Mircea Cărtărescu doreşte trecerea ICR înapoi în subordinea Preşedinţiei

Mircea Cărtărescu doreşte trecerea ICR înapoi în subordinea Preşedinţiei

Mircea Cărtărescu vrea un ICR în subordinea preşedintelui Iohannis   FOTO: Eduard Enea

Scriitorul Mircea Cărtărescu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care militează pentru iniţierea unei mişcări pe reţeaua de socializare care să determine trecerea Institutului Cultural Român (ICR), din nou, în subordinea Preşedinţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Mă-ntreb dacă n-ar fi bine să iniţiem o mişcare pe Facebook pentru trecerea ICR înapoi la Preşedinţie. Ar fi o reparaţie a ticăloşiei fără margini întâmplate cu el în iulie 2012 şi o garanţie că aşa ceva nu se mai poate întâmpla. Asta ca prim pas în regenerarea ICR - şansa artei româneşti în străinătate. Daca sunteţi de acord, vă rog mult să distribuiţi!", a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie 2012 Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a institutului este asigurată anterior de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Camera Deputaţilor a eliminat însă cele două funcţii de vicepreşedinte prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.

Premierul Victor Ponta spunea la acea vreme despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", spunea Ponta.

La acea vreme, apelurile din străinătate s-au alăturat celor din România, din partea artiştilor, oamenilor de cultură şi de afaceri şi a altor figuri publice, care au strâns mii de semnături. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc pe 18 iunie 2012 la sediul din Bucureşti al ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.

În prezent, ICR este condus de Lilian Zamfiroiu, care a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, la propunerea grupului parlamentar PSD, cu 104 voturi "pentru" şi 24 de voturi "împotrivă".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările