Marele arhitect Ion Mincu, revelat publicului la Muzeul Naţional de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 12 martie, începând cu orele 12.00, la conferinţa „Ioan Mincu. De la desenul de arhitectură la opera finită“, care va avea loc în expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150 +“ (intrarea din Str. Ştirbei Vodă nr 1-3). Conferinţa va fi susţinută de arhitectele Andreea Pop şi Ioana Petrescu, alături de Elena Olariu, şef Secţie Arte Grafice a MNAR.

În deschiderea conferinţei se va prezenta conceptul editorial care a stat la baza publicării primului volum din repertoriul desenelor de arhitectură realizate de Ioan Mincu, publicat de Editura Muzeul Naţional de Artă al României la finalul anului 2015. Întâlnirea are loc în expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150 +, deoarece aceasta valorifică ineditul fond artistico-documentar realizat de Alexandru Odobescu şi Henri Trenk, dezvăluind şi povestea Colecţiei de Artă Veche Românească a muzeului.

Expozitia Colectia de Arta Veche Romanească. 150+ este un demers ce isi propune sa spuna publicului povestea Colectiei de Arta Veche Romaneasca si in acelasi timp sa puna in valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, ramas inedit pana in zilele noastre. Din acest fond sunt expuse 105 desene, restul, impreuna cu lucrarile de pictura realizate de Trenk, sunt incluse in catalog, care devine astfel prima restituire integrala a fondului Trenk de la MNAR.

Povestea Colecţiei de Artă Veche Românească a început în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu şi documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elveţian Henri Trenk.

Expoziţia  Colecţia de Artă Veche Românească.  150+ pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colecţia de Artă Veche Românească, care şi-au recuperat "istoriile personale" în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea ţarului Boris Godunov păstrat la mănăstirea Bistriţa.

image

Participarea la conferinţă se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie (10 lei). Ulterior conferinţei se poate vizita expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească.  150+, care va fi deschisă până pe data de 31 martie 2016.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite