Lieduri şi romanţe de Schubert şi Brahms, miercuri seară, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Filarmonicii "George Enescu"
Corul Filarmonicii "George Enescu"

Filarmonica „George Enescu” anunţă un nou concert cu public susţinut, de astă dată, de corul instituţiei. Ultimul concert coral din stagiune este programat miercuri, de la la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul este alcătuit din capodopere ale genului semnate Franz Schuber şi Johannes Brahms, majoritatea chiar în primă audiţie pe scena Ateneului. La reuşita acestei seri muzicale vor mai contribui substanţial soliştii Geanina Munteanu, Ştefania Boloş, Vasile Orheian, Florian Costea, Ionuţ Popescu şi pianistul Andrei Licareţ, potrivit unui comunicat al FGE.

"Concertul din 16 iunie reprezintă o reluare a concertelor acapella, cu un program cu lucrări inedite de Schubert si Brahms, alături de celebrele Neus Liebeslieder de Johannes Brahms", declară Iosif Ion Prunner, coordonatorul Corului Filarmonicii "George Enescu".

De peste şapte decenii Corul Filarmonicii „George Enescu” este o prezenţă vie şi onorantă în viaţa muzicală românească şi internaţională.

Înfiinţat în anul 1950, şi-a cucerit, în timp, renumele de ansamblu de elită. Din 1997, formaţia este condusa de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Repertoriul abordat a acoperit atât producţiile secolelor trecute cât şi creaţia contemporană. Pe lângă partiturile vocal-simfonice consacrate, muzicienii au oferit mai des, în ultimii ani, dificile şi ambiţioase compoziţii a cappella.

Miercuri, 16 iunie ora 19, Ateneul Român
Concert coral cu public
Corul Filarmonicii "George Enescu"

vizual 16 iunie

Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
Solişti
GEANINA MUNTEANU
ŞTEFANIA BOLOŞ
VASILE ORHEIAN
FLORIAN COSTEA
IONUŢ POPESCU
La pian
ANDREI LICAREŢ

Program
Franz Schubert
Begräbnisslied
Johannes Brahms
12 Lieder und Romanzen, op. 44
Franz Schubert
Majestätsche Sonnenrosse
Dessen Fahne Donnerstürme wallte
Unendliche Freude
Trinklied im Winter
Willkommen, lieber schöner Mai
Trinklied
Fischerlied
Gondelfahrer
Im Gegenwärtigen Vergangenes
Johannes Brahms
Neue Liebeslieder, op. 65


Biletele ( pentru 50% din capacitatea sălii) se pot procura, începând cu miercuri, 2 iunie, ora 12:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secţiunea „Calendar“.
Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 45
Categoria II: 40

Intrarea la concert este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte regulile impuse de protecţie şi distanţare.

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea.

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner (foto), membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Iosif Ion Prunner

Printre succesele notabile înregistrate în ultima perioadă se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017, în Oedip de Enescu, spectacol susţinut ulterior şi în deschiderea stagiunii curente a aceleiaşi instituţii muzicale britanice).

Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena FilarmoniciiIosif Ion Prunner începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal, directorul din acea vreme al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, îi încredinţa pianistului şi dirijorului conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră ale instituţiei. Din 2018, muzicianul este director general adjunct al Filarmonicii bucureştene.

În România a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Naţionala Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia şi a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi şi orchestre de prestigiu, dintre care menţionăm: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi orchestre precum Orchestra Naţionala a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

În 1991, a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite