Ministerul Culturii caută director pentru Opera din Cluj Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii va organiza, în luna iunie, un concurs de proiecte de management pentru Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, o instituţie care s-a confruntat în ultimii ani cu probleme, inclusiv de natură juridică, în privinţa persoanelor desemnate la conducerea sa.

Cei interesaţi să preia conducerea Operei din Cluj trebuie să aibă cetăţenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi domiciliul în România, să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă (în domenii precum ştiinţe umaniste şi arte, muzică, teatru şi artele spectacolului), să aibă vechime în specialitatea studiilor de minimum 5 ani, să aibă experienţă în management minimum 5 ani sau pregătire în management, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Persoanele interesate de această funcţie trebuie să nu deţină o funcţie de manager la o altă instituţie publică de cultură din România şi să nu-i fi încetat contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau contractul de management pentru motive imputabile în ultimii 4 ani.

Dosarele de concurs şi proiectele de management pot fi depuse la sediul Ministerului Culturii, până pe 2 iunie, ora 16.00.

Concursul va include în mai multe etape: selecţia dosarelor, analiza proiectelor de management şi susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului.

Proiectele de management vor fi susţinute în cadrul unor interviuri care se vor desfăşura în perioada 17 - 19 iunie. În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua va fi anunţat rezultatul concursului.

În luna februarie, mai mulţi angajaţi ai Operei din Cluj-Napoca au cerut Ministerului Culturii să revină asupra deciziei de numire a lui Florin Estefan în funcţia de director interimar, susţinând că acesta a fost dat afară de la examenul de doctorat pentru că ar fi copiat. De cealaltă parte, Estefan a spus că acuzaţiile sunt "poveşti".

Florin Estefan a fost numit în locul lui Marius Budoiu, care a demisionat din motive personale la sfârşitul anului trecut.

În noiembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat concursul pentru postul de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii în 2012, în urma unui proces care a durat doi ani, iniţiat de un candidat care a reclamat trucarea concursului pentru funcţie.

Ioan Vrăsmaş, care a candidat în noiembrie 2012 pentru funcţia de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, a dat în judecată, în ianuarie 2013, Ministerul Culturii, reclamând trucarea concursului pentru funcţie şi faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme, Victor Opaschi, şi fostul şef al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său, Marius Budoiu, care a fost declarat câştigător.

Vrăsmaş obţinuse la proba scrisă de proiecte cea mai mare notă, iar la proba orală nu a fost lăsat să îşi prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său, Marius Budoiu.

Ioan Vrăsmaş a deschis în februarie 2013 o acţiune în instanţă împotriva Ministerului Culturii, procesul desfăşurându-se la Curtea de Apel Cluj. Acesta a pierdut la instanţa de fond, dar a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa de anulare a concursului fiind dată în noiembrie 2014. Aceeaşi sentinţă obliga Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director.

Ioan Vrăsmaş declara atunci că dreptatea a triumfat şi că îşi va depune, din nou, candidatura pentru postul de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite