Mihai Constantinescu, directorul Artexim: „Sunt puţine şanse ca Sala Palatului să fie gata până în 2019, la următoarea ediţie a Festivalului Enescu“

Mihai Constantinescu, directorul Artexim: „Sunt puţine şanse ca Sala Palatului să fie gata până în 2019, la următoarea ediţie a Festivalului Enescu“

Sala Palatului are în acest moment o acustică foarte proastă care nu face faţă unor concerte de anvergura celor din Festivalul George Enescu

Astăzi, într-o şedinţă de Guvern, au fost luate măsuri pentru participarea României la Festivalul EUROPALIA 2019, desfăşurarea Sezonului Cultural România-Franţa 2018-2019 şi asigurarea fondurilor pentru consolidarea şi modernizarea Sălii Palatului în vederea Festivalului „George Enescu“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul a aprobat miercuri un set de măsuri pentru pregătirea şi participarea României ca invitată de onoare la Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA 2019 şi pentru desfăşurarea Sezonului Cultural România-Franţa 2018-2019, obiective asumate de Executiv prin Programul de Guvernare 2018-2020.

Măsurile au fost aprobate de Guvern în regim de urgenţă, având în vedere termenele asumate în pregătirea şi derularea celor două proiecte, ambele cu un potenţial important de vizibilitate pentru România şi care vor contribui la promovarea imaginii culturii naţionale pe plan internaţional, în 2019, anul primului mandat al României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Actul normativ vizează şi un al treilea eveniment cultural cu rezonanţă internaţională, Concursul Internaţional ”George Enescu”. În perspectiva ediţiei din 2019 a Festivalului ”George Enescu”, când se vor împlini şase decenii de la prima ediţie a sa, Guvernul a reglementat temeiul legal pentru asigurarea fondurilor necesare finalizării la timp a lucrărilor de consolidare şi modernizare a Sălii Palatului, ţinând cont şi de schimbările intervenite la sfârşitul anului trecut, prin OUG nr. 109/2017, prin care Sala Palatului a trecut din administrarea RA-APPS în administrarea MCIN.

Sunt puţine şanse ca Sala Palatului să fie gata până în 2019, când va fi următoarea ediţie a Festivalul George Enescu. În 2018, e numai Concursul George Enescu. Oricum, această hotărâre a Guvernului ajută Festivalul George Enescu pentru a avea în viitor o sală profesionistă, pentru refacerea Sălii Palatului, a declarat, pentru Adevărul, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, producător al Festivalului "George Enescu".

Guvernul a aprobat, în decembrie 2017, proiectul Ministerului Culturii de a renova radical Sala Palatului din Bucureşti pentru a putea organiza în condiţii optime concerte în cadrul Festivalului Enescu şi alte evenimente artistice. Costul estimat al renovării, care depăşeşte 30 milioane de euro, va fi asigurat dintr-un împrumut de 180 milioane de euro contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Sala Palatului a fost transferată, în 2006, din administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) către Ministerul Culturii. 
 Ministerul Culturii susţinea, la vremea respectivă,că lucrările în cazul Sălii Palatului ar putea începe  în 2018 și ar fi finalizate în decursul a 3 ani. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 28,7 milioane euro, fără TVA. RA-APPS a contractat deja serviciile de proiectare, iar Ministerul Culturii va rambursa Regiei 4,5 milioane lei pentru plata proiectului tehnic al reabilitării imobilului.  Ministerul Culturii a redactat un document în care arată că experţii consultaţi au menționat nevoia unei săli modulare de 2.000-3.000 de locuri, iar ”transformarea și adaptarea acestui imobil petru a servi ca sală de concerte ar plasa definitiv capitala noastră pe harta circuitelor muzicale internaționale prin anvergura Festivalului Internațional „George Enescu”, care va putea, în sfârșit, să asigure desfășurarea acestui eveniment în condiții demne de secolul XXI”. 

Ordonanţa de Urgenţă aprobată miercuri de Guvern stabileşte temeiul legal pentru plata fondurilor necesare astfel încât lucrările de consolidare şi modernizare a Sălii Palatului să fie demarate la termenele prevăzute, iar lucrările să se încheie la timp pentru desfăşurarea Concursului Internaţional ”George Enescu” din 2018, când se vor împlini 60 de ani de la prima ediţie, şi pentru pregătirea ediţiei din 2019.
Guvernul a modificat în acest scop Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2017 privind înfiinţarea Centrului Cultural ”Sala Palatului”, dând posibilitatea ca plata către RA-APPS a contravalorii proiectului tehnic de consolidare, a investiţiilor şi modernizărilor realizate şi recepţionate să se facă din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pe anul 2018, nu din bugetul pe 2017 al ministerului, cum era prevăzut. Măsura se aplică şi în cazul activelor fixe şi a obiectelor de inventar, facilitând astfel parcurgerea la termen a tuturor celorlalte etape din cadrul proiectului.
Plata din bugetul pe 2017 nu a fost posibilă, dată fiind aprobarea OUG nr. 109/2017 la finele anului, motiv pentru care nu a mai fost timpul necesar pentru derularea operaţiunilor de trezorerie aferente. Prin ordonanţa respectivă s-a aprobat reînfiinţarea Centrului Cultural ”Sala Palatului”, ca instituţie publică de spectacole şi concerte, precum şi transmiterea imobilului ”Sala Palatului” din administrarea RA-APPS în administrarea MCIN.
Plata cheltuielilor din cadrul proiectului se va face prin virări de credite, de la cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă la active nefinanciare, aceasta fiind singura posibilitate de intervenţie legislativă care poate asigura în timp util temeiul legal pentru plata contravalorii proiectului tehnic, precum şi a bunurilor din categoria activelor fixe şi a obiectelor de inventar achiziţionate de RA-APPS din fondurile proprii.
De menţionat că actul normativ aprobat astăzi introduce condiţia semnării protocolului de predare-preluare a imobilului ”Sala Palatului” sub rezerva achitării prealabile de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a sumelor datorate Regiei Autonome ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Măsuri privind pregătirea şi participarea la Festivalul EUROPALIA 2019

În hotărârea de Guvern de azi, se arată că participarea României la EUROPALIA 2019 va fi pregătită sub coordonarea unui Grup de lucru format din câte un reprezentant la nivel de secretar de stat sau director general/director din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului. Grupul de lucru va fi condus de reprezentantul Institutului Cultural Român.
De asemenea, pe durata pregătirii şi desfăşurării Festivalului EUROPALIA 2019, Guvernul a decis constituirea Echipei EUROPALIA România, care va face selecţia propunerilor de acţiuni/evenimente culturale relevante pentru realizarea programului cultural al României în cadrul festivalului şi care vor fi supuse aprobării Comitetului director al Institutului Cultural Român. Un alt rol al Echipei EUROPALIA România va fi de a elabora şi transmite către EUROPALIA International, spre consultare şi aprobare comună, programul de participare a României la festival.
Cheltuielile aferente pregătirii şi participării României la Festivalul EUROPALIA în perioada 2018-2019 vor fi suportate din bugetul Institutului Cultural Român.
Ordonanţa aprobată astăzi de Guvern reglementează, de asemenea, plata echivalentului în lei a sumei de 300.000 euro, în trei tranşe egale, de la bugetul de stat, drept contribuţie financiară datorată de România în perioada 2018-2019, prin bugetele Ministerului Afacerilor Externe şi Institutului Cultural Român, către organizaţia EUROPALIA International.
EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume şi este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. Ediţia din 2019, la care România va participa ca invitat de onoare, va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la circa 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei.

Măsuri privind desfăşurarea Sezonului România-Franţa 2018-2019

Actul normativ prevede desfăşurarea Sezonului România-Franţa 2018-2019 în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, acest program bilateral urmând să includă activităţi în plan cultural, educaţional, universitar, ştiinţific, ecologic, economic, militar, comemorativ, digital, sportiv, gastronomic şi turistic, precum şi din alte arii de interes comun.
Organizarea Sezonului România-Franţa 2018-2019 pentru partea română va fi asigurată de către Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Ministerul Apărării Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului.
Guvernul a aprobat, în acest scop, înfiinţarea unui Grup de lucru interinstituţional de organizare a Sezonului România-Franţa, care va funcţiona ca structură neremunerată şi care va avea în componenţă reprezentanţi, la nivel de secretar de stat şi la nivel de expert, din cadrul ministerelor menţionate. Principalele atribuţii ale acestui Grup de lucru interinstituţional este de a aproba şi implementa conceptul şi programul de participare a României la Sezon şi de a colabora cu autorităţi, instituţii şi organizaţii omoloage din Franţa în vederea coordonării şi a bunei desfăşurări a acţiunilor din program.

Ca şi în cazul participării României la Festivalul EUROPALIA 2019, Grupul de lucru interinstituţional de organizare a Sezonului România-Franţa va colabora cu un Comisar general al Sezonului, care, la rândul său, va asigura comunicarea constantă cu Comisarul general numit de partea franceză şi interfaţa Sezonului la nivelul mass-media şi al publicului larg.
Potrivit atribuţiilor stabilite prin ordonanţa de urgenţă aprobată azi de Guvern, Comisarul general prezintă lunar ministrului culturii şi identităţii naţionale, ministrului afacerilor externe, ministrului apărării naţionale, secretarului general al guvernului, preşedintelui ICR, precum şi Grupului de lucru interinstituţional, agenda de lucru, rapoarte privind stadiul pregătirii şi desfăşurării participării României la Sezon, precum şi modul de gestionare a fondurilor aferente.

De menţionat că, în vederea pregătirii şi implementării participării României la programele culturale majore în care România este implicată pe termen scurt şi mediu, printre care şi Sezonul România-Franţa 2018-2019, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe se înfiinţează o structură la nivel de direcţie, cu un număr de 17 posturi în Centrala MAE, prin suplimentarea numărului maxim de posturi din cadrul acestui minister.

Organizarea Sezonului România-Franţa reprezintă un proiect bilateral prioritar atât pentru partea franceză, cât şi pentru cea română, care se suprapune ca perioadă de desfăşurare cu exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019), cu împlinirea Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi cu marcarea sfârşitului Primului Război Mondial., se arată în comunicatul de presă emis astăzi de Guvern. 

 

 


 

citeste totul despre: