Luna Verdi, la Opera din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La împlinirea celor 110 ani de la moartea compozitorului, Opera Naţională Bucureşti dedică luna ianuarie lui Giuseppe Verdi, prin programarea operelor acestuia din repertoriu. Pentru iubitorii genului liric, data de 27 ianuarie 1901 înseamnă trecerea în nefiinţă a compozito-rului Giuseppe Verdi, care a lăsat în urma sa o creaţie inegalabilă.

La 22 ianuarie 1901, Italia se cutremura la aflarea veştii că ,,il maestro" Verdi, născut în 1813, era grav bolnav, zăcând în pat, într-o
cameră de hotel din Milano. Cei de la primărie le-au cerut vatmanilor să nu mai claxoneze, pentru a nu tulbura odihna compozitorului. La 27 ianuarie, Verdi, în vârstă de 88 de ani, s-a stins şi toată Italia s-a îmbrăcat în doliu.

În ziua funeraliilor, 200.000 de persoane l-au însoţit pe ultimul drum, iar o lună mai târziu, la 27 februarie, mulţimea se înghesuia din nou pentru a asista la transferul rămăşiţelor sale pământeşti în casa de odihnă a muzicienilor, pe care însuşi Verdi o fondase.

Sub bagheta lui Arturo Toscanini, o orchestră  interpreta „Va, pensiero", actul al III-lea cu corul sclavilor din „Nabucco", operă pe care el o compusese cu  şaizeci de ani în urmă, după ce trăise o dramă cruntă: moartea soţiei, Margherita Barezzi, şi a copiilor lor, din cauza tuberculozei. Străduindu-se să-şi depăşească suferinţa, Verdi a compus „Nabucco" (1842), cu care a luat prin surprindere lumea muzicală italiană.

Imn al rezistenţei

Pentru această operă, Verdi a folosit o orchestră de dimensiuni mari, creând o muzică mult mai amplă decât oricare altă creaţie de belcanto realizată până atunci. „Nabucco" conţinea aluzii politice, ceea ce făcea din autorul său un simbol al rezistenţei împotriva dominaţiei austriece. Verdi era tot atât de proitalian, precum era Wagner de progerman. Curând, melodia corului „Va, pensiero" a început să fie cântată în toată Italia, transformându-se într-un imn al rezistenţei.

Pentru mulţi italieni, Verdi simboliza această stare de spirit, câţiva ani mai târziu numele lui apărând într-un acrostih: „Vittorio Emmanuelle, Re d'Italia".

După „Nabucco", Verdi a scris alte opere de succes, „Lombarzii" (1843) şi „Ernani" (1844), „Rigoletto" (1851), „Trubadurul" şi „La Traviata" (ambele terminate în 1853). Multe dintre aceste titluri le veţi putea asculta la Opera Naţională Bucureşti (ONB), care va dedica toată luna ianuarie lui Giuseppe Verdi.

Seria spectacolelor închinate compozitorului s-a deschis sâmbătă la Opera Naţională Bucureşti (ONB), cu reprezentaţia  „Rigoletto",
cu tenorul Robert Nagy în rolul Ducelui şi, la pupitru, dirijorul Cornel Trăilescu.

„Aida", cea mai populară

În 1853, Verdi a compus  „Trubadurul", operă pe care publicul a primit-o într-o atmosferă frenetică. În acelaşi an, la 6 martie, „La Traviata", inspirată din romanul „Dama cu camelii" de Alexandre Dumas-fiul, era reprezentată la Teatrul Fenice din Veneţia.

Prin operele sale, Verdi a devenit un adevărat erou naţional, deşi ca om a fost un ursuz şi introvertit, renumit pentru accesele sale de furie revărsate asupra soliştilor şi instrumentiştilor, fiind supranumit ,,il orso" (ursul). Opera „Aida" (1871), realizată pentru noua clădire a operei din Cairo, a devenit cea mai populară creaţie a sa.

După ce a compus „Otello" (1887) şi „Falstaff" (1893), Verdi a rămas, în istoria operei, drept cel care a dominat jumătate de secol teatrele din Italia, pentru ca mai apoi să cucerească aplauzele întregii lumi.

Program la Opera Naţională Bucureşti

Duminică, 16 ianuarie. „I due Foscari" („Cei doi Foscari"), tragedie lirică compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, după piesa lui George Gordon Byron. În variantă de operă în concert, în sala mare a teatrului, soprana Silvia Sorina Munteanu va debuta în rolul Lucreziei Contarini. Dirijior: Iurie Florea.

Joi, 20 ianuarie. Pe scena teatrului liric bucureştean va fi reprezentată „La Traviata", sub conducerea dirijorului Vlad Conta.

Sâmbătă, 22 ianuarie.  „Nabucco" va putea fi ascultată sub bagheta dirijorului Iurie Florea.  Spectacolul aniversar va fi dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu.

Vineri, 28 ianuarie
. La o zi după data de 27 ianuarie, ziua când a murit Verdi, ciclul de spectacole care îi sunt închinate compozitorului la ONB se va încheia cu o altă reprezentaţie cu „I due Foscari", cu baritonul Eduard Tumagian, în rolul lui Francesco Foscari.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite