Mariss Jansons, „probabil cel mai bun dirijor al momentului”, va urca pe scena Festivalului „Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariss Jansons va urca pe scena Festivalului "Enescu", alături de Royal Concertgebouw  FOTO: Arhiva Festivalului "George Enescu"
Mariss Jansons va urca pe scena Festivalului "Enescu", alături de Royal Concertgebouw  FOTO: Arhiva Festivalului "George Enescu"

Festivalul „George Enescu” îl va readuce la Bucureşti pe dirijorul Mariss Jansons (70 de ani), alături de una dintre cele mai prestigioase orchestre ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw. Concertul va avea loc pe 21 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului. Anul trecut şi în 2006, Mariss Jansons a dirijat Concertul de Anul Nou de la Viena.

În cadrul seriei Marile Orchestre ale Lumii, pe 21 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului, va avea loc concertul susţinut de Royal Concertgebouw, sub bagheta lui Mariss Jansons, care îl va avea ca solist pe Emanuel Ax (64 de ani) –  laureat Grammy şi profesor la Julliard School. Programul va include Concertul Nr.3 în Do minor pentru Pian şi Orchestră Op. 37 de Ludwig van Beethoven. 

Cotidianul britanic „The Guardian” scria în 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit criticilor de specialitate, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment”. 

Jansons este laureat al unui Premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw, la rândul ei în top 10 cele mai bune orchestre din lume, potrivit unei ierarhii Gramophone din 2008. Dirijorul deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru ştiinţă şi artă“. 

Mariss Jansons s-a născut pe 14 ianuarie 1943 în Letonia ocupată de sovietici. Mama sa, evreică, a fost forţată să se ascundă pentru a putea naşte şi avea să se stingă din viaţă câţiva ani mai târziu, în ghetoul din Riga. Tatăl, Arvid, era dirijor, iar Mariss Jansons şi-a petrecut copilăria la opera din Riga. 

„Obişnuiam să-mi construiesc instrumente din două beţe şi să fac muzică în felul meu. Dar n-am fost de unul singur; încă de timpuriu am luat lecţii de dirijorat şi am asistat la repetiţiile şi la concertele tatălui meu“, a declarat Mariss Jansons pentru cotidianul britanic „The Guardian”. 

În aceeaşi seară, pe 21 septembrie, de la ora 22.30, pe scena Ateneului Român, una dintre cele mai cunoscute orchestre din Marea Birtanie şi din lume, Academy of Saint Martin in the Fields, îi va oferi publicului un program integral cu lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy. La pupitru se va afla Sir Neville Marriner (89 de ani), unul dintre cei mai de seamă dirijori din lume, laureat al mai multor premii Grammy, iar solist va fi Boris Brovtsyn (36 de ani, vioară).

Un concert cu intrare liberă se va desfăşura în dimineaţa zilei de 21 septembrie – acesta  face parte din serie Muzica Secolului XXI – Enescu şi Contemporanii săi. Duo-ul Laurent Albrecht Breuninger (vioară) & Thomas Duis (pian) va susţine de la ora 11.00 un recital cu lucrări de Debussy, Ravel şi Enescu, la Sala Mică a Palatului. De la ora 17.00, la Ateneul Român, va avea loc recitalul extraordinar al pianistului francez Jean-Claude Pennetier (71 de ani). 

De asemenea, publicul din ţară va putea asculta mai multe concerte extraordinare, în cadrul Festivalului Enescu. La Craiova, de la ora 19.30, la Sala Filarmonicii „Oltenia” va concerta Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon,  Săndel Smărăndescu – contrabas). La Sibiu, cunoscutul muzician Jordi Savall, supranumit „regele muzicii vechi” va susţine, alături de ansamblul Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya, concertul extraordinar La Dinastia Borgia, care spune povestea legendarei familii Borgia. 

Festivalul „George Enescu”, care se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie 2013, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite