Lungmetrajul „Nu mă atinge-mă”, regizat de Adina Pintilie, selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin

Lungmetrajul „Nu mă atinge-mă”, regizat de Adina Pintilie, selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin

„Nu mă atinge-mă” a fost selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin               FOTO: aarc.ro

„Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not), filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecţionat pentru cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (15-25 februarie), marcând astfel o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not) reuneşte oameni din întreaga Europă: Laura Benson(Anglia/Franţa), Tomas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) şi Dirk Lange (Germania), informează un comunicat de presă emis cu această ocazie.

Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susţinut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia şi Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.

Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esenţial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, TOUCH ME NOT îşi propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranţa şi libertatea de expresie, să creeze un spaţiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să îşi reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.

„Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, a declarat Pintilie.

                                                                                                    (Foto: en.unifrance.org/)    

„Mai întâi de toate, permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru că ne-aţi oferit marea oportunitate de a vedea TOUCH ME NOT pentru festivalul nostru. Cu toţii am fost profund impresionaţi, de aceea vă rog să acceptaţi felicitările mele”, scrie Dieter Kosslick, directorul festivalului, în scrisoarea oficială de invitaţie.

Laura Benson (foto: dreapta) este o actriţă franceză de origine britanică şi profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant. Joacă în "The Lover" de Jacques Doillon în 1987 şi în anul urmator, în "Dangerous Liaisons" de Stephen Frears. Apoi este aleasa de Alain Resnais în "I Want to Go Home" (1990), Robert Altman ("Ready-to-wear", 1994) şi Patrick Timsit ("The American", 2004).                                                                                                                                                                                                                                                                                         (Foto: imdb.com)

Tómas Lemarquis  (foto: dreapta( actor de origine islandezo-franceza, a studiat teatru la Cours Florent în Paris (unde a fost coleg de clasa cu actriţa Audrey Tautou), şi la Reykjavík School of Fine Arts din Islanda. Este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru apariţia sa în 2003 în filmul islandez "Nói Albínói". Recent, el a apărut în filme precum “Blade Runner 2049”, "Snowpiercer" şi "X-Men: Apocalypse". A câştigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internaţional de Film Rotterdam, Premiul principal de producţie la Torino Filmlab şi premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internaţional de Film Sarajevo şi a fost selectat în Atelier Cinefondation din Cannes şi la piaţa de finanţare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneţia.


   

                                                                                                            

                                                                                                             (foto: cinemagia.ro)

Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Adina Pintilie (foto: dreapta) este o tânără regizoare română de film, multipremiată în festivaluri prestigioase din întreaga lume. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. Documentarul său NU TE SUPĂRA, DAR (realizat cu sprijinul televiziunii culturale ARTE France, al TVR şi al Centrului Naţional al Cinematografiei), a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2007, a fost inclus în selecţia Best of Fests a Festivalului Internaţional de Documentar IDFA Amsterdam (cel mai important festival european de documentar), a obţinut Marele Premiu Golden Dove pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Documentar DOK Leipzig şi a fost selecţionat/premiat în peste 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varşovia, etc. Cel mai recent mediu-metraj al său OXYGEN a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Rotterdam 2010 si a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj şi Premiul "Tânără speranţă" la Premiile GOPO 2011. Cel mai recent scurtmetraj al său, JURNAL #2, o coproductie Olanda-Romania, a câştigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun film semnat de o regizoare in cadrul Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Oberhausen 2013, în vreme ce scurtmetrajul său anterior BALASTIERA #186 a fost selecţionat la categoria Scurt-metraje de Autor în cadrul Festivalul De Film de la Locarno 2008.

(Foto: aarc.ro)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: