Misterioasa recuperare a unei viori Stradivarius, furată acum 35 de ani, de la celebrul vilonist Roman Totenberg, elev al lui George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Totenberg (1911-2012)
Roman Totenberg (1911-2012)

O vioară Stradivarius, care i-a aparţinut celebrului violonist polonez Roman Totenberg, furată în urmă cu 35 de ani, a apărut acum, în mod miraculos, la trei ani de la moartea lui Totenberg, care a suferit enorm după ce i-a fost furată într-o seară, după un concert, în anul 1980.

35 de ani au trecut de când celebra vioară Stradivarius a fost furată din cabina violonistului Roman Totenberg, după un concert, în timp ce el ieşise câteva minute să primească felicitările admiratorilor. Cunoscută sub numele de Ames Stradivarius, vioara a avut un traseu interesant de-a lungul istoriei, fiind realizată în anul 1734, în Italia, de Antonio Stradivari din Cremona. Azi este una dintre cele aproximativ 550 de instrumente Stradivarius care există în lume şi are o valoare uriaşă, care se poate ridica la licitaţie până la peste 15 milioane de dolari, recordul fiind stabilit în 2011, pentru o vioară Stradivarius care s-a vândut cu 15,9 milioane de dolari.

Şi totuşi, atunci când a cumpărat-o Roman Totenberg, în 1943, a plătit pe ea doar 15.000 de dolari, o sumă care azi ar însemna aproximativ 200.000 de dolari. Acesta a fost singurul instrument pe care celebrul violonist polonez, un copil-minune al timpului său, a cântat timp de aproape patru decenii, până când, în acea seara, vioara a dispărut în mod misterios din biroul lui, cutia fiind găsită, mai târziu, în subsolul şcolii de muzică unde preda, la Cambridege, Massachusetts. Însă vioara a rămas pierdută timp de 35 de ani, iar Totenberg, mort pe 8 mai 2012, la vârsta de 101 ani, nu a mai apucat s-o atingă niciodată.

Deşi a fost convins tot timpul că ştie cine a furat vioara, n-a avut niciodată suficinte dovezi pentru ca suspectul să fie pus sub urmărire. Zilele trecute, celebra vioară a apărut în mod miraculos în luna iunie a acestui an, atunci când fiica lui cea mare, Nina Totenberg, a primit un telefon de la un agent FBI, care i-a spus că vioara a fost găsită, conform Associated Press. Aceasta a povestit apoi că nu i-a venit să creadă, iar ofiţerul a trebuit să-i dea mai mult asigurări.

Instrumentul a fost adus de o femeie, identificată ca fiind soţia răposatului Philip S. Johnson, mort în California în 2011, un vilonist aspirant, care se afla în anturajul lui Totenberg, la momentul dispariţiei viorii. Femeia a cerut ca numele ei să rămână secret şi nu a fost pusă sub acuzare pentru nimic.

„Când a pierdut vioara, a fost ca şi cum şi-ar fi pierdut o mână, aşa cum a spus chiar el atunci când s-a întâmplat”, a povestit Jill Totenberg, fiica lui. „Acum, când am primit-o înapoi, la trei ani de la moartea lui, pentru noi e ca şi cum ar fi înviat şi ar fi din nou lângă noi”, a mai spus ea.

Vioara se pare că nu a fost păstrată în condiţii profesioniste şi nici nu a fost folosită prea mult, dar se află în stare bună. Fiica lui Roman Totenberg a mai spus că familia se gândeşte să vândă instrumentul, dar nu unui colecţionar, pentru că şi-ar dori să ajungă din nou în mâinile unui mare artist.

Roman Totenberg s-a născut la Łódź, în Polonia, într-o familie de evrei. A fost extrem de talentat, încă de când era copil, a studiat cu Michalowicz în Varşovia, şi a debutat la 11 ani, ca solist muzical al Orchestrei Filarmonice din Varşoviei. A fost premiat cu medalia de aur a Conservatoriului Chopin din Varşovia, continuând-şi studiile cu Carl Flesch, la Berlin. Ulterior a studiat cu George Enescu şi cu Pierre Monteax la Paris. În anul 1935, Totenberg şi-a făcut debutul britanic la Londra şi pe cel american la New York City, iar din acel moment au urmat concerte în cele mai mari săli ale lumii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite