Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a urcat azi pe scena Operei Naţionale Bucureşti, pentru a-i linişti pe cei 300 de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Vlad Alexandrescu a venit la Operă pentru a-şi apăra decizia de readucere a lui George Călin FOTO Eduard Enea
Ministrul Vlad Alexandrescu a venit la Operă pentru a-şi apăra decizia de readucere a lui George Călin FOTO Eduard Enea

După ce, miercuri, neprezentarea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru a dialoga cu angajaţii Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a dus la anularea reprezentaţiei cu „Falstaff“, oficialul a decis să vină, joi, în mijlocul protestatarilor, cărora li s-a adresat de pe scena instituţiei.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a vorbit, joi, cu artiştii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar în sala de spectacole. Cu cortina trasă, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurări că va fi deschis la dialog, rugându-i, totodată, pe artişti, să lucreze împreună pentru prestigiul instituţiei.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a venit, joi dimineaţă, la Opera Naţională Bucuresti (ONB), pentru a se adresa celor peste 300 de angajaţi, pregătiţi să protesteze în curtea instituţiei.

"M-am angajat spre dialog şi transparenţă", a explicat Vlad Alexandrescu, conform News.ro, prezenţa sa la ONB. În sala de spectacol, ministrul i-a asigurat pe artiştii instituţiei că va rămâne partenerul lor de dialog.

"E foarte important ca prestigiul şi performanţa Operei să continue. Opera are o demnitate a ei, pe care şi-a câştigat-o în timp, e foarte important ca lucrurile astea să nu coboare, sa nu se degradeze", a spus ministrul, în faţa sălii în care artiştii nu au urcat pe scenă, ci au stat în faţa ei.

"Suntem în cădere liberă. Este vorba despre o instituţie care trebuie să trăiască. Am 1.600 de lei pe lună. Nu sunt un nume de afiş. Sunt dirijorul corului de copii şi sufleur",  i-a răspuns, din sală, un angajat al ONB.

Întrebat despre raportul Curţii de Conturi, în care s-ar fi identificat nereguli care privesc mandatul anterior al lui George Călin, ministrul Culturii a dat asigurări că noul director interimar va fi asistat şi supervizat de o echipă de la minister şi că este vorba despre un nou mandat limitat, de trei luni.

"Cred că ne dorim cu toţii ca ONB să fie şi purtătoarea unor proiecte de mare vizibilitate. Nu puteam nega valoarea într-una dintre marile instituţii", a mai spus Vlad Alexandrescu.

Întrebat dacă întoarcerea lui George Călin în această funcţie a fost o condiţie a lui Johan Kobborg, ministrul a spus, în vociferările sălii, că Johan Kobborg a făcut lucruri bune, care nu pot fi contestate.

Dirijorul Tiberiu Soare a intervenit şi i-a rugat pe cei prezenţi în sală să îi acorde credit ministrului, care a acceptat un dialog: "Ca nişte gazde care se respectă, trebuie întâi să ascultăm", a spus Tiberiu Soare.

"Ce vă propun este un parteneriat cu Ministerul Culturii. O echipă de la Ministerul Culturii va fi aici în fiecare zi, să verifice toate contractele, problemele. Aveţi problema de salarizare şi care afectează tot sectorul artistic. Impreună cu noul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru, lucrăm la o nouă lege a salarizării, care să ridice salariile mici", a promis Vlad Alexandrescu.

"Ministerul va fi aici tot timpul, va deveni partener pentru aceste trei luni", este asigurarea pe care ministrul Culturii şi-a asumat-o.

"Eu nu vreau să plece nimeni de aici. Acesta e sensul", a concluzionat ministrul.

Balerinul Ioan Tugearu a vorbit despre greşelile de management de-a lungul timpului. Mai mult, acesta s-a arătat convins că numirea lui George Călin în funcţia de director interimar al ONB reprezintă o greşeală.

Alexandrescu şi Soare, dialog între ƒ„bărbaţi“

Discursul lui Ioan Tugearu a fost intens aplaudat, inclusiv de ministrul Culturii. Angajaţii ONB s-au ridicat în picioare pentru a-l aplauda pe Ioan Tugearu.

Vlad Alexandrescu i-a reamintit lui Ioan Tugearu că el l-a numit pe Tiberiu Soare în funcţie. În ropote de aplauze, artiştii au scandat numele dirijorului.

"Îl consider în continuare pe Tiberiu Soare un partener. Sunt fericit că este dirijor al Operei  Bucureşti. Începând de ieri este dirijor titular al Operei Bucureşti.

Atunci când un bărbat adevărat acordă încredere altui bărbat adevărat, el nu şi-o retrage", a spus Vlad Alexandrescu.

"Singurul punct de dezacord avut cu Tiberiu Soare a fost demisia lui Johan Kobborg", a precizat ministrul Culturii.

"Îmi doresc să lucraţi împreună", a fost mesajul repetat de ministrul Culturii.

Dan Tomulescu, şeful compartimentului de Orchestră de la ONB, l-a întrebat pe Vlad Alexandresu dacă legile au fost respectate, în condiţiile în care există persoane în conducere care nu cunosc limba română în scris şi vorbit. De asemenea, o întrebare pentru ministrul Culturii a fost aceea dacă legea a fost respectată în momentul în care persoane din conducere nu şi-au completat declaraţia de avere şi interese.

Balerina Cristina Dijmaru, prim-solistă a ONB (a obţinut acest titlu în timpul directoratului lui Johan Kobborg, iar acum este cea de-a treia variantă de distribuţie pentru rolul titular din „Manon“, în care-a debutat duminica trecută), a denunţat faptul că balerinii sunt obligaţi să vorbească limba engleză, deşi sunt români.

"Noi trebuie să vorbim doar în engleză", a acuzat artista Cristina Dijmaru.

Este foarte ciudată poziţia Cristinei Dijmaru, din moment ce „cariera sa strălucită“ de până acum se datorează exclusiv colaborării cu Johan Kobborg, desfăşurată, evident, în limba engleză. „Sâmbătă, 16 mai 2015, la finalul ultimei reprezentaţii din această stagiune a spectacolului de balet „Classical Symphony. Petite Mort. Marguerite and Armand”, prim-solista Cristina Dijmaru a fost distinsă cu titlul de prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti. Anunţul a fost făcut de Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, care a menţionat în discursul său evoluţia spectaculoasă a Cristinei Dijmaru, cu precădere în stagiunea curentă, apreciind, totodată, că aceasta face parte dintr-o generaţie de artişti dotaţi cu un mare potenţial pentru muncă, cu energie, dar şi cu capacitatea de a învăţa foarte repede lucruri noi. Johan Kobborg a mai adăugat că acest moment, care este unul deosebit de important în cariera tinerei balerine, nu reprezintă un final de drum, ci este doar începutul unui nou drum plin de provocări şi de oportunităţi“, se putea citi în presa de anul trecut.

Tiberiu Soare a reamintit că, în urma demisiei lui Johan Kobborg, ONB a primit mesaje de retragere a drepturilor de autor pentru spectacolele negociate de balerinul danez. "Toţi cei de faţă trăiesc pentru a da spectacole. A nu da un spectacol este un lucru extrem de prost pentru un artist. Vii chiar dacă ai litiază renală, dar vii, pentru că spectacolul trebuie să aibă loc", a spus dirijorul Tiberiu Soare.

Ministrul Culturii a ascultat, cu răbdare, toate întrebările şi doleanţele artiştilor de la Opera Naţională, aflaţi, şi ei, în ipostaza inedită de a sta pe scaunele spectatorilor, cu privirea către scenă. În privinţa solicitărilor, numitorul comun a constat în solicitarea ca George Călin să nu asigure conducerea instituţiei. Ministrul Culturii a reiterat faptul că mandatul acestuia este unul limitat şi, mai mult, se va desfăşura sub supravegherea unei comisii de la minister, care se va afla, zilnic, în instituţie.

Detalii despre contractul lui Johan Kobborg

George Călin, noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), a declarat pentru agenţia de presă News.ro că Johan Kobborg nu are încă un nou contract, dar că acesta trebuie să fie renegociat, pentru că ”orice ţară remunerează aşa cum se cuvine un mare artist”.

”Eu am o datorie morală să conduc această instituţie. Domnul Kobborg nu a negociat un om într-o funcţie, ci o ambianţă, o echipă, nişte condiţii care puteau fi asigurate doar de echipa iniţială”, a declarat George Călin.

Despre noul contract al lui Johan Kobborg, George Călin spune că acesta nu a fost încă semnat: ”Contractul nu e încă semnat, va trebui renegociat. Nu poţi să aduci profesionişti de talia asta pe nimic. Este imposibil. Dincolo de faptul că ei au o cotă oriunde în lumea asta, dincolo de faptul că Johan Kobborg îşi petrece viaţa în România”.

Potrivit directorului interimar al ONB, balerinul Ivan Vasiliev ar fi venit la Gala Internaţională a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc la ONB pe 28 aprilie, dar care a fost anulată: ”Există această conversaţie, am văzut conversaţia între Johan Kobborg şi Vasiliev”.

George Călin a precizat că salariul unui balerin străin este în medie de 500 de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite