"Lumea e a mea", premiat la Karloly Vary, lăudat de presa internaţională: „Intensitatea jocului actorilor şi energia filmului sunt impresionante” - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul "Lumea e a mea" a fost realizat fără buget din partea CNC
Filmul "Lumea e a mea" a fost realizat fără buget din partea CNC

După ce a câştigat Menţiunea specială a juriului în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, filmul "Lumea e a mea", regizat de debutantul Nicolae Constantin Tănase s-a bucurat de cronici elogioase în presa internaţională.

Este a doua distincţie importantă pentru lungmetraj, care a obţinut şi Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF. Prezent la gala de închidere de sâmbătă seara, regizorul i-a mulţumit echipei sale, fără de care filmul independent nu ar fi ajuns pe marele ecran. 

"Lumea e a mea" este o producţie Libra Film şi deFILM şi a fost realizat fără sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, proiectul fiind respins la concurs, în secţiunea dedicată debuturilor. Primele reacţii ale presei internaţionale anticipau un premiu pentru "Lumea e a mea". 

„E un debut promiţător al regizorului Nicolae Constantin Tănase şi al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine şi dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de feţele protagonistelor, care trec prin chinurile şi suferinţele iubirii şi maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază „The Hollywood Reporter”. 

„Intensitatea jocului actorilor şi energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc şi că, deşi a fost produs cu foarte puţini bani, arată „de milioane”. 

„Variety” laudă performanţele actriţelor descoperite de regizor şi scrie că filmul anunţă o nouă voce cu personalitate în cinema-ul românesc. 

„Aratând mult mai bine decât lasă să se întrevadă bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afişează tupeu – pe ecran şi în afara lui – demonstrând că e posibil să faci lungmetraje româneşti bune şi fără bani de la Centrul Naţional al Cinematografiei”, notează publicaţia americană.

Juriul East of the West – secţiune dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film - a fost alcătuit din Gaby Babić, directorul festivalului goEast din Wiesbaden, Alexis Grivas – directorul Greek Film Center şi co-fondatorul Guadalajara International Film Festival, regizorii Ivan I. Tverdovsky şi Tomáš Luňák, şi producătoarea ucraineană Olena Yershova. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite