Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu: "Este timpul ca omul de cultură să-şi reocupe locul de prim-plan în societatea noastră"

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu:

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, în timpul discursului de la Ateneul Român    FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită anul acesta printr-un un eveniment grandios, organizat la Ateneul Român, acolo unde Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi Corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu au concertat, în aplauzele publicului numeros. În deschidere, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a ţinut un discurs în care a subliniat importanţa omului de cultură.

Ştiri pe aceeaşi temă

La concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale au participat, printre alţii, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Adrian Năstase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean, viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Directorul Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, soprana Mariana Nicolesco, producătorul de film Ada Solomon, regizorii Cătălin Mitulescu şi Călin Peter Netzer, directorul teatrului Naţional din Craiova, Mircea Cornişteanu, actorii Rodica Popescu Bitănescu şi Alexandru Bindea, interpretul Gheorghe Turda, dar şi parlamentari şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

"Ne aflăm aici oameni de stânga, oameni de dreapta şi oameni fără de partid. Suntem, de asemenea, republicani şi monarhişti, cetăţeni ai României, cetăţeni ai Uniunii Europene şi din afară Uniunii Europene. Politica, opiniile, ideile despre lume şi viaţă ne vor despărţi. Dragostea pentru actul de cultură şi grija comună pentru soarta ei ne pot însă uni, dincolo de orice diferenţe. Nu întâmplător această zi a fost pusă sub tutela geniului creator Mihai Eminescu", a spus Ionuţ Vulpescu, într-un discurs susţinut pe scena Ateneului Român.

El a mai precizat că a constatat "în timp şi cu mare neplăcere un soi de indiferenţă oficială faţă de creatori, faţă de omul de cultură", iar acest lucru trebuie să înceteze. "Este timpul ca omul de cultură să-şi reocupe locul de prim-plan în societatea noastră. (...) Voi sprijini activ, în limitele competenţelor Ministerului Culturii, uniunile de creaţie", a completat ministrul.

Ministrul Culturii a mai adăugat că trebuie realizată o nouă politică de gestionare a patrimoniului naţional.

Înainte de concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale, în foaierul Ateneului Român a fost lansat primul CD realizat de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.

"Deschidem această seară cu această lansare de CD. Mă bucur că, în această seară, de Ziua Culturii Naţionale, cea de-a treia ediţie care vine ca urmare a unui demers pe care Academia Română şi Parlamentul României l-a susţinut, avem un CD al Orchestrei Române de Tineret, care va cânta în această seară şi sunt convins că este la acelaşi nivel la care Orchestra Română de Tineret ne-a obişnuit. Mă bucur că în această seară unul dintre marile nume internaţionale ale baghetei este alături de noi", a declarat Ionuţ Vulpescu, referindu-se la dirijorul Cristian Mandeal.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările