Mega-vernisaj la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Şapte noi expoziţii, sub genericul „November“. Printre teme: proprietatea ca furt şi regizarea realului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - MNAC (Palatul Parlamentului) se vor deschide publicului şapte noi expoziţii în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Printre altele, se va aduce un omagiu unor artişti importanţi dispăruţi pe parcursul anului 2016.

TRIAJ
Coordonator MNAC: Irina Radu
Design expoziţie: atelier ad hoc
10.11.2016 - 08.10.2017
Parter


Continuând abordarea propriei colecţii ca bază de date aleatorie (demers inaugurat în expoziţia Colecţia ca arhivă, 2015), MNAC foloseşte spaţiile încărcate simbolic de la parterul sediului său din fosta Casă a Poporului ca pe o staţie de triaj, unde lucrările de artă sunt aduse pentru vizionare, dar şi pentru conservare, în cadrul unei operaţiuni complexe de reorganizare a depozitelor.

image

© Credit imagine / Image credit: MNAC

EFEMERISTUL. O RETROSPECTIVĂ MIHAI OLOS
Curator: Călin Dan
Asistent curator: Sandra Demetrescu
Design expoziţie: skaarchitects
Parteneri: Galeria Plan B Cluj / Berlin, Olos Estate
Parteneri: Muzeul Ţării Oaşului, Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul Municipiului Bucureşti / Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei
10.11.2016 - 26.03.2017
Etaj 1


Activ între România şi Germania în perioada anilor 1970-2000, Mihai Olos a lăsat la dispariţia sa (2015) o operă impresionantă, care traversează diverse medii (pictură, sculptură, desen, ceramică, vestimentaţie, performanţă, poezie) şi explorează varii tendinţe stilistice (modernism târziu, conceptualism, minimalism). Efemeristul este prima ocazie de a avea o privire exhaustivă asupra unuia dintre cei mai importanţi artişti ai României post-belice, spirit înrudit cu Buckminster Fuller, Yona Friedman şi alţi vizionari.

image

Credit imagine / Image credit: Mihai Olos, Fără titlu / Untitled, ulei pe lemn / oil on wood, 30 x 20 cm., prin amabilitatea / courtesy of Olos Estate.

NISTOR COITA. RETROSPECTIVĂ
Curator: Ruxandra Demetrescu
Coordonator MNAC: Mălina Ionescu
10.11.2016 - 26.03.2017
Etaj 2


Expoziţia Nistor Coita de la MNAC are un caracter retrospectiv, vizibil mai ales într-un parcurs alcătuit din marile cicluri realizate de artist după 2000, de la Sfântul Gheorghe şi Exerciţiile de coabitare, până la Studiile mitologice, Pasajele şi Cosmografiile. Expoziţia poate fi privită şi ca o apologie a virtuţilor desenului, căci Nistor Coita (1943-2013) se autodefinea ca grafician şi nu ca pictor. Şi tot cultivarea desenului l-a apropiat grafic de virtuţile scrierii, în sensul ei originar de pictogramă şi de valenţele modernităţii târzii ale letrismului.

image

© Credit imagine / Image credit: Nistor Coita, Sauroctonii / Sauroctonies, acrilic pe pânză / acrylic on canvas, 115 x 99 cm, 2011, foto / photo Ioan Cuciurcă, prin amabilitatea / courtesy of Irina Predescu.

OLIVER RESSLER. PROPRIETATEA E FURT
Curator: Adriana Oprea
Cu sprijinul: ERSTE Foundation, BKA – Kunst, Otto Mauer Fonds
10.11.2016 - 26.03.2017
Etaj 3
Vernisaj în prezenţa artistului


Faimoasa declaraţie din 1840 a anarhistului francez Pierre-Joseph Proudhon, Proprietatea e furt! (La propriété, c’est le vol!), are impactul unui slogan politic şi serveşte ca titlu al primei expoziţii de amploare în România a artistului austriac Oliver Ressler. Neoliberalismul în criză, tematica predilectă în activitatea lui Oliver Ressler de-a lungul ultimilor 20 de ani, indică substructura funciar economică a tuturor dezechilibrelor sociale şi politice din lumea de azi. Selecţia de lucrări din expoziţie, predominant filme şi video-instalaţii, aduce în discuţie probleme ca efectul de încălzire globală sau procesele de privatizare „sălbatică” care au loc în fostele ţări comuniste, prezentate în raport cu mişcările sociale pe care le-au generat ca reacţie în ultima perioadă – protestele, grevele, blocadele din industria combustibililor fosili şi ocuparea fabricilor şi a pieţelor (Occupy!). Actuala criză economică şi financiară în contextul agravării situaţiei ecologice, sociale şi politice, este abordată în lucrările lui Oliver Ressler sub forma unor puncte de vedere caleidoscopice în jurul uneia şi aceleiaşi probleme profunde, aparent insolvabile: capitalismul contemporan.

image

Instalaţia video „Everything's coming together while everything's falling apart” a fost produsă pentru această expoziţie cu suportul ERSTE Foundation, BKA – Kunst şi Otto Mauer Fonds.

© Credit imagine / Image credit: Stranded, fotografie / photography, 2015.

TOTUL E REGIZAT
Artişti: Ioana Păun şi Cătălin Rulea
Curator: Alexandru Bălăşescu
Arhitect: Cristina Nicolaescu
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone
Sponsor: AQUA Carpatica
Parteneri: Radio Guerrilla, Bookaholic, Igloo media, beBlueAir
Proiect câştigător al Apelului de proiecte MNAC 2015
10.11.2016 – 15.01.2017
Etaj 3


Pentru a exista, toate evenimentele prezente şi viitoare - de la pandemii la atacuri cibernetice, atacuri teroriste sau crearea vieţii în laborator - au nevoie de o scenă pe care să fie produse, regizate şi consumate. Expoziţia propune o călătorie în spaţiul comunicaţiei imersive, traversat de reţele de putere şi imaginat într-o serie de trei diorame sau „scene”: Spaţiul Iconic (al Vieţii Domestice), Spaţiul de Producţie Media şi Spaţiul Biopolitic, fiecare implicând publicul în fragilitatea unor condiţii întotdeauna deja regizate.

AMINTIRI DIN ADÂNCURILE MĂRII THETIS.
MIHUŢ BOŞCU KAFCHIN
Expoziţie concepută şi curatoriată de Diana Marincu
Input curatorial: Anca Verona Mihuleţ
Capitolul V al proiectului expoziţional în şase părţi „Punctul alb şi cubul negru”
Coordonator MNAC: Mălina Ionescu
Proiect câştigător al Apelului de proiecte MNAC 2014
08.09.2016 – 31.12.2016
Etaj 4
 

Muzeul Naţional de Artă Contemporană – MNAC Bucureşti anunţă prelungirea expoziţiei Amintiri din adâncurile Mării Thetis a artistului Mihuţ Boşcu Kafchin (RO / DE) până pe 31 decembrie 2016. Expoziţia decupează din perioada în care artistul a lucrat în atelierul său din Cluj (2009-2015) o fâşie vizuală stratificată temporal, de la indiciile preistorice ale identităţii locului, până la viziunile despre o lume condusă în viitor de roboţi. Aglomerarea de imagini şi mediile de expresie diferite – pictură, obiect, instalaţie şi desen – formează un atelier tehnologic şi organic, în care două lumi distincte se ciocnesc.

image

© Credit imagine / Image credit: Mihuţ Boşcu Kafchin, „Camera Norocului”, instalaţie site-specific în expoziţia Amintiri din adâncurile Mării Thetis, 2016 / “The Cabinet of Fortune”, site-specific installation in the exhibition Memories from the depths of the Thetys Sea, 2016. Foto / Photo credit: Larisa Sitar; MNAC.

CELE MAI FRUMOASE CĂRŢI DIN ROMÂNIA
Concursul naţional de design de carte, ediţia a V-a
Curator: Anca Verona Mihuleţ
Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Decernarea premiilor: 10.11.2016, ora 18:00
Parter


În fiecare toamnă din ultimii cinci ani, s-a prefigurat un eveniment care aduce entuziaştii designului de carte din ţară împreună. În acest an, cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate într-o instalaţie concepută de Raluca Popa, împreună cu o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia, extrase din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

Proiect cultural finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Pentru lista completă a partenerilor: www.celemaifrumoasecarti.ro

image

Ansamblul folcloric Cosăul va susţine un recital ca parte din vernisajul expoziţiei Efemeristul. O retrospectivă Mihai Olos, iar seara va fi încheiată cu un concert art-pop Fierbinţeanu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite