Licitaţii & galerii

Colecţia de fotografii de Irving Penn i-a adus celebrei case de licitaţii 3,85 milioane de dolari, potrivit site-ului ArtInfo.com. Lucrarea din 1948, „Cuzco Children", a fost cumpărată pentru suma de 206.500 de dolari, cu mult deasupra preţului estimat de specialişti (100-150.000 de dolari).

Ştiri pe aceeaşi temă

Christie's, New York

Scoruri modice pentru Kennedy

O fotografie cu John F. Kennedy, realizată în 1960, în Washington DC, a fost vândută pe 37.500 de dolari. Deşi Penn şi-a câştigat faima nu doar în domeniul modei, ci şi în acela al portretelor de celebrităţi, el nu a ignorat nici naturile moarte. De pildă, „Broken Egg" s-a dat pe 206.500 de dolari, în contextul în care specialiştii nu anticipau un preţ mai mare de 9.000 de dolari. 

Bonhams, New York

Astronauţii se vând bine

O foaie din planul de zbor aferent primei aselenizări (20 iulie 1969), semnată de Neil Armstrong şi conţinând textul „Un pas mic pentru om - un pas mare pentru omenire" s-a vândut contra sumei de 152.000 de dolari la licitaţia organizată de Bonhams. Astronautul şi-a depus autograful pe foaie şi i-a dat-o şefului de la departamentul de „Informaţii publice" al NASA când a intrat în carantină la Johnson Space Center după revenirea pe Terra. Din lotul de obiecte oferit de Bonhams a făcut parte şi o emblemă purtată de astronautul Michael Collins (Apollo 11) şi semnată de el, Armstrong şi Buzz Aldrin. Aceasta a costat 85.400 de dolari. Lotul a inclus şi o listă de lucruri de făcut în caz de urgenţă de la aselenizarea eşuată a Apollo 13. 

Sotheby's, New York

Recensământ în premieră

O primă ediţie a celui dintâi recensământ realizat în SUA şi semnat de Thomas Jefferson în 1791 a fost vândută în cadrul unei licitaţii realizate de Sotheby's pentru suma de 122.000 de dolari, anunţă Associated Press. Potrivit unui purtător de cuvânt, documentul de 56 de pagini, care împărţea populaţia în oameni liberi şi sclavi, a fost achiziţionat de de un colecţionar care doreşte să-şi păstreze anonimatul. Jefferson era secretar de stat la acea vreme şi semnătura lui certifica faptul că informaţia era corectă. Doar două alte prime ediţii semnate de Jefferson au mai fost licitate din 1975 până acum. Una s-a vândut la Christie's pentru 85.000 de dolari, iar cealaltă, la Sotheby's, pentru 47.500 de dolari. 

Sotheby's, Londra

Un show de 40 de milioane de lire

Casa de licitaţii expune la Londra lucrări celebre, în aşteptarea evenimentului newyorkez (5 şi 12 mai) în cadrul căruia artefactele vor fi „separate" în funcţie de cumpărător. Valoarea picturilor este estimată între 40 de milioane de lire şi 67. În capitala Marii Britanii pot fi văzute patru lucrări de Mark Rothko şi una de Amedeo Modigliani. Mai mult, vizitatorii au şansa de a contempla un Warhol uriaş, o piesă rară din ultima serie de autoportrete ale artistului, realizată în 1986. Cel expus de Sotheby's este unul din doar cele două aflate în colecţii private. Lotul de la New York cuprinde şi „Femme au Grande Chapeau, Buste", de Pablo Picasso, şi „Cap expresionist", de Roy Lichtenstein.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: