programul concertelor simfonice de la Ateneu din această săptămână, Christian Badea mărturisea:

E o muzică excepţional de frumoasă, de importantă. Robert Schumann este poate cel mai important compozitor romantic german şi, din păcate, nu se face atât de des cât ar trebui să se facă”.

Cu o carieră impresionantă, după ce a condus 167 de reprezentaţii la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, alături de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de operă din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston, dirijorul Christian Badea a semnat până în 2019 şi pentru alte noi producţii la Opera din Sydney. A lucrat şi continuă să colaboreze cu cei mai importanţi cântăreti şi regizori de operă din lume. 

Artistul, născut în Bucureşti, a pus în scenă în spaţiul Ateneului, două spectacole-eveniment cu opera în concert „Parsifal”: în mai 2015, a prezentat actul III-lea, după care, în deschiderea stagiunii 2016-1017 a Filarmonicii „George Enescu”, cu mijloace tehnice multiple, a condus actul I, din opera lui Richard Wagner.

„Parsifal actul I la Ateneul Român” s-a impus, cu siguranţă, ca fiind cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.

Christian Badea i-a invitat invitaţi pe unii dintre cei mai importanţi solişti wagnerieni din străinătate: Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry) şi Bela Perencz (Amfortas).
 
Josu de Solaun, născut la 27 octombrie 1981, este câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului Enescu din 2014 de la Bucureşti. A studiat la Manhattan School of Music. A obţinut Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian „José Iturbi” (Spania, 2006. Icirc;n cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia din 2014, Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian şi vioară de George Enescu „Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, mărturisea solistul.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun a prezentat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA). Mai mult, Josu de Solaun va înregistra lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records. Este singurul pianist spaniol care a câştigat concursurile Enescu şi Iturbi, iar recent a fost invitat la o recepţie privată cu Regele şi Regina Spaniei la Palatul Regal, după succesul de la concursul din Bucureşti.
 
Concerte simfonice
 
Joi, 23 Martie 2017, 19:00 - 21:00
Vineri, 24 Martie 2017, 19.00-21.00
 
Sala mare a Ateneului
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
CHRISTIAN BADEA
Solist 
JOSU DE SOLAUN
Program
Anton Webern
Im Sommerwind
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 21, în do major, pentru pian şi orchestră, KV 467
Robert Schumann
Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120
  

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: