Muzeul Vâlcov: peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru în dulapuri şi pe sub paturi. Critic de artă: Lucrările nu fac o colecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablou valoros deţinut de Darius Vâlcov
Tablou valoros deţinut de Darius Vâlcov

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov ar fi deţinut peste 100 de tablouri de valoare. Asta au găsit procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor efectuate la patru persoane de încredere ale parlamentarului. Operele de artă erau ascunse în dulapuri şi pe sub paturi. Majoritatea celor mai scumpe lucrări achiziţionate de Vâlcov se situează în jurul unui preţ de câteva mii de euro.

La percheziţiile din dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov s-au descoperit în jur de o sută de lucrări de artă,  printre care picturi, gravuri sau desene din tuş pe hârtie. 

Auguste Renoir, Pablo Picasso sau Andy Warhol sunt câţiva dintre marii artişti ale căror creaţii au fost achiziţionate de Darius Vâlcov. Acestora li se adaugă artişti români ca Horia Bernea sau Eustaţiu Stoenescu.

Critic de artă, despre „muzeul Vâlcov”: Lucrările nu fac o colecţie

Întrebat la ce valoare estimează că se ridică lucrările achiziţionate de fostul ministru, cunoscutul critic de artă Pavel Şuşară, cercetător la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române şi preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă, explică în exclusivitate pentru „Adevărul”: „În primul rând, nu ştim exact lucrările. Dar, din câte am văzut, vorbim, în mare, despre două zone: artă străină modernă şi artă românească. În ceea ce priveşte primul segment, trebuie spus că a avea câteva lucrări de Picasso sau Renoir nu înseamnă nimic spectaculos”. 

Criticul a explicat că opera lui Pablo Picasso cuprinde o varietate de lucrări, printre care şi produse de serie, ale căror preţuri se situează azi între câteva sute de euro şi o mie de euro, cele aflate în proprietatea lui Darius Vâlcov fiind dintre cele mai ieftine creaţii ale pictorului. Potrivit Mediafax, achiziţiile fostului ministru includ trei lucrări ale pictorului catalan.

Investiţiile sale au vizat şi două lucrări de Andy Warhol, icon al artei postmoderne, despre care criticul Pavel Şuşară spune că nu sunt creaţii de prin rang. Darius Vâlcov a achiziţionat două desene de tuş pe hârtie, „Zână” şi „Zâne”, licitate online la Casa Christie’s la preţuri ce variază între 4.000 şi 7.000 de dolari.

image

Foto

tablouri de mare valoare darius valcov

În ceea ce priveşte lucrările semnate de artişti români, printre care Eustaţiu Stoenescu sau Horia Bernea, „ele se află în zona mediană, majoritatea nefiind decât lucrări obişnuite, la care ar fi avut acces orice om de condiţie financiară medie”, comentează Pavel Şuşară.

Vâlcov, „un prost investitor”

„A fost un prost investitor. Fiindcă, dacă era un bun investitor, îşi crea o colecţie. Nu este o colecţie propriu-zisă. Majoritatea lucrărilor celor mai scumpe se situează la câteva mii de euro. Există câteva valoroase din punct de vedere artistic, mai ales prin numele artistului, dar nu sunt realizări remarcabile”, susţine expertul, care explică, de asemenea, că într-un muzeu de artă se află mii de lucrări, chiar dacă uneori sunt expuse doar o mică parte din ele.

În ceea ce priveşte caracterul sigur al investiţiei în artă, considerată una dintre cele mai  neriscante căi spre stabilitatea financiară şi profit, trebuie menţionat că gradul de siguranţă nu este de la sine-înţeles, din moment ce este determinat de diverse variabile. 

„Investiţia în artă trebuie făcută fără grabă şi cu precauţie. Ea este la fel de bună acum ca investiţia în orice alt produs supus fluctuaţiilor de piaţă”, spune criticul citat. Avantajele ar fi, în opinia sa, un efort minim de gestionare, lipsa impozitului şi a obligaţiei de a face investiţii pe parcurs.

„Acum nu e o perioadă extraordinară pentru domeniu, dar piaţa nici nu a coborât sub nivelul atins în 2009”, precizează Pavel Şuşară.

Darius Vâlcov, cercetat în arest la domiciu pentru trafic de influenţă

Fostul ministru Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu. Asta au decis, joi, magistraţii Curţii Supreme care au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. 

Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei. Magistraţii Curţii Supreme au decis joi ca acesta să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată atât de fostul de ministru, cât şi de procurori.

Procurorii susţin că oamenii de afaceri care se ocupau de firmele înfiinţate pentru ca Darius Vâlcov să încaseze mita au declarat în timpul cercetărilor că, de îndată ce a aflat de ancheta DNA, Vâlcov le-ar fi cerut apropiaţilor săi să distrugă hard-disk-urile şi documentele incriminatoare. Asta în timp ce demnitarul ocupa funcţia de ministru de Finanţe.

De asemenea, fostul ministru i-ar fi cerut unuia dintre martorii din acest dosar, cel în casa căruia se afla seiful în care ţinea bani, tablouri şi cele trei lingouri de aur, să distrugă pungile şi hârtiile în care erau respectivele sume de bani.

„Mi-a spus să îl deschid şi să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic şi de hârtie în care se aflau banii şi eventualele documente, respectiv nişte plicuri rupte pe care se afla un scris de mână (date calendaristice şi sume de bani). M-am conformat solicitării lui Darius Vâlcov şi cu această ocazie am văzut că în seif se aflau sume de bani”, le-a spus martorul procurorilor.

Intervenţii la Direcţia Antifraudă

Anchetatorii mai notează că, în acelaşi context al distrugerii urmelor, Darius Vâlcov, ştiind de un control al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, solicitat de Direcţia Naţională Anticorupţie, l-a asigurat pe Lucian Petruţ Şuşală, inculpat şi el în acest dosar, că va face intervenţii pe lângă şeful echipei de control, în sensul influenţării rezultatului acestuia.

În acelaşi sens, unul dintre inculpaţii din dosar, Petre Bogdan Timofte, le-a spus procurorilor că a „avut contracte încheiate cu Cafmin SRL pe care le-am rupt şi le-am dat foc, pentru că în acestea nu erau trecute sumele şi data. Acest lucru l-am făcut la solicitarea lui Cristian Tomescu şi a lui Lucian Petruţ Şuşală”.

Darius Vâlcov, după gratii pentru două milioane de euro

Darius Vâlcov a fost prezentat, joi, la Curtea Supremă cu propunere de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit două milioane de euro mită.

Tot joi, procurorii DNA au descins la firmele din Slatina despre care anchetatorii spun că sunt controlate de senatorul PSD de Olt. Două echipaje ale „mascaţilor” de la Jandarmeria Bucureşti, însoţiţi de reprezentanţi ai DNA, au poposit la primele ore ale dimineţii la sediile celor trei firme controlate de Vâlcov. La finalul acţiunii, anchetatorii au plecat cu mai multe cutii cu documente şi tehnică de calcul. De asemenea, angajaţi ai celor trei firme au fost băgaţi în dubele mascaţilor şi duşi la audieri la sediul central al DNA.

Vâlcov primea mita în pungi de plastic

Procurorii au expus în documentul prin care au cerut instanţei arestarea preventivă a fostului ministru de la Finanţe că acesta ar trebui arestat deoarece „fapta inculpatului, precum şi atitudinea acestuia, creează un potenţial pericol cu privire la buna funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor statului, cu competenţe în gestionarea şi administrarea fondurilor publice sau al obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, având în vedere faptul că exercitarea influenţei în schimbul unor sume de bani priveau un contract finanţat şi din acest buget”.

Mai exact, anchetatorii au descris cum la momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Darius Vâlcov se prezenta la sediul Tehnologica Radion SRL, după ce îl suna în prealabil pe Theodor Berna, patronul societăţii. „În cadrul acestor întâlniri, primirea banilor de către Darius Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, iar provenienţa banilor era justificată de afaceristul Tudor Berna, ca fiind din vânzarea unor terenuri din proprietatea sa sau din retrageri în numerar din contul personal”, arată anchetatorii.

Seiful preţios al lui Darius Vâlcov

Vâlcov este acuzat că ar fi obţinut din activităţile comerciale incompatibile cu funcţiile sale mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat „Renoir”, un tablou inscripţionat „Jean Cocteau”, o pictură pe lemn, inscripţionată „Aurel Acasandrei”, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif care se afla într-una dintre casele deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor. „La seif aveau acces doar fostul ministru şi apropiatul său, Lucian Şuşală. Pentru a putea avea acces la seif, cei doi îl contactau în prealabil pe Bărbulescu, pentru a li se permite accesul în locuinţă”, mai spun procurorii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite