Licitaţii & Galerii

Licitaţii & Galerii

Sotheby's, Amsterdam

160 de lucrări de artă postbelică şi contemporană din Colecţia Peter Stuyvesant s-au vândut de curând cu un preţ-record de 13,6 milioane de euro, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sotheby's, Amsterdam
Arta şi tutunul

Au fost scoase la licitaţie de către Sotheby's la Amsterdam, dar se aflau în posesia British American Tobacco Olanda. Colecţia a fost începută de Alexander Orlow, care, în 1960, a invitat 13 artişti din 13 ţări europene să creeze picturi pentru hala de producţie a companiei de tutun Turmac din Olanda, cu scopul de a înfrumuseţa locul de muncă. După amplasarea lor, productivitatea a crescut. Lucrarea „Dinosaurierei", de Martin Kippenberger, s-a dovedit cea mai costisitoare dintre cele licitate de Sotheby's, aducând peste un milion de euro. „Tête Tragique", de Karel Appel, a adus şi el 493.000 de euro.

Christie's, Londra
Un Tiţian pierdut

Doi fraţi, David Dickson şi Susan Priestley, care au pierdut milioane de lire ster-line după ce reprezentanţi ai Christie's nu au realizat că lucrarea pe care o scoteau la vânzare era un Tiţian, au căzut la pace cu casa de licitaţie. Suma cu care cea din urmă le-a cumpărat tăcerea nu este cunoscută, potrivit „The Telegraph".

Cei de la Christie's au afirmat că pictura „Salome ţinând capul Sf. Ion Botezătorul" este „din şcoala lui Tiţian", dar nu îi aparţine artistului renascentist însuşi. Vânzarea a fost finalizată în 1993, apoi, în 2001, pictura a intrat pe mâna colecţionarului Luigi Koelliker, care a susţinut că e un Tiţian care i-a aparţinut lui Carol I. În 2009, Sotheby's a scos la licitaţie lucrarea, acum autentificată ca aparţinându-i maestrului veneţian, indicând un preţ de pornire între patru şi şase milioane de lire.

Bonhams, New York
Record victorian

O zgardă de câine care i-a aparţinut lui Charles Dickens s-a vândut cu 11.590 de dolari la o licitaţie organizată de Bonhams. Compania nu anticipase să obţină mai mult de 4.000 - 6.000 de dolari. Obiectul din piele şi alamă era inscripţionat cu numele, adresa şi oraşul în care locuia autorul lui „David Copperfield", al „Cronicilor clubului Pickwick" şi al „Marilor speranţe".

Zgarda măsoară 58 de centimetri în lungime şi 3 centimetri în lăţime. Nu se ştie care dintre câinii lui Dickens o purta, dar trebuie să fi fost a unuia dintre cei mai solizi. Autorul lui „Nicholas Nickleby" deţinea două exemplare din rasa Newfoundland şi un St. Bernard. Ultimul record al lui Dickens în circuitul licitaţiilor era de 9.150 de dolari; atât a considerat un fan că merită o scobitoare din fildeş şi aur care s-a aflat în posesia celebrului scriitor victorian.

Christie's, New York
Pensionare

Cunoscutul dealer de artă Bernard Goldberg (77 de ani) s-a decis ca, după 12 ani de activitate, să închidă galeria sa de pe Madison Avenue şi să vândă întregul ei inventar de 175 de lucrări în cadrul a şase licitaţii organizate de Christie's, conform Bloomberg. Suma pe care ar trebui s-o livreze licitaţiile este estimată la 10 milioane de dolari.

Printre piesele din colecţia galeristului care iau ochii colecţionarilor se numără sculptura cubistă „Dansatoarea spaniolă" (foto) de Jacques Lipchitz, evaluată la 400.000 - 600.000 de dolari şi peisajul din Central Park, de pictorul impresionist Frederick Carl Frieseke (15.000 - 25.000 de dolari).


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările