Licitaţii & Galerii

Licitaţii & Galerii

Joséphine

Scrisoarea primei soţii a lui Napoleon, Joséphine (foto), în care aceasta afirma „Totul s-a sfârşit, va abdica", a fost vândută, cu 86.745 de euro, la o licitaţie ce a avut loc la Fontainebleau, la sud de Paris, şi care a reunit o colecţie de 50 de scrisori ale împărătesei, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Osenat, Franţa
Corespondenţă de lux

Cele 50 de scrisori ale împărătesei Josephine (1763 - 1814), alături de circa 400 de documente referitoare la Revoluţia Franceză şi la perioada Primului Imperiu, aparţinând unui colecţionar francez, au fost scoase la licitaţie şi vândute, contra sumei de aproximativ 700.000 de euro (cu taxele incluse), un total de două ori mai mare faţă de cel aşteptat, potrivit preşedintelui casei de licitaţii, Jean-Pierre Osenat.

Christie's, Londra
Lady Di, la vânzare

Antichităţi rare din casa strămoşilor Dianei, prinţesă de Wales, inclusiv un portret de Rubens din secolul al XVII-lea, în valoare de aproximativ 12 milioane de lire, vor fi scoase la licitaţie de către Christie's în cursul acestei veri. Tabloul în cauză este intitulat „Commander Being Armed for Battle"(1613 - 1614) şi s-a aflat în posesia familiei Spencer din 1802. Lordul Charles Spencer, fratele lui Lady Di, este cel care a venit cu ideea scoaterii la licitaţie a obiectelor în scopul de a proteja viitorul pe termen lung al reşedinţei familiei. Spencer şi-a anunţat recent logodna cu Lady Bianca Eliot, care va deveni cea de-a treia soţie a sa.

Sotheby's, Londra
Vara romană a lui Turner

Ultima pictură a lui J. M. W. Turner înfăţişând Roma, „Roma modernă - Campo Vaccino"(1839), o imagine a capitalei Italiei scăldată într-o lumină densă, va fi scoasă la licitaţie de Sotheby's, la 7 iulie. Provenienţa tabloului este neobişnuită. El s-a mai aflat pe piaţă o dată, când a fost achiziţionat de al cincilea lord de Rosebery, care a fost prim-ministru o scurtă perioadă, urmându-i lui Gladstone. A rămas în proprietatea acestei familii până acum. Pictura a putut fi văzută la Galeriile Naţionale Scoţiene începând din 1978 şi în cadrul mai multor expoziţii la Victoria and Albert, Tate şi în alte muzee londoneze. Potrivit estimărilor specialiştilor, tabloul lui Turner ar putea aduce între 18 şi 27 milioane de dolari.

Drouot, Paris
Inamicul public nr. 1

Poeme şi desene colorate realizate de celebrul criminal Jacques Mesrine vor fi scoase la licitaţie de casa Drouot, laolaltă cu alte manuscrise şi autografe. Colecţia de scrisori a fostului inamic public nr. 1 din Canada şi apoi Franţa le include pe cele adresate iubitei lui, Jocelyne Deraiche, în vârstă de 20 de ani la vremea idilei. Relaţia celor doi a durat un an. Mesrine îşi semna scrisorile cu „Bruno", un nume pe care i-l dăduse amanta, iar ale ei sunt semnate „Joyce". Cuplul şi-a început corespondenţa în iunie 1973, după ce Mesrine a evadat de la Court of Compiègne, Franţa. Jocelyne se afla în Canada. Scrisorile încetează la 1 mai 1978, la o săptămână după o altă evadare. A fost ucis la 2 noiembrie 1979.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările