Lungmetraje regizate de Mel Gibson, Tom Ford, Terrence Malik şi Pablo Larrain, în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia (31 august -10 septembrie) va include în selecţia sa oficială numeroase drame în limba engleză, cu mulţti actori celebri în distribuţie şi regizate de celebrităţi precum Mel Gibson, Tom Ford, Pablo Larrain, Antoine Fuqua şi Damian Chazelle, dar şi cele mai noi filme ale unor regizori de renume, precum Emir Kusturica, Terrence Malik, Francois Ozon şi Wim Wenders, potrivit news.ro.

Selecţia din acest an a competiţiei oficiale de la Veneţia deţine toate ”ingredientele” de care festivalul are nevoie pentru a se impune ca o platformă viabilă de lansare a unor filme care vor impresiona în următorul sezon cinematografic. Anul trecut, Festivalul de la Veneţia a lansat lungmetrajul ”Spotlight”, desemnat cel mai bun film la gala premiilor Oscar din acest an, iar la ediţiile anterioare, ”Birdman” şi ”Gravity”, două pelicule care au câştigat la rândul lor mai multe premii Oscar, potrivit variety.com.

Filmul ”Hacksaw Ridge”, regizat de Mel Gibson, îl are în rolul principal pe Andrew Garfield, interpretul personajului Desmond T. Doss, un medic militar care nu purtat niciodată o armă asupra lui în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Desmond T. Doss a fost primul ”obiector de conştiinţă” din istoria americană, care a fost recompensat cu Congressional Medal of Honor. Obiectorii de conştiinţă sunt persoane care refuză să presteze serviciul militar la care sunt obligate conform legii, în calitatea lor de cetăţeni ai unui stat, invocând motive temeinice de conştiinţă (nonviolenţa) sau religioase (porunca ”să nu ucizi“). Acest film, ce va fi proiectat în afara competiţiei, va fi lansat în Statele Unite pe 4 noiembrie de studiourile Lionsgate.

”Nocturnal Animals”, regizat de Tom Ford, va fi proiectat în competiţia oficială de la Veneţia. Acest thriller, cu o acţiune plasată în universul artelor frumoase din Los Angeles şi în universul underground al criminalităţii din Texas, este al doilea film regizat de renumitul designer, după ”A Single Man”, care a avut premiera la Veneţia în 2009. Filmul ”Nocturnal Animals” îi are în rolurile principale pe actorii Amy Adams şi Jake Gyllenhaal.
Amy Adams va păşi cel mai probabil de două ori pe covorul roşu de la Veneţia. Actriţa americană joacă rolul principal şi în filmul ”Arrival”, de Denis Villeneuve, anterior intitulat ”Story of Your Life”, în care interpretează o expertă în lingvistică recrutată de guvernul american, după ce o navă extraterestră se prăbuşeşte pe Terra.
Actriţa Natalie Portman apare şi ea în două filme ce vor fi proiectate la Mostra 2016: mult aşteptatul ”Jackie”, un film biografic dedicat lui Jacqueline Kennedy Onassis, regizat de Pablo Larrain, şi ”Planetarium”, de Rebecca Zlotowski, o peliculă despre două surori care pot să comunice cu fantome.

Filmul care va deschide festivalul de la Veneţia din acest an, ”La La Land”, de Damien Chazelle, este un tribut adus Epocii de Aur de la Hollywood şi musicalurilor produse în acea perioadă. Pelicula, ai cărei protagonişti din Ryan Gosling şi Emma Stone, va avea premiera mondială în competiţia festivalului veneţian pe 31 august.
”The Magnificent Seven”, de Antoine Fuqua, un remake al westernului clasic omonim, va avea premiera mondială la Toronto, în deschiderea festivalului canadian, pe 8 septembrie. Apoi, acelaşi film, în cadrul unei coincidenţe extrem de rare în lumea filmului, va fi închide Festivalul de la Veneţia, pe 10 septembrie, când va fi proiectat în afara competiţiei. De obicei, festivalul de la Veneţia, care începe primul, proiectează filme de anvergură înainte de festivalul de la Toronto.


Terrence Malik va reveni şi el la Veneţia cu un documentar IMAX intitulat ”Voyage in Time”, narat de Cate Blanchett şi descris ca ”o celebrare a Universului, o descriere a timpului întreg, de la începuturi şi până la colapsul lui final”.

Robustul contingent american de şase filme care vor concura pentru trofeul suprem de la Veneţia - Leul de Aur - conţine şi pelicula ”The Bad Batch”, cu Jim Carrey şi Keanu Reeves în distribuţie, o poveste distopică, regizată de cineasta iraniano-americană Ana Lily Amiropour, a cărei acţiune este plasată într-o zonă pustie din Texas.
Tot în competiţie va rula şi filmul american ”The Light Between Oceans”, cu Michael Fassbender, Alicia Vikander şi Rachel Weisz, regizat de Derek Cianfrance. Acest film, cu o acţiune plasată în jurul unui far maritim izolat de pe coasta Australiei după Primul Război Mondial, va intra în cinematografele nord-americane pe 2 septembrie.
O dramă din universul boxului, ”The Bleeder”, în care actorul Liev Schreiber îl interpretează pe Chuck Wepner, un vânzător de băuturi alcoolice şi pugilist ocazional din New Jersey, care, la vârsta de 35 de ani primeşte şansa de a boxa împotriva lui Muhammad Ali, va fi proiectat în afara competiţiei. Pelicula le are în alte roluri principale pe actriţele Naomi Watts şi Elisabeth Moss şi este regizat de canadianul Philippe Falardeau, al cărui lungmetraj ”Monsieur Lazhar” a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2012.
”On the Milky Road”, regizat de Emir Kusturica, este un film epic de aventuri, în care Kusturica însuşi interpretează rolul unui bărbat prezentat în trei etape diferite ale vieţii sale, portretizând inclusiv un vânzător de lapte din timpul războiului care are o aventură cu o femeie interpretată de Monica Bellucci.
Wim Wenders, o prezenţă constantă la Veneţia, va prezenta de această dată în celebrul cinematograf Lido o dramă turnată în 3D, ”The Beautiful Days of Aranjuez”, bazată pe o piesă de teatru scrisă de Peter Handke, coscenaristul filmului său ”Wings of Desire”. Ca şi în ”Wings of Desire”, noul film semnat de Wim Wenders include un rol cameo al cântăreţului Nick Cave.

Printre celelalte filme regizate de cineaşti europeni de prestigiu şi care vor fi proiectate la ediţia 2016 a Mostrei se află filmul istoric ”Frantz”, regizat de Francois Ozon, cu actorul Pierre Niney în rolul principal; pelicula franceză ”Une Vie”, de Stephane Brizé, o adaptare a unui roman clasic scris de Guy de Maupassant; lungmetrajul despre Al Doilea Război Mondial ”Paradise”, regizat de apreciatul cineast rus Andrey Konchalovskiy; şi ”Brimstone”, debutul în limba engleză al regizorului olandez Martin Koolhoven, în care Dakota Fanning joacă rolul unei femei acuzate pe nedrept de crimă.
În competiţia veneţiană vor mai fi proiectate filmele “El ciudadano ilustre”, de Mariano Cohn, Gaston Duprat (Argentina, Spania), “Spira Mirabilis”, de Massimo D’Anolfi, Martina Parenti (Italia, Elveţia), “The Woman Who Left”, de Lav Diaz (Filipine), “La region salvaje”, de Amat Escalante (Mexic), ”Piuma”, de Roan Johnson (Italia), ”El Cristo ciego”, de Christopher Murray (Chile, Franţa), Questi Giorni”, de Giuseppe Piccioni (Italia).
În secţiunea Orizzonti, ce face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia, dedicată filmelor reprezentative pentru noile tendinţe şi mijloace de expresie artistică din cinematografie, va fi proiectat şi filmul românesc ”Prima noapte”, de Andrei Tănase, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Alfredo Minea, Cristiana Luca, Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu
Tot în selecţia oficială de la Veneţia se află şi secţiunea Cinema nel Giardino, în care vor fi proiectate filmele următoare: “Inseparables”, de Marcos Carnevale (Argentina), “Franca: Chaos and Creation”, de Francesco Carrozzini (Italia, SUA), “In Dubious Battle”, de James Franco (SUA), “The Net”, de Kim Ki-duk (Coreea de Sud), “Summertime”, de Gabriele Muccino (Italia), “The Secret Life of Pets”, de Chris Renaud, Yarrow Cheney (SUA), “Robinu”, de Michele Santoro (Italia) şi “My Art”, de Laurie Simmons (SUA).
Selecţia oficială a festivalului cuprinde în acest an 55 de filme, ce au fost alese din cele 1.468 de lungmetraje propuse organizatorilor.
Tot joi au fost anunţate şi filmele ce vor fi proiectate în cele două secţiuni paralele ale Festivalului de la Veneţie - Settimana Internazionale della Critica şi Giornate degli Autori.
Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia se va desfăşura în perioada 31 august - 10 septembrie.
Cineastul britanic Sam Mendes va prezida juriul Festivalului de Film de la Veneţia, care va alege câştigătorii din competiţia oficială a ediţiei din 2016. Lui i s-au alăturat acum cântăreaţa, regizoarea şi scriitoarea Laurie Anderson, actriţa britanică Gemma Arterton, dramaturgul şi scenaristul italian Giancarlo De Cataldo, actriţa germană Nina Hoss, actriţa franceză Chiara Mastroianni, regizorul american Joshua Oppenheimer, regizorul venezuelean Lorenzo Vigas şi actriţa şi cântăreaţa chineză Zhao Wei.

Juriul secţiunii Venezia 73 va acorda trofeele Leul de aur (pentru cel mai bun film), Leul de argint (marele premiu al juriului, cea mai bună regie), Coppa Volpi (cea mai bună interpretare masculină, cea mai bună interpretare feminină), Marcello Mastroianni (pentru actor/actriţă la debut), premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul special.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite