LIVE Festivalul Dilema Veche: care e relaţia între identitatea locală şi cea europeană?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dilema veche

Cetatea Alba Carolina a fost renovată (cu fonduri europene), iar oraşul Alba Iulia îşi reconstruieşte acum identitatea în jurul centrului său istoric. Dar Alba Iulia este un oraş european. Aşa încât Festivalul Dilema Veche provoacă o dezbatere: care e relaţia între identitatea locală şi cea europeană? Invitaţii încearcă să afle câtă „Europă” încape într-un oraş cu o amprentă istorică şi culturală veche şi unică.

Moderatorul Cristian Ghinea discută cu Dacian Cioloş, Eric Maurice, Iulia Badea Guéritée şi cu Petre M. Iancu, încercând să identifice cele mai potrivite răspunsuri legate de identitatea românilor în contextul multicultural al Europei în care ne integrăm.

Comisarul român la Comisia Europeană Dacian Cioloş împarte din experienţa directă pe care a trăit-o în cadrul activităţii sale la Bruxelles, subliniind că identitatea se asumă, nu se decretează. Iar atunci când are loc asumarea, individul poate spune că este el însuşi.

Cu cât România întârzie să-şi asume adevărata identitate, cu atât mai mult va întârzia alinierea la identitatea mai complexă, cea europeană. Însă şi-a exprimat speranţa fermă că în următorii ani ţara noastră va cunoaşte schimbări importante, care vor aduce mari progrese.

Editorialistul Eric Maurice s-a alăturat discuţiei şi a atras atenţia asupra ostilităţilor care se nasc între diferitele etnii, diferitele niveluri de clasă şi de status, care pot eroda unitatea grupurilor sociale şi care îndepărtează de la obiectivul important de identificare, atât la nivel individual, cât şi colectiv. 

Călătorind ne dăm seama că putem avea sentimente faţă de o altă ţară sau chiar un alt continent. Nu este greu să ne dăm seama, astfel, că există o diferenţă importantă între identitatea asumată a americanilor şi cea a europenilor, de exemplu. Iar identitatea asumată foloseşte la construcţia unui stat, adaugă editorialistul francez, şi nu poate fi creată în mod artificial.

Jurnalistul Petre Iancu, unul dintre profesioniştii care este bine ancorat în societatea din Germania prin natura profesiei sale, şi-a început intervenţia printr-o exclamaţie: „Europa este bătrână”, parafrazându-l pe Andrei Pleşu.

Deşi trăieşte în Germania şi scrie pentru media germane, jurnalistul se simte în continuare extrem de apropiat de locurile natale, însă Europa este mult mai mare decât suntem noi obişnuiţi să credem, a dezvăluit el.

Acum încercăm să construim o identitate europeană, dar nu ştim exact de ce, a subliniat jurnalistul. Când vedem Europa din punct de vedere sincronic şi diacronic observăm că Europa poate fi atât un paradis, cât şi un infern (făcând o paralelă între paradisuril fiscale de astăzi şi ororile sociale de la Auschwitz, din trecut). Europa este locul unde s-a inventat comunismul şi nazismul, Europa de astăzi încearcă să depăşeasă aceste „rele infernale”, fiind un proiect care depăşeşte dimensiunile economice, agricole, industriale – este un proiect al Libertăţii.

„Nu cred că ne permitem, ca europeni, aşezaţi la Porţile Europei să fie încălcate în picioare principiile universale ale umanităţii”, a spus Petre Iancu, principii pe care se bazează identitatea Europei. Orice încălcare riscă să scoată Europa din filele cărţilor şi să cadă în dizgraţie, iar lupta împotriva alienării cere o activitate continuă şi susţinută.

Germanii şi-au asumat trecutul nazist, printr-un proces extrem de conştient, dar la noi este o prăpastie adâncă. „O identitate europeană presupune să vedem trecutul nostru într-un mod compatibil, dacă nu neapărat identic”, a încheiat jurnalistul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite