Lumea Vrăjitoarelor din România: „Poţiuni pentru iubire, bani şi Facebook“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Instagram / luciasekerkova
FOTO Instagram / luciasekerkova

Intitulată „Vrăjitoare”, colecţia de fotografii semnate de Sekerková Bláhová invită la o călătorie  pentru o înţelegere mai aprofundată a noii generaţii de vrăjitoare din România.

Tânăra artista Lucia Sekerková Bláhová, în vârstă de 27 de ani, vine dintr-un mic oraş numit Stará Turá din Slovacia şi trăieşte în prezent la Munchen, împreună cu soţul ei. În calitate de artist, pasiunea şi talentul ei pentru fotografia în stil documentar au condus-o să spună poveştile comunităţilor marginalizate. Fascinaţia ei faţă de creştinism e inspirată de modul în care a fost crescută,  intrigată fiind şi de practicile  altor religii. Ea a început să-şi folosească arta ca o modalitate de a-şi înţelege identitatea.

Colecţia de fotografii intitulată „Vrăjitoare”, semnată de Sekerková Bláhová, e menită să familiarizeze publicul cu universul vrăjitoarelor din zilele noastre. Proiectul a început în 2013, inspirat de un video în care  era prezentată afacerea înfloritoare de care se bucura o femeie romă ce profesa ca vrăjitoare. Datorită simţului său estetic şi cu sprijinul unui prieten, etnologul Ivana Šusterová, ea a petrecut patru ani surprinzând vieţile private şi publice ale vrăjitoarelor rome. Explorând vrăjile şi poţiunile,  profilurile de pe reţelele sociale şi priceperea lor în afaceri,  artista prezintă prin proiectul său vrăjitoarele secolului XXI.

Publicaţia refinery29.com  prezintă o serie de fotografii, iar fiecare reprezintă o frântură din cotidianul populat de tradiţii, ritualuri şi obiceiuri celebrate de vrăjitoarele fotografiate. 

captura

În prima fotografie, o tânără vrăjitoare numită Selena (foto sus) se prezintă într-un port ce aminteşte de Fecioara Maria, afişând cărţile de tarot. În comunitatea romă valahă, fetele tinere trebuie să fie fecioare până la căsătorie, altfel ele sunt dezonorate, iar părinţii băiatului aleg o mireasă pentru fiul lor pentru care plătesc. Preţul depinde de reputaţia mirelui şi a familiei sale, de vârsta şi frumuseţea ei. Dacă are puteri magice, moştenite din  mamă în fiică, acest lucru poate fi un avantaj, pentru că în felul acesta va putea aduce în casă mai mulţi bani. Vrăjitoarea Selena a fost fotografiată în casa mătuşii sale, Amalia, în Bucureşti, în 2014, mai precizează comentariul ataşat fotografiei. 

Pentru aceste vrăjitoare, vocaţia  lor este un "dar", ceva ce au dobândit la naştere, o îndemânare pe care Dumnezeu le-a dat-o. Astfel, vrăjitoarea Danusia (foto jos) este prezentată ca fiind singura care foloseşte magia albă. 

captura

„Nu vreau să-i rănesc pe alţii”, spune ea.  

Credinţa în Dumnezeu nu-i dă voie să folosească vrăji, ci doar rugăciuni. Acesta e motivul pentru care artista a fotografiat-o cu mâinile în poziţie de rugăciune. Am folosit bliţul şi televizorul din spatele ei pentru a crea un fel de efect digital care să redea un fel de aureolă  inspirată de iconografia religioasă.

Colecţia mai evocă şi o perspectivă a clienţilor care oferă sume de bani importante pentru a se descotorosi de necazuri. O imagine arată un client înainte de a începe ritualul. Fiecare client trebuie sa aibă capul acoperit cu o pânză alba, pentru că nu trebuie sa vadă desfăşurarea ritualului patronat de către vrăjitoare. Excepţional, în acest caz, ritualul a fost filmat şi postat pe profilul Facebook al vrăjitoarei pentru a-i spori popularitatea. 

Iubirea, unul dintre cele mai des invocate motive pentru care clienţii chinuiţi recurg la vrăjitoare, este de asemenea foarte bine evidenţiată aşa cum e ea celebrată în cadrul comunităţii de vrăjitoare.

captura

Artista surprinde, astfel, vrăjitoarea Brăţara Buzea, în timp ce face o binecuvântare pentru nepotul ei înainte de a începe o ceremonie de logodnă. Data logodnei are loc cu ocazia " Sânzienelor ", sărbătorită anual, pe 24 iunie. Se spune că în timpul solstiţiului de vară, cerurile se deschid, fiind cea mai puternică noapte pentru vrăji magice, mai ales pentru vrăjile de dragoste conform credinţelor populare.

Bláhová consideră că unele femei, în special vrăjitoarele mai în vârstă, au fost preocupate de modul în care internetul a făcut vrăjitoria mai accesibilă clienţilor potenţiali, subliniind că unii fani mai tineri ai vrăjitoarelor urmăresc pas cu pas ritualurile lor „desecretizate” în era reţelelor sociale.  

 "Atmosfera mistică, presupusă de un ritual, devine foarte interesantă când, de pildă, o tânără vrăjitoare îşi face un selfie cu un iPhone modern, înainte de un ritual, pentru profilul ei de vrăjitoare de pe Facebook. Datorită internetului, munca vrăjitoarelor este mult mai uşoară şi mai accesibilă clienţilor", a explicat Bláhová, citată de wired.com.

Video postat de vrăjitoarea Buzea Bratara Sunita. Imaginile surprind vizita unor jurnaşişti ruşi REN TV

    

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite