Mobilizare pentru Anul Franz Liszt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 200 de ani de la naşterea compozitorului, Europa se pregăteşte să-i   aducă un omagiu, organizând numeroase manifestări multidisciplinare. Mai multe oraşe vor găzdui, pe tot parcursul acestui an şi în 2012, evenimente dedicate artei marelui pianist de origine maghiară. Ungaria a dat deja startul.

După Anul Chopin, sărbătorit prin manifestări de ţinută în Europa, bicentenarul, care se va împlini la 20 octombrie, al unuia dintre cei mai importanţi compozitori pe care i-a dat Ungaria, va aduce zeci de concerte, mai multe concursuri de interpretare, expoziţii şi conferinţe internaţionale.

Festivitatea jubiliară va avea loc în landul federal Turingia, Franz Liszt locuind şi lucrând câţiva ani la Curtea de la Weimar, unde s-a bucurat de neştirbită preţuire. Acolo a compus intens şi, ca pianist, a încântat melomanii exact ca la Paris. Arhiducele Carl Alexander l-a numit, în anul 1842, concertmaistru al teatrului şi al capelei Curţii. Anul acesta, personalităţi europene de prestigiu vor participa la evenimentul organizat de un comitet de onoare din care fac parte ambasadori din Ungaria, Austria, Franţa, Elveţia şi Vatican, alături de membri ai familiilor regale, muzicieni etc. Comitetul este condus de Nike Wagner, stră-strănepoata compozitorului.

Celebrul Festival de la Bayreuth, dedicat lui Richard Wagner, va oferi în 2011 o ediţie care-l va omagia pe compozitorul stins din viaţă la 31 iulie 1886, exact la Bayreuth, în timpul festivalului organizat de fiica sa, Cosima, soţia lui Richard Wagner.

Regal în Ungaria

Coincidenţa face ca anul acesta preşedinţia Uniunii Europene să-i revină în premieră Ungariei, încă un motiv pentru ca programele ce-l omagiază pe compozitor să fie cu atât mai numeroase. Autorităţile ungare intenţionează să ceară sprijin internaţional pentru declararea zilei de 22 octombrie Ziua Internaţională Liszt. Pentru 2011 organizaţiile care coordonează evenimentele din cadul Anului Liszt fac eforturi pentru ca în această zi să se interpreteze Oratoriul „Christus" în cât mai multe săli de concert din lume.

De altfel, Ungaria este prima ţară care a anunţat festivităţi de amploare dedicate muzicianului care la 20 de ani cucerise deja Parisul în ipostaza de pianist. Lunga serie de concerte va începe la 22 ianuarie la Palatul Artelor din Budapesta, unde va avea loc Gala de Deschidere, înaintea concertului susţinut de Filarmonica Ungară, sub bagheta dirijorului Zoltán Kocsis. Aceeaşi interpreţi vor asigura una dintre atracţiile Anului Liszt: Concertul de la Vatican, programat pentru 27 mai.

Muzeul Memorial şi Centrul de Cercetare „Franz

Liszt" din capitala Ungariei pregăteşte expoziţia „Liszt şi Budapesta" (martie 2012), care va pune sub lupă compoziţiile scrise înacest oraş, printre care „Mesa încoronării", „Odă Sf. Cecilia" sau „Via Crucis", şi concertele de caritate susţinute de atât de iubitul pianist care a fost Franz Liszt. Manifestarea va pune în lumină şi dimensiunea mistică a personalităţii compozitorului, tratând episoade precum legăturile cu Ordinul Franciscan sau concertele de muzică religioasă susţinute în lăcaşurile de cult budapestane. Între 1 octombrie 2011 şi 26 august 2012, Institutul de Muzicologie HAS şi Muzeul de Istoria Muzicii vor prezenta expoziţia „Liszt şi artele", axată pe interacţiunea continuă a compozitorului cu lumea muzicală a timpului său şi, de asemenea, pe legăturile dintre compoziţile sale şi alte arte. Palatul Artelor din Budapesta va vernisa, la 8 octombrie, expoziţia „Chipurile lui Liszt", care va putea fi vizitată până la 31 decembrie.



La Budapesta, Festivalul Primăverii

Găzduit de capitala Ungariei în lunile martie şi aprilie, Festivalul Primăverii va sta tot sub semnul muzicii compozitorului a cărui operă a fascinat muziciani ca Wagner, Berlioz, Grieg sau Saint-Saëns. Din programul Festivalului de primăvară de la Budapesta vă mai recomandăm, la 21 martie, concertul cu Wiener Symphoniker, dirijor Ádám Fischer, solistă Alice Sara Ott în Concertul nr. 1 de Liszt, alături de lucrări de Kodaly şi Brahms sau Budapest Philharmonic Orchestra cu un program splendid celebrând bicentenarul Liszt, sub bagheta lui Ainars Rubikis, un strălucit tânăr dirijor din Riga care a atras atenţia lumii muzicale la recentul concurs de dirijat Gustav Mahler. Încă două repere: recitalul de pian Erika Mikami din 27 martie de la Sala de Marmură a Radioului şi Oratoriul Christus de Liszt, versiune semiconcertantă prezentată la 29 martie la Palatul Artelor din Budapesta de Csokonai Theatre din Debreţin, sub bagheta lui Balázs Kocsár, cu participarea Debrecen Philharmonic Orchestra, Csokonai Theatre Chorus şi Kodály Choir.

Începutul manifestărilor, în România

Asistând la concertul dat la Ateneul bucureştean, de sâmbătă, 15 ianuarie, în avanpremiera turneului baltic al Orchestrei de cameră Franz Liszt din Budapesta, am încercat să aflăm ce se întâmplă pe această temă la noi.

În orice caz, orchestra condusă de concert-maestrul său János Rolla ne-a oferit un program pretenţios, cu mult peste nivelul unui concert de protocol, cuprinzând Divertismentul pentru orchestră de coarde de Bartók, Divertismentul op. 20 de Leo Weiner, Dansuri ungare de Brahms şi Liszt-Péter Wolf - Rapsodia ungară. Concertul a oferit prilejul etalării nivelului cu totul excepţional al unei orchestre fără dirijor, specialistă în repertoriul abordat atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic. Aşadar, o avanpremieră interesantă a Anului Liszt, dar fără un repertoriu semnificativ din creaţia compozitorului. Deşi nu beneficiază deocamdată de o iniţiativă hotărâtă, aşa cum a fost cea a Institutului Polonez de anul trecut în privinţa lui Chopin (implicând de la finanţări de concerte şi CD-uri până la vizite de documentare pentru ziarişti), principalele instituţii muzicale din Bucureşti nu ignoră evenimentul.

Printre altele, până în vară, la Sala Radio va putea fi ascultat poemul simfonic „Preludiile", de Franz Liszt la 4 martie, cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Daisuke Soga, iar la 20 mai, pe aceeaşi scenă, pianista Dana Borşan ne propune Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi bemol major şi Dans macabru de Liszt în compania aceleiaşi orchestre, dirijată de Jozsef  Horvath. Un alt eveniment important al primăverii se anunţă turneul naţional „Liszt - Ani de pelerinaj", susţinut de pianistul Horia Mihail.

A compus 20 de rapsodii

- Caracteristic romantismului şi trăsătură dominantă a creaţiei lui Franz Liszt - programatismul - se află la baza majorităţii lucrărilor sale, în mare parte dedicate pianului.
- Lucrările compozitorului cuprind rapsodii, poeme simfonice, două simfonii („Faust" şi „Dante"), „Liebestraum", valsul „Mephisto", şase lucrări la pian către Paganini (dintre care cea mai cunoscută „Campanella") etc.
- A compus 20 de rapsodii, cea mai renumită fiind „Rapsodia maghiară nr.2". Limba sa preferată a fost franceza.
- Tatăl lui Franz Liszt era în serviciul familiei Esterházy, familie care îl patrona şi pe Joseph Haydn.
- În 1821 s-a mutat la Viena, a luat lecţii de pian cu Carl Czerny şi de compoziţie cu Antonio Salieri.
- Doi ani mai târziu, în 1823, s-a mutat împreună cu familia la Paris, de unde a plecat în multe turnee ca pianist.
- Influenţat de măiestria violonistului Niccolò Paganini, a decis să dezvolte o tehnică interpretativă similară pentru pian.
- În 1835 a plecat din Paris cu iubita sa, Contesa d'Agoult.
- În 1844 s-a despărţit de Contesa d'Agoult, mamă a celor trei copii ai săi, iar în 1848 s-a stabilit la Weimar, alături de prinţesa Sayn-Wittgenstein. Atenţia  i s-a concentrat pe compoziţie, în special, pe creerea unei noi forme muzicale - poemul simfonic.
- În 1861, Liszt s-a mutat la Roma.
- Din 1869 s-a întors cu regularitate la Weimar, unde a avut numeroşi elevi, mai târziu acceptând să predea muzică la Budapesta, unde era privit ca un erou naţional.
- A murit la Bayreuth în 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite