Lupul- laitmotiv, în expoziţia Gabrielei Culic, „Aşa este, dacă vi se pare“

Lupul- laitmotiv, în expoziţia Gabrielei Culic, „Aşa este, dacă vi se pare“

Lupul, leitmotiv în expoziţia Gabrieli Culic, "Aşa este, dacă vi se pare", vernisată, marţi, la ICR, de la ora 18.00

Expoziţia "Aşa este, dacă vi se pare" realizată de Gabriela Culic va fi vernisată, marţi, 19 martie, de la ora 18.00,  în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), în prezenţa artistei, a curatorului Mălina Ionescu, a interpretei de jazz Maria Răducanu şi a invitaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Noul proiect expoziţional al Gabrielei Culic – Aşa este, dacă vi se pare- marchează o schimbare de atitudine care operează pe mai multe planuri. O nouă tematică coincide cu un nou raport între suprafaţă, materialitate, element grafic şi o modificare la nivel profund a dinamicii dintre reprezentare şi ambivalenţa/ plurivalenţa de sensuri ale motivului. Expoziţia surprinde punctul de întâlnire dintre etape diferite din creaţia sa: seria expresiei gestuale abstracte, seriile dedicate zborurilor (aripilor), se întâlnesc cu noua serie - începutul unei alte etape în creaţia sa- în care artista, redefinindu-se pe sine, intră într-un nou tip de dialog cu privitorul – mai puţin direct, dar în acelaşi timp mai deschis şi mai participativ", afirmă curatorul expoziţiei Mălina Ionescu.

Laitmotivul expoziţiei este lupul, iar titlul este inspirat de numele unei piese de teatru, "Aşa e, (dacă vi se pare)", scrisă de celebrul dramaturg italian Luigi Pirandello, " De ce am ales lupul ca laitmotiv al expoziţiei multimedia Aşa este, daca vi se pare? În acest timp al globalizarii, al cuceririi şi mutaţiilor in spatiu, se simte tot mai acut senzaţia de goană, anularea timpului personal, noi forme de aviditate, noi forme de agresiune.

Se spune că în om există doi lupi, unul alb şi altul negru. Unul e în fata, altul e în umbra , dupa colţ. Unul e hrănit mai bine, altul e mai slab, depinde de intenţia noastra, a fiecaruia. Realitatea fiecăruia se cladeşte pe o percepţie individuală, subiectivă, ca în lucrarea reflectată cu multiple sensuri, deformări, ce constituie cheia expoziţiei. Asa este, daca vi se pare” este un titlu care vorbelte de puterea intuiţiei şi în final de puterea alegerii", declară artista Gabriela Culic.


Gabriela Culic este licenţiată a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti,  secţia Pictura, în 2003. I-a avut profesori pe Tudor Nicolau, Petru Lucaci, Teodor Moraru. A avut numeroase expoziţii personale în ţară şi în străinătate. Printre cele mai importante se numără cele vernisate  la ICR Bucureşti, ICR Viena, ICR Berlin, Muzeul Cotroceni, Palatul Cantacuzino, Muzeul Naţional de Artă din Republica Moldova, Muzeul Kaisersteinbruch Viena, Galeria Kunst Klinger Contemporary Viena, MACSB.  Printre cele mai importante distincţii obtinuţe de artistă  sunt Premiul Muzeului National de Arta al Moldovei în 2017 în cadrul Bienalei Internaţionale de Pictură, Trofeul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Artmuseum la Bienala Internaţională de Pictură 2015, Premiul Saloanele Moldovei de la Muzeul de Artă din Bacău 2018. Are lucrări în colectii particulare din România, SUA, Canada, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franţa.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: